diumenge, 1 de desembre del 2019

CRIDA A LA 102ena SORTIDA XINO-XANO




PASSEJADA, A FINALS DE LA TARDOR, PER LA
FAGEDA DE LA GREVOLOSA


Aclariment previ.- En aquesta ocasió també repetim excursió a un indret on ja hi hem estat: La Fageda de la Grevolosa.

Hi anirem, però, una mica més tard de quan ho vàrem fer, fa quatre anys, a primers de novembre del 2015. Això farà que, potser, moltes de les rogenques fulles -que llavors omplien el paisatge- ja no siguin dalt dels arbres i, ara, estiguin encatifant el terra. En qualsevol cas, segur, contemplarem un bonic paisatge de finals de tardor. A veure si, des d’avui al dia de la sortida -malgrat alguns pronòstics-, no ens neva gaire i podem gaudir de la caminada i la natura.



En qualsevol cas aquí teniu la proposta de la sortida (esmenant, deixant el que hi havia amb color roig, la mateixa crida que al seu dia vàrem fer).

Animeu-vos que el lloc (i la companyia) s’ho valen !!!


Data.- Dijous 5 de novembre del 2015 12 de desembre del 2019.


Tipus d’itinerari.- La fageda de la Grevolosa és un dels boscos més espectaculars de Catalunya. Amb més de 300 anys de vida, aquesta fageda té arbres monumentals que arriben a tenir un diàmetre de més d’1 metre i més de 40 metres d'alçada. A més, també s'hi troba una gran diversitat natural, tant de flora com de fauna. Degut a la seva bellesa i importància biològica, aquesta fageda està inclosa dins l’ Espai d’Interès Natural de les Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt.


Un dels faigs monumentals de la Fageda de la Grevolosa

En aquest bosc hi trobarem una bona barreja de roure martinenc i de faig amb abundant boix grèvol al sotabosc (el nom de "La Grevolosa" és una clara referència a aquest arbust). La distribució  d’aquesta vegetació respon a factors geomorfològics. La fageda es troba localitzada en dues zones ben diferenciades, com són la zona de la carena, a les parts més elevades de la finca (a partir de 1.100-1.125 m), i la zona de torrenteres, en les quals ocupa els vessants d’exposició Oest. El roure que ocupa aquests espais es troba preferentment en exposició Est. Els solells i les zones amb sòls més prims estan ocupats majoritàriament per rouredes de roure martinenc, mentre que a les zones més humides hi apareix el roure de fulla gran, sovint formant bosc mixt amb el faig.


A la passada xino-xano (es refereix a la que vàrem fer el 24 de setembre del 2015 als boscos de Vallfornés, al Montseny), tot i que la sortida era exclusivament per a caçar bolets, no en vàrem trobar ni un. Potser en aquesta tindrem més sort. Les fagedes i rouredes, en aquesta època, poden donar sorpreses. Els entesos diuen que en aquests boscos humits –si les condicions son favorables- s’hi poden trobar fredolics, llenegues, siurenys, rossinyols, trompetes, camagrocs, carlets, llengües de bou, ous de reig i, fins i tot, els preuats ceps. Si en trobem, ja us ho explicarem.

Aprofitarem que passem a prop de l’ermita de Sant Nazari (del segle XIV, molt modificada posteriorment i restaurada l’any 2011), situada en un bonic paratge, per a visitar-ne l’exterior.

L'ermita de Sant Nazari, després d'una primera nevada.

Recorregut i dificultat.- La aproximació, fins el lloc on iniciarem la caminada, la farem en cotxes. Un cop superat Vic, agafarem la carretera C-37 que, pel túnel de Bracons, va fins Olot.

No passarem pel túnel (a la tornada, si), tot just abans d’entrar-hi, al petit poblet de Sant Andreu de la Vola, sortirem de la via, anirem fins el Veïnat de Dalt (on tenim el segon punt de trobada amb els companys que no venen de Barcelona) per continuar, plegats, –en direcció al coll de Bracons i Olot- per la GIV 5273.

Superat el punt quilomètric 23 d'aquesta carretera , quan trobarem, a la nostra dreta, l’indicador de “El Molí de Bracons” hi deixarem els cotxes. En aquest punt iniciarem, per pistes i corriols, la ruta a peu fins la Fageda i la font de la Grevolosa.

La tornada, fins al lloc on hem deixat els cotxes, la farem desfent el mateix camí però ens desviarem (en un curt tram –entre anar i tornar- d’aproximadament 1,5 km) per anar a veure els entorns i l’ermita de Sant Nazari.

El recorregut total d'aquesta sortida -a peu- serà, doncs, d’uns 6 km amb uns desnivells acumulats de +180 m i de -150 m. La dificultat la classificaríem de mitjana-baixa.

El nostre recorregut serà amb l'accés fins a la fageda (i la font de la Grevolosa) per l'opció 1 -de color roig-. Al desfer el camí de tornada ens desviarem fins l'ermita de Sant Nazari, acabant la caminada, al punt d'origen, a la carretera GIV-5273.



Dinar.- Amb els cotxes continuarem, per la GIV-5273, fins el Coll de Bracons, des d’on -si el dia hi acompanya- tindrem un bon panorama sobre la Vall d’en Bas i les muntanyes de La Garrotxa. Baixarem, passant pel poblet de Joanetes, fins aquesta vall i anirem a dinar a Can Morera  al restaurant “Quinze Ous” del carrer President Tarradellas 9 (al costat de la piscina municipal) tel. 689 62 01 31 http://quinzeous.com/ del poble de Les Preses. Fan un menú diari, que inclou aperitiu, un primer i segon plats, postres, pa, aigua, vi i cafè a un preu (IVA inclòs) de 16 euros. Tenim previst fer el dinar sobre les 14h.




Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar que –si poden venir- en Jaume i la Mª Rosa portaran el cafè; en Llorenç i en Zac “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.

Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). Barrets, “boes”, bufandes, passamuntanyes i crema protectora per al sol o el fred i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.

Els boletaires més optimistes cal, també, que no oblidin algun/s cistell/s per anar-hi posant el bolets... !!!


Lloc i hora de trobada.- Ja s’ha dit que farem l’ “aproximació”, fins al lloc on iniciarem la caminada, en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet, en funció dels qui hi anem, el nombre de vehicles que necessitem i la distribució i “repartiment” dels xino-xaners/es en els mateixos. Per tant, si us plau, confirmeu el més aviat possible l’assistència i –si és el cas- la disponibilitat de vehicle per tal de que el coordinador organitzi la logística de transport i els possibles “punts de concentració” a Barcelona i l'hora de trobada. Per als qui sortim de Travessera/Llepant serà a les 7h 30’ del matí.

Sortirem de Barcelona per la C-17 en direcció a Granollers i Vic. Passada aquesta localitat, agafarem -des del carril de l’esquerra- la sortida 69 en direcció “Olot/Torelló Sud/Manlleu”.

Seguirem per la C-37 fins a la sortida -just abans d’entrar al túnel de Bracons- de Sant Andreu de la Vola. En aquest petit nucli rural ens trobarem, amb els qui no hagin sortit de Barcelona, en un segon punt de trobada, no a l’església parroquial sinó a tocar del restaurant Masia Piguillem, ja a la carretera que pel coll de Bracons va cap a la Vall de Bas i Olot. L’hora de concentració, en aquest lloc, serà al voltant de les 9h 15’.


Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dilluns 9 de desembre contestant ("respondre a tots") el correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep Josep Maria -el company que coordina aquesta sortida-; més que res per tal de poder confirmar al restaurant (dimarts al matí) el nombre de comensals que serem dijous a dinar.

Fins el dijous 12, doncs. Ja us hi anireu apuntant !!!

Una abraçada.



EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

El dijous 12 el dia es llevarà ennuvolat per núvols alts, probablement en forma de catifa prima que filtrarà el sol. Cap a mig dia començarà a lluir l'astre i com que el vent en superfície serà de oest sud oest moderat permetrà que pugi la temperatura. 
El que passarà és que a les nou del matí que és quan arribarem al punt d'inici de la xino xano "gaudirem" d'una temperatura de 2º i aquell sol que hem anunciat només aconseguirà augmentar-la fins als 6º.
Si els mapes no fallen, que sovint si que ho fan, el sol no se'ns escapolirà fins la posta, moment en que la poca escalfor de l'aire s'esmunyirà vall avall i tornarem allà on estàvem.

Coclusió: Farà el fred que toca, per tant caldrà que ens abriguem.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.