divendres, 9 de novembre del 2018

ART i ESCOLTISME (17)

"Sempre a punt". "Siempre listo"


SID WRIGHT

(L’il·lustrador que “redactà”, amb sentit irònic, una simpàtica versió de la LLEI SCOUT)

La Llei Escolta i Guia és la base, el punt de partida de l'escoltisme i el guiatge de tot el món i una “llei” a tenir en compte per a tots aquells que hem sigut, som i serem scouts i guies.

Originalment la llei va ser formulada, l’any 1908, per Baden-Powell en el seu llibre Scouting for Boys (Escoltisme per a Nois) que hom considera el manual fundacional del moviment escolta.

Quan va escriure Scouting for Boys, Baden-Powell es va inspirar en l'obra d'Ernest Thompson Seton, que havia fundar, el 1902, els “indis” que integraven la American Woodcraft for Boys (una  associació juvenil inspirada en les tradicions indígenes) a Estats Units i, més tard, va difondre el Moviment Scout en aquest país d'Amèrica del Nord (1). Baden-Powell també es va inspirar per a la Llei Scout en el codi de Bushido dels samurais japonesos, les lleis d'honor dels indis americans, el codi de la cavalleria dels cavallers europeus, i els guerrers Zulú. Igual que Thompson Seton, Baden-Powell va decidir utilitzar un conjunt de lleis positives, en contrast amb les prohibicions de l'Antic Testament.

La Llei Scout original, publicada per Robert Baden-Powell el 1908, tenia nou articles. El mateix Baden-Powell la va perfeccionar posteriorment i, el 1911, li va agregar el desè article. Aquesta darrera versió, ja amb els deu articles, es va publicar en la reedició de Scouting for Boys de l’any 1938.

Cada associació escolta i guia la ha anat traduint a les llengües dels respectius països i adaptant-la a les seves necessitats, principis religiosos o filosòfics i projecte educatiu. Tot i els diferents matisos, totes tenen una certa semblança.

Amb els més de cent anys transcorreguts des del redactat original, també s’hi han anat posant al dia les expressions i alguns mots del redactat inicial.

La Llei Scout, dels anys 60 i 70 del passat segle, que jo recordo, més o menys diu:

1.- L’escolta/guia és digne de confiança.


2.- L’escolta/guia és lleial al seu país, família, caps i companys.


3.- L’escolta/guia te el deure de ser útil i ajudar als altres.


4.- L’escolta/guia és amic de tothom i germà/na de qualsevol altre escolta.


5.- L’escolta/guia és educat, cortès i cavallerós.


6.- L’escolta/guia és amic dels animals i respectuós amb la natura.


7.- L’escolta/guia és responsable i no fa res a mitges.


8.- L’escolta/guia somriu i canta (xiula, diu la versió original) davant les dificultats.


9.-  L’escolta/guia és treballador, estalviador i respecta el que és dels altres.


10.- L’escolta/guia és net i sà de pensament, paraula i acció.


Sobre l’artista autor d’aquets dibuixos, gairebé unes caricatures, poca cosa hem sabut trobar. Tots estan signats com a SidWright (així ajuntant el que, sembla, son dues paraules). Ignorem si es tracta d’un nom i cognom o si és un pseudònim. L’únic element comú, als 10 dibuixos de la Llei i als 2 que -en certa manera- hi estan relacionats, és l’any: 1929.

Algun company hi veu una mena de paròdia d'un scout nouvingut, "novato", en Tomasito "Pié tierno" que dèiem en castellà o el Tommy dels anglesos. Potser te raó, ja que nosaltres als 10 punts de la Llei n'hi afegíem un de nou, també important de complir:

" L'escolta no és tonto..."

Sempre es bo fer un bon tomb...

Tot sembla indicar que era, o va fer les il·lustracions per a una publicació, de la Gran Bretanya (per l’ensenya que hi ha al fons del dibuix, per al punt 2 de la Llei, que reproduïm). No hem pogut esbrinar si era scout o un il·lustrador d’algun mitjà, relacionat o no, amb l’escoltisme.

Si algun lector en sap alguna cosa més, agrairíem ens ho faci saber i ampliarem el poc que sabem sobre l’irònic i detallista autor d’aquests simpàtics dibuixos. Si és així, us ho farem saber.

Gràcies.


NOTES.-

1.- Podeu veure l’entrada, en aquest mateix Blog, on parlem dels “Jocs scouts” i la relació que tingueren Thompson Seton i Baden-Powell: https://clanosgris.blogspot.com/2013/02/del-nostre-fons-documental-6-els-jocs.html#comment-form