dissabte, 2 de desembre del 2023

BON NADAL

 

BON NADAL I FELIÇ ANY 2024 

AMB SALUT I PAU AL MÓN

I PROPOSTA DE TROBADA , EL MATÍ DEL DIJOUS 21 DE DESEMBRE, ALS JARDINS DEL MUSEU MARÍTIM -Avd. de les Drassanes, 1-. Mes detalls al xat del Clan. 


QUAN ES VA DEIXAR QUE EL POBLE DIGUÉS I FÉS LA SEVA...

La nit de Nadal del 1914, en plena Primera Guerra Mundial, alguns soldats del front occidental van començar a cantar nadales a les trinxeres i van acabar sortint-ne -el matí del dia 25- per milers, aventurant-se en terra de ningú per a confraternitzar amb l’enemic (joves de classe treballadora que, com ells, havien enviat a morir al front) tot intercanviant salutacions, regals i jugant partits de futbol. Un moment de pau que va passar a la història com la "Treva de Nadal".

Aquest comportament no va agradar gens als oficials i un encara jove Charles de Gaulle escrivia sobre el «lamentable» desig dels francesos de donar treva a l’enemic, mentre que el comandant del desè exèrcit Victor d’Urbal deixava constància de les «desafortunades conseqüències» que comportava el fet que els homes «guanyessin familiaritat amb els seus veïns a l’altra banda del front».

En els anys següents, es van ordenar bombardejos d’artilleria la vigília de Nadal per evitar temptacions i les tropes es van anar rotant al front per evitar que travessin una familiaritat excessiva amb els seus veïns de trinxera.

"Maleïdes les guerres i aquell qui les va fer..." que cantava l'enyorat Ovidi Montllor, musicant un poema anònim.

Imatges de la "Treva de Nadal" del 1914.


Estatua que commemora "la Treva de Nadal" a Messines, Flandes.



BONES FESTES I, ELS QUE PUGUEU, FINS EL MATÍ DEL DIJOUS 21 DE DESEMBRE AL JARDí DEL MUSEU MARíTIM DE LES DRASSANES DE BARCELONA.