diumenge, 2 de maig del 2021

DEL NOSTRE FONS DOCUMENTAL (16): DEU ANYS DE CAMPAMENTS: 1960 -1970



DEU ANYS DE CAMPAMENTS

LES NOSTRES PRINCIPALS ACAMPADES entre els anys 1960 i 1970


L’estel és el meu company

quan la nit és ben serena

i acampo sota el cel blau

i em besa la lluna plena.

L’amic de l’acampada (fragment)

 

L’acampada és (almenys en la nostra època ho era), en l’escoltisme, una eina pedagògica fonamental més. Gràcies als campaments, els infants i els joves coneixíem i practicàvem valors com el treball en equip, el respecte, la coresponsabilitat, la sana competitivitat, la fraternitat i la solidaritat. Conviure immersos en plena natura n’afavoria la seva descoberta, coneixement., estima i ajudava a donar-nos compte de la seva necessària conservació.

La majoria de campaments, de Setmana Santa i d’estiu, eren fixos, permanents tots els dies que duraven en un mateix lloc. Això suposava que els caps, sovint amb l’ajut d’alguns membres del Clan, triessin un lloc; en demanessin l’autorització al propietari; elaboressin el pla o programa d’activitats, els menús, serveis i la logística necessària. Calia també obtenir, normalment per mitjà de la Comissaria Scout del Districte, l’obligatori permís governamental i, un cop tot això ja estava a punt, informar als pares dels nois i demanar-los l’autorització per a que els seus fills anessin al campament. Tota una feinada. A aquests campaments fixos, moltes vegades hi convidaven a algunes patrulles d’altres agrupaments de més recent creació o, en alguna ocasió, s’havien fet conjuntament amb grups d’altres localitats per a potenciar-ne el coneixement i la relació.

Full d'autorització paterna per anar de campament.
Correspon al de Setmana Santa de 1969 a Campins

Als campaments fixos, aprofitàvem també per a fer instal·lacions -cuines, menjadors, racons de patrulla, ponts, altars,...- el que anomenàvem "pionerisme". En aquest enllaç en podeu veure alguns exemples: 

https://clanosgris.blogspot.com/2012/10/del-nostre-fons-documental-3-pionerisme.html

Aquest tipus de acampades, eren també el marc ideal per a fer-hi jocs d'esbarjo o de competició. També en tenim un enllaç on ho podeu veure: 

https://clanosgris.blogspot.com/2013/02/del-nostre-fons-documental-6-els-jocs.html

I no podem deixar d'esmentar el "foc de camp", especialment la nit en que aquest es convertia en una veritable nit de "Festa Major" on tots anàvem a dormir molt més tard que les altres nits. Actuacions, més o menys, preparades; cançons; poesia, acudits, històries "terrorífiques" que feien que uns ens ajuntéssim més als altres i abrigats sota una manta o els anoracs, miréssim de reüll la foscor que teníem darrera... No hi solia faltar, com una actuació més del "foc de camp", la passejada del burro "Tancredo" que inesperadament s'acabava "pixant" (buidant una cantimplora que, el qui feia de "potes del darrera" duia amagada) damunt la cara d'algun espantat nouvingut al Grup... que, clar, no coneixia els problemes d'incontinència del pobre animaló.

El burro Tancredo conduit per en Jordi Jiménez 

Potser per això, per estalviar-nos bona part de les gestions que suposava un campament fix i pel valor afegit d’una certa “aventura”, aprofitant algun llarg “pont” del calendari o a l’estiu, efectuarem també el que anomenàvem “campaments volants” o “travesses”. Consistia en una ruta o “travessa” d’un massís o zona, acampant cada nit en un lloc diferent. Això suposava portar a coll -repartit entre tots els membres de l’”expedició”- l’imprescindible equip d’acampada, els avituallaments necessaris per a una o dos jornades i una escrupolosa planificació dels punts de subministrament d'aliments i dels serveis basics (metge i farmàcies).   

D’alguns d’aquests campaments o travesses ja n’hem parlat en anteriors entrades d’aquest Blog per això, si en voleu saber més, us hi portem a traves de les notes finals.

Com sempre que això és possible -perquè en disposem de fotografies- acompanyem el text amb algun d’aquests importants documents gràfics.  


1960.- Agost. Campament d’estiu (20, 21 i 22 d’agost) a Terrassa. Amb el Grup de Terrassa.

1961.- Campament de Setmana Santa a la Plana Novella (Garraf). Amb d’altres grups de Barcelona i Terrassa. Segons recorda en Joan Miquel Cortés: “El campament de Setmana Santa del '61 va ser el primer que jo hi vaig participar, el van anomenar "Campamento Volante" perquè ens varen descarregar a Begues i cada patrulla va fer via cap Campdasens per camins separats i vàrem passar la primera nit amb les tendes abans de trobar-nos al campament principal. Va ser pura aventura, amb imaginàries i tot, però vàrem passar molta set, per això anomenarem aquella ruta con “La travessa del camell”. Aquest campament va ser el primer que van fer -amb una certa durada i concurrència de Grups-, desprès de la guerra civil, els “Scouts de España” de Catalunya.


Membres de la patrulla Cérvols fent pràctiques de nusos. A la
dreta un jovenet Joan Charlez i a l'esquerra en Fredy Tobias

Agost. Del 7 al 13, Campament d’estiu “Alonso de Ojeda” a Cànoves. Cap de Campament: Pedro Beltran (JG), Cap de Camp Adjunt: Luís I. Dietrich, Ajudants: Joan Charlez i José L. Martínez, Intendència Jorge Picazo.

Preparats per anar de campament. A la dreta de la foto, amb
jersei blanc, en Josep Bermejo. Observis que aquells anys
 no es feia gaire ostentació publica de l'uniforme. Un curiós
detall més de l'època son les garrafes de vidre protegides
per canya i joncs, que veiem en primer terme.

El mateix dia des d'un altre angle.

Detall del campament. A l'esquerra de la foto es veu a en
Luís I. Dietrich (amb ulleres) i l'antiga bandera del Grup.

Excursió a l'ermita de Sant Salvador de Terrades. En primer terme, amb la
primera bandera del Grup, en Joan Charlez i en Luís I Dietrich a la seva
 esquerra. Hi podem veure, també, els banderins de quatre patrulles.


1962.- Abril. Campament Setmana Santa “Teodoro de Iradier” a ? (no n’hem sabut esbrinar el lloc on es va fer)

1963.- Abril. Campament Setmana Santa: Campins (Vallès Oriental). Cap del campament Sebastià Saperas i el Cap de Tropa era en Joan Charlez.

Sortida del local de la Gran Via per anar al campament de Campins


Reunió d'en Sebastià Saperas amb els caps de patrulla.

Una altra vista de la reunió amb els caps de patrulla.
Observeu els banderins al costat de cadascun d'ells
 i el banderí de la Tropa, a dalt a la dreta de la foto 

Visita d'inspecció als racons de patrulla.
A la dreta, d'esquena, en Sebastià Saperas.

Juliol. Campament d’estiu als Hostalets de Balenyà (Osona). El responsable del campament va ser en Sebastià Saperas.


Dos detalls del racó de la patrulla Àguiles en aquest campament

1964.- Abril. Campament Setmana Santa: Cànoves (Vallès Oriental). Hi assisteixen algunes patrulles del Grup "Gilabert de Centelles".

Detall de la formació.

Cerimònia de la hissada de banderes. A la dreta de la foto dos scouts marins.

Un altre detall d'aquest campament, amb scouts "de terra" i "marins"
Al centre del grup en Juan Antonio Jaurrieta i en José Luís Lirola

Juliol. Campament d’estiu: Castellar d’en Hug (Berguedà). Hi van assistir uns dies, com a convidats, un grup de seminaristes franciscans.

Grup d'alguns dels participants i visitants del campament

Detall del racó de la patrulla Llops

Detall de la cuina de la patrulla Llops

Formació al campament. El senyor de l'esquerra, amb boina, és el
llavors Comissari del Districte de Barcelona, el Sr. Enric Vilaplana.
Darrera d'ell identifiquem a en Joan Charlez, el aleshores Cap de
Tropa i al mig de la foto el Consiliari, el pare Gamissans.
(Foto Arxiu Joan Manuel Charlez)

Detall d'un racó de patrulla, a l'hora de l'esmorzar. Al mig,
un jovenet Joan Blanc. (Foto Arxiu Joan Manuel Charlez)

1965.- Abril. Campament de Setmana Santa: Gualba de Dalt (Vallès Oriental).

La Tropa scout i alguns membres del Clan al campament de Gualba de Dalt

1 i 2 de maig. Campament anomenat de “Sant Jordi”, amb els grups de Terrassa, a Rellinars (Vallès Occidental).

Detall del racó de la patrulla Àguiles

Un altre detall del campament. 

Formació davant l'altar.


Agost. Participació a la Peregrinació internacional scout a Santiago en motiu de l’Any Sant Compostel·là. El campament, una mena de Jamborre, es va fer a la finca del “Pazo La Pastora” de Freixeiro prop de Vigo [1].

Agost. Campament “volant” del Clan -10 dies- pel “Parc Natural d’Aigüestortes” [2] .

1966.- Abril. Campament de Setmana Santa a la Finca Rovirons de Taradell (Osona). Hi assisteixen, també, dues Patrulles de la Tropa del Grup “Santa Mª del Mar”. Total d'assistents al campament, 55 persones. Cap del campament, Juan Antonio Jaurrieta, Cap de Tropa, Joan Miquel Cortés. [3].

Juliol-Agost. Travessa -11dies- del Clan pel Pirineu Aragonès: Ordesa-Aneto.

En Carles Pérez i en Joan Soler al cim de l'Aneto


Agost. Campament d’estiu (Tropa) a Bruguera (Ripollès). Responsable del campament Pep Arisa. Hi assisteixen pocs nois de la Tropa -10- que distribuïm en dues patrulles que tenen com a caps dos membres veterans de la Patrulla de Formació de Guies i Segons.

1967.- Abril. Campament Setmana Santa a la finca Banys de Susanna de Rellinars (Vallès Occidental).

Abril. Travessa del Montseny, equip Muntanya esportiva. 3 dies, des de Balenyà fins a Sant Celoni: Matagalls (1.698 m), Sant Marçal, les Agudes (1.703 m) - via “Els Castellets”- , Turó de l’Home (1.707 m), Santa Fe. (Carles Pérez Vilaplana, Zacaries Niubó, Genis Guevara, Carles Pérez Pastor, Pep Arisa). 



Juliol. La “Manada” de llobatons del nostre Grup, juntament amb la del Grup “Gilabert de Centelles”, fan el campament d’estiu a Sant Julià de Vilatorta.

Juliol. “Expedició ZAPECA”, travessa -8 dies- per l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran [4]. 

1968.- Abril. Campament Setmana Santa a Can Valls d’Olzinelles  (Vallès Oriental). Cap del campament, Josep Blanc; Cap de Tropa, Pep Arisa; Ajudants Cap de Tropa, Miguel Angel Palomo i José Antonio Luna.

Cerimònia de la hissada de banderes



Detalls del campament

El Consell de Tropa passant proves a un aspirant

Juny 1968. Travessa equip de Muntanya: Ribes de Freser, Pic de Prat, Puig Rodonell, Serrat de la Canya, Refugi Coma de Vaca, “Gorges del Freser”, Queralbs, Ribes de Freser. (Ferran Carrión, José Ramon Prieto, José Antonio Luna, Pep Arisa i 2 amics d’en F. Carrión).

Juliol. Campament “volant” de la Tropa -8 dies- per l’Alt Berguedà [5].

 

1969.- Abril. Campament de Setmana Santa a Can Pons de Campins (Vallès Oriental). Amb dues Patrulles del Grup “Sant Ot”. El responsable del campament va ser en Joan Miquel Cortés. Ens va ploure des del moment d'arribar. Per això, al comunicar al propietari del terreny -el Sr. Cortada de Sant Celoni- que l'endemà marxaríem cap a Barcelona, molt amablement, ens cedí la masia Can Pons per a que hi poguéssim fer estada al llarg de tota la setmana. Al nostre fons documental disposem d'un arxiu amb dades, programes, menús i un detallat informe sobre aquest campament.

Agost. Campament d’estiu, de 8 dies, als prats de la Casa dels Plans de Queralbs (Ripollès). Del Clan hi presten servei en Pep Arisa, Zacaries Niubó, Vicenç Domènech, José A. Luna, José Figueredo i Joan García. A més d'aquests hi assisteixen 9 nois dels scouts repartits en dues patrulles, Gats i Corbs, que tenien respectivament a en J.A. Luna i a en J. Figueredo com a caps.

Emplaçament del Campament
(Imatge de l'Informe final presentat al Grup) 

Vista parcial de la Casa dels Plans i a la dreta els prats,
a tocar del bosc, on vàrem fer el campament. 
(Foto de l'Informe previ per a buscar el lloc del campament, elaborat pel Clan)

1970.- Març. El campament “estable” de la Tropa previst per Setmana Santa a Taradell es va anular, sembla que finalment es va fer –amb el suport de membres del Clan- un Campament “volant” o travessa (però no n’hem pogut esbrinar per on).

Maig.- La majoria de membres del Clan Os Gris deixen el Grup davant les interferències, principalment en les activitats, del nou consiliari (el pare Pascual Malo), el poc suport -davant d’aquest fet- del Cap de Grup (en Pedro Beltran) i la fragmentació del Grup en diversos agrupaments (el “Gandhi” que continua a la parròquia dels salesians i el “Santíssim Redemptor” -amb en Beltran com a cap- a la parròquia d’aquest nom del barri del Guinardó). La majoria de membres del Clan continuaran fent activitats dins de l’ESAM, el “Grup d’Excursions Científiques” i les que promou i difon la revista Nostra Tasca [6].

Maig.- Campament del G.E.C.O.G. “Grup d’Excursions Científiques Ós Gris” -tres dies- a Peguera (Alt Berguedà).

Detall de l'ascensió al cim de la Gallina Pelada en el decurs d'aquest campament