divendres, 17 de maig del 2024

CRIDA A LA 131ena SORTIDA XINO-XANO

 


PASSEJADA PER LA VILA, EL CASTELL I ELS VOLTANTS

 D’HOSTALRIC


Data.- Dijous 6 de juny 2024.


Tipus d’itinerari.- Passejada per la vila, visita al castell i ruta pels voltants d’Hostalric. En aquest itinerari es combinen dues rutes dels Senders Locals de la Selva a Hostalric. La del Sender de la Tordera i el Parc de les Rieres (4,8 km) i la Volta al Castell d’Hostalric (2 km).

La ruta del Parc de les Rieres és un itinerari circular que transcorre per les hortes d’Hostalric, les ribes de la Tordera i de la riera d’Arbúcies i el nucli històric de la vila. L’itinerari combina els elements del patrimoni fluvial i agrícola amb els de caire històric com el Molí, la Farga, la fortalesa d’Hostalric, la porta de Barcelona o les torres i muralles de la vila. Una part del recorregut ressegueix el riu Tordera, fet pel qual ens permet gaudir de la vegetació de ribera.

Racó de la ruta del Parc de les Rieres

La ruta de la Volta al Castell, com el seu propi nom indica, fa un recorregut que voreja el turó de pedra basàltica on hi ha la fortalesa d’Hostalric, passant pel Molí, la part exterior de la muralla, les hortes i Mas Busson per tornar de nou al nucli històric entrant per la porta de Barcelona. L’itinerari ens permet admirar la magnificència de la fortalesa d’Hostalric, voltejant-ne tota la seva extensió, i entendre els motius de la seva localització com a punt geogràfic estratègic.


La porta de Barcelona

El castell d’Hostalric està construït sobre un turó de pedra d’origen basàltic. Es té constància que al 1145 ja hi existia una fortificació, però el castell que ha arribat fins als nostres dies va ser construït al segle XVIII. Una de les principals causes de la seva construcció fou per a mantenir el control sobre una gran via de comunicació com el camí Ral. El disseny original de la fortificació moderna d’Hostalric va ser obra de Francisco de Santa Cruz, enginyer militar al servei de l’arxiduc Carles, i les primeres obres de fortificació permanent van tenir lloc durant el 1712 i 1713 a conseqüència de la Guerra de Successió. Durant el 1716 i el 1718 es continuaren fent obres de millora a la fortalesa. Però les principals obres per a deixar en condicions d’ús la fortificació van ser fetes, entre el 1793 i el 1795, en el transcurs de la Guerra Gran o dels Pirineus en què s'enfrontaren el Regne d'Espanya i la República Francesa.


La Fortalesa a vol d'ocell


Recorregut.-

Del llibre " Pobles emmurallats de Catalunya" d'en César Barba i Sergi Ramis

Sortirem de l’estació de la Renfe. Girarem cap a l’esquerra per creuar un pont i tornarem a girar a l’esquerra per pujar al recinte medieval. Un cop al peu de la muralla, la travessem per un tunel que hi ha al costat de la Torre del Cabrera i continuem, cap a l’esquerra, pel carrer Major, des d’on pujarem cap el Castell per fer-ne -a les 9h 30'- la visita guiada (que ens han dit que sot tenir una durada d’1 hora i 30’).



Al sortir del castell anirem a la plaça dels Bous on hi veurem un panell explicatiu dels itineraris per Hostalric i, al costat, l’indicador de la Ruta pel parc de les Rieres que, en bona part, seguirem en aquest itinerari. Els qui ja en tinguin prou poden fer un tom pels carrers i racons de la vila, tot fent temps fins l’hora de dinar i baixar, després, al restaurant.

Els qui ho desitgin, però, continuaran la passejada Des de la plaça baixarem a la zona dels horts i passarem pel costat del Molí, una antiga central elèctrica que va funcionar com a molí de gra fins a mitjans del segle XX. Amb bones vistes de la fortalesa, girem a l’esquerra i arribem a la riba de la Tordera. Un panell explicatiu ens indica que aquesta zona forma part de la Xarxa Natura 2000, de gran importància ecològica ja que els aiguabarreigs que formen el riu Tordera i la riera d'Arbúcies contribueix a augmentar la biodiversitat de la zona. Continuem vorejant el riu, per una ampla pista, que surt cap a la dreta.


El Molí 

Amb la Tordera a un costat i plantacions de plataners a l’altre, seguim per la pista que planeja sense perdre de vista el riu. De tant en tant el camí ens permet apropar-nos a la vora del curs d’aigua i admirar el magnific bosc de ribera que l’envolta, dominat per freixes i gatells.


La Tordera en la Ruta del Parc de les Rieres

Al cap de poc més de 2 km. el camí s’aparta del riu i passa pel costat de la Farga, un antic lloc on s’obtenia i elaborava el ferro.

Passem la depuradora d’Hostalric i girem a la dreta per entrar a la vila per la Via Romana, que travessa la zona esportiva.

Deixem el trencant que puja al castell i continuem cap a l'església de Santa Maria dels Socors. Des d’aquí enfilem pel carrer Major que, cap a l’esquerra ens permetrà visitar la torre de l’Ararà i pujar al camí de ronda de la muralla, per sortir posteriorment per la porta de Barcelona, l’estampa més coneguda i fotografiada de la vila. D’aquí podem anar, ja, cap el restaurant on dinarem, a l’Av. del Coronel Estrada nº 122, (aquest coronel va ser qui liderà la defensa, durant 16 mesos, del setge d’Hostalric l’any 1810, en el decurs de la Guerra del Francès). Nota.- Aquest recorregut l'hem tret del llibre "Pobles emmurallats de Catalunya" d'en César Barba i Sergi Ramis d'Editorial Alpina 2019.


Torre de l'Ararà 

Esmorzar.- Esmorzarem, poc abans de la visita al castell (que tenim concertada a les 9h 30’). Penseu a portar, els qui no beveu vi, aigua (per a l’esmorzar i la caminada).


Dinar.- El dinar el tindrem emparaulat, a les 14 h, al Restaurant Els 4 vents de l'Av. Coronel Estrada, 122 HOSTALRIC (17450), tel. 972 86 56 90, https://www.restaurantquatrevents.com/ca/inici/


Detall del restaurant "Els 4 vents"

Tenen un menú diari amb vi, aigua i IVA inclòs a 19 euros. Uns dies abans, us farem arribar el menú d’aquell dia per a que en triem els plats i així -ells i nosaltres- tindrem un millor servei.

Interior del restaurant

A l'hora dels cafès sortejarem, entre els assistents/es, una ampolla de bon vi de la DO Terra Alta, commemorativa de la sortida.


Equip necessari.- Barrets i crema protectora per al sol i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. Roba i calçat adequats al temps i recorregut i qui en vulgui, bastons. Porteu aigua per a l’esmorzar i el recorregut i, qui ho desitgi, gel hidroalcohòlic.


Lloc i hora de trobada.- La majoria farem el viatge, d’anada i tornada, a Hostalric en tren. Els qui sortim amb aquest mitjà, des de Barcelona, ens trobarem a l’estació de Renfe de Passeig de Gràcia davant de les taquilles de bitllets, a les 7h del matí (amb prou temps per a comprar el bitllet). Per agafar el tren, de la R11 que passa per aquesta estació a les 7h 21’ (per Sants ho fa a les 7h 16’ i pel Clot a les 7h 25’). Aquest tren te prevista la seva arribada a Hostalric a les 8h 26’.


Inscripcions.- Ens aniria be saber els qui vindreu, abans del vespre del dilluns 3 de juny, per a poder dir, el dimarts 4, als del restaurant el nombre de comensals que serem, el dijous 6 de juny, a dinar.

Ho podeu fer contestant "respondre a tots" el correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida o, per qualsevol altre mitjà, a en Pep. Penseu, així mateix, a fer-nos saber -abans del dilluns 3 de juny- el menú que heu triat.


Horaris de tren de tornada: 16h 09' - 17h 39' - 19h 09'. 


Continuem en contacte.


Una abraçada.