dimecres, 1 d’abril del 2020

PER AL DIA QUE TOT AIXÒ ACABI...



"TOT ANIRÀ BÉ... !!!"

ALGUNES PROPOSTES DE SORTIDES XINO-XANO PER  A LES PROPERES SETMANES, MESOS O ANYS

Aprofitant el confinament que, a causa de la pandèmia del “Coronavirus”, ens obliga la solidaritat i el més elemental sentit comú, estem tots omplint el temps (independentment de l’enviament i la lectura dels missatges per WhatsApp de familiars i amics i d’anar seguint les novetats sobre el “Coronavirus” que ens diuen per la radio o per la televisió) visionant velles pel·lícules, llegint o rellegint llibres que teníem arraconats, sentint música, pintant o escrivint, “viatjant” per internet -veient museus d’arreu del món, escoltant concerts o tafanejant per algunes pàgines i blogs- ...

Doncs bé, repassant algunes d’aquestes guies, revistes o llibres excursionistes (com els que, fa pocs dies, em vaig permetre -en aquest mateix blog- recomanar-vos) i alguns itineraris a la xarxa, he preparat -per si les considerem oportunes- les següents propostes de caminades xino-xano.

Els recorreguts m’han semblat interessants i la dificultat, en general, és mitjana o baixa. Potser, els més llargs, aconsellarien -per a que realment siguin xino-xano- retornar a algun "dinar de motxilla", que tampoc estaria malament... 

Algunes d'aquestes excursions ja les havíem comentat amb algun de vosaltres i, per una o altra raó, les teníem arraconades. Ara, potser, ha arribat el moment de “treure'n la pols” i fer-les -quan puguem- realitat.

És molt possible que, en algun d’aquests llocs, ja hi hagueu estat o que en conegueu d’altres d'igualment sorprenents o interessants. Si és així, a veure si us animeu a retornar-hi (ara acompanyats de tota la "colla") o els afegiu a les propostes. Com més rutes tinguem, més en podrem triar.

Com que algú ha d’anar “trencant el gel”, aquí teniu les que a mi m’han semblat que us -si més no a la majoria- podrien agradar:


1.- Passejada per alguns dels escenaris de la Guerra dels Matiners (Segona Guerra Carlina): AVINYÓ  (El Bages) – Pont Vell - Torre dels Soldats - Camí transhumància - Mas Vilapúdua de Baix – Santa Eugènia del Relat – Casetes del Relat – Avinyó. Distància 11, 7 km. Desnivell 247 m. Temps (sense pauses ni aturades) 3h.

http://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/bages/421-avinyo-pont-vell-torre-dels-soldats-cami-de-transhumancia-vilapudua-santa-eugenia-del-relat

Torre dels soldats

2.- Les Roques Blaves: ESPARRAGUERA (Baix Llobregat) – Colònia Can Sedó – Ermita de Santa Mª del Puig – Torrent del Puig o dels Blaus – Bosc de Can Roca – Racó de les Alzines – 1er Mirador de Els Blaus – 2on Mirador de Els Blaus – Can Roca – 3er Mirador (al costat d’una torre d’alta tensió) de Els Blaus i les muntanyes de Montserrat – Mirador i font del Rector Garriga – Esparraguera. Distància 9 km. Desnivell 250 m. Temps (sense pauses ni aturades) 2h 45’.

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/esparraguera-roques-blaves-2-017-19256478

Les Roques Blaves

3.- Salt del Purgatori: CENTELLES (Osona). Aparcaments de la rotonda de la Font Grossa - Font Grossa - Salt del Purgatori – Salt de l’Infern - Mas El Cerdà de la Garga (casa on va néixer Ildefons Cerdà) – Centelles. Recorregut 9,2 km. Desnivell 305 m. Temps (sense pauses ni aturades) 2h 30’.

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/centelles-font-grossa-salt-del-purgatori-casa-cerda-salt-de-linfern-33935107

Salt, balma i gorg del Purgatori

4.- Pont natural de les Arnaules i els Tres Salts del Llobregat: EL PONT DE VILOMARA (El Bages). Santuari Mare de Déu de la Salut de Viladordis (Manresa) – “Pont foradat” de les Arnaules – Pont gòtic de Vilomara – Tines de Roviralta – Gola del Bigaire – Riera de Mura - Tines de les Solanes – Tina del Llobregat o dels Tres Salts - Passera dels Tres Salts – Casa de les Tines – Camí de Sant Jaume – Santuari de la Mare de Déu de la Salut de Viladordis. Recorregut 12, 5 km. Desnivell 325 m. Temps  (sense pauses ni aturades) 4h 15’.


Pont de les Arnaules

Els Tres Salts del Llobregat.

5.- Aigua Xelida i Sa Roncadora pel Camí de Ronda: TAMARIU (Baix Empordà) – Camí de Ronda – Es Castellets – Cap de Lleó – Cala d’Aigua Xelida – Platja Gran i barraca de l’Hermós – Agulla d’Aigua Xelida – Sa Roncadora – Cala Marquesa (des de dalt) – Mirador d’Aigua Xelida – Mirador d’en Gispert – Bosc d’El Llord – Tamariu. Recorregut 7 km. Desnivell 350 (amb algunes escales). Temps (sense pauses ni aturades) 2h 30’.


Racó d'Aigua Xelida

6.- Caminada per la “Via del Nicolau” a la Serra de Gisclareny: BAGÀ (El Bergadà) – Pont de la Vila - Plafó a l’inici de la “Via del Nicolau” – 1er túnel – 2on túnel – Mirador de la vall de Bastareny, les Penyes Altes del Moixeró i la serra del Catllaràs – Passarel·la aèria del Nicolau – Àrea Recreativa, Eco-museu i ermita de Sant Joan de l’Avellanet – Font de la Vinya Vella – Mirador de la Baga Major – Àrea recreativa del Clot d’en Roca – Masia de Matallops – Bagà. Recorregut 8,5 km. Desnivell 300 m. Temps (sense pauses ni aturades) 3 h.

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/baga-via-verda-nicolau-9852431



7.-  Caminada per la Riera de Merlès: Aparcament de la Gola de les Heures, al límit entre el terme municipal de la Quart (El Bergadà) i Lluçà (El Lluçanès) – Pont de la Gola de les Heures – Molí de les Heures – Ma de El Vilartimó – Solana del Vilar – Pont sobre el Clot de la Teuleria – Càmping Riera de Merlès – Espai protegit de la Riera de Merlès – Molí de Vilartimó – Molí de les Heures – Aparcament de la Gola de les Heures. Recorregut 7,5 km. Desnivell 180 m. Temps (sense pauses ni aturades) 2h 30’.


Detall de la Riera de Merlès

8.- Les Roques Encantades: Coll del Parpalló, al Collsacabra, dins el terme de Rupit (Osona) – Riera de l’Om – Fageda – Bassa ramadera – Santuari de la Mare de Déu de la Salut i mirador sobre la Vall d’Hostoles i muntanyes dels voltants – Pla d’Armadans – Roques Encantades – Retorn desfent el camí (sense anar, ara, al Santuari de La Salut) -Fins al Coll del Parpalló. Recorregut 8,5 km. Desnivell 280 m. Temps (sense pauses ni aturades) 3 h.


Detall d'una de les Roques Encantades

9.- Castell de la Popa: CASTELLCIR (El Moianès) – Torrent del Rossinyol – Torrent de l’Espluga – Castell de la Popa – Retorn, desfent el camí, fins a Castellcir. Recorregut 8,5 km. Desnivell 280 m. Temps (sense pauses ni aturades) 3h.

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/castell-de-la-popa-22549485

La "popa" on hi ha el Castell 

10.- Les rouredes humides de Sant Llorenç de Munt (El Bages): Carretera BV-1221 (km 13,5, entre Matadepera i Mura) hi ha un petit aparcament abans d'arribar al coll d'Estenalles - Riera de les Arenes - Sot de les Teixoneres -  Roca del Tap - Sot de la Bóta - Collet dels Tres Termes - Cinglera dels Òbits - Coll dels Ginebres - Morral d'en Bens - Coll de Prunera - Carretera BV -1221. Recorregut 7,5 km. Desnivell 320 m. Temps (sense pauses ni aturades) 3h 30'.

Ruta a revista "Descobrir" nº 244, juny 2018, pàgs. 138 i 139.


"Els Òbits"

11.- Riera de les Gorgues: Sant Bartomeu de Sesgorgues terme de Tavertet (Osona) – Masia de Sentfores i Mirador del Salt de la Barra de Ferro – Riera de les Gorgues – Remuntada del cingle – Molí del Còdol – Salt del Còdol – Mirador de Sant Pere de Casserres – Les Quintanes – Masia del Moner – Sant Bartomeu de Sesgorgues. Recorregut 7 km. Desnivell 300 m. Temps (sense pauses ni aturades) 2h 30’.


Salt del Còdol

12.- Bruixes i ermites del Lluçanès: PRATS DE LLUÇANÈS (El Lluçanès) – “Ruta de la Bruixa Napa” – Masia del Grau i església de Sant Pere – Cadira d’en Galceran – Roc Foradat o roc de la Bruixa Napa – Plafó sobre les bruixes del Lluçanès – Sant Andreu de Llanars –Ermita i mas de Sant Sebastià – Prats de Lluçanès. Recorregut 7,5 km. Desnivell 200 m. Temps (sense pauses ni aturades) 2h 30’. 

https://pratsdellucanes.cat/turisme/rutes/ruta-bruixa-napa/


"Roc Foradat" de la bruixa Napa

13.- Itinerari clàssic al Santuari de Cabrera: Sant Julià de Cabrera, terme de l’Esquirol (Osona) – Coll del Bram – Santuari de la Mare de Déu de Cabrera – Pas de l’Osca (antic castell de Cabrera) – Pla del Prat – Cruïlla de camins – Fageda de la Serrica - Cruïlla de camins – Sant Julià de Cabrera. Recorregut 5 km. Desnivell 355 m. Temps (sense pauses ni aturades) 2h 30’.


El Santuari de Cabrera damunt dels estimballs 

El "Pas d'Osca" en un punt de la ruta

14.- Les Flandes de Piera: PIERA (L’Anoia) – Font del Prat – Barri de Can Mossarro – La Venta (masia) – Torrent de Ca n’ Orpí – Mas de Borner – Les Flandes – Viaducte sota la carretera – Plaça del Sant Crist (Piera) – Castell i església de Santa Maria – Piera. Recorregut 6,5 km. Desnivell 200 m. Temps (sense visites, pauses ni aturades) 2 h.


Detall de Les Flandes

15.- Estany d’Ivars i Vila-Sana (Pla d’Urgell): Cal Sinén (Centre d’interpretació de l’estany) – Canyissar – 1er aguait (d’Ivars) – Embarcador i àrea de lleure – Pèrgola-mirador – 2on aguait (dels Saulons del Suat) – Salzeda – Mirador Termenal (passarel·la de fusta) – Bassa d’amfibis – Embarcador de Vila-sana – Cal Sinén. Recorregut 6 km. Desnivell inapreciable. Temps (sense visites, pauses ni aturades) 1h 30’.


Estany d'Ivars i Vila-sana

16.- El Capolatell (“la Presó”), el Capolat i el Pla de Busa: Masia del Rial de Busa, terme de Navès (El Solsonès) – Mirador de la  Creu del Capolat – Palanca de ferro que dona accés a “la Presó” – cim del Capolatell – Retorn desfent el mateix camí. Recorregut (anar i tornar) 10 km. Desnivell 90 m. Temps (sense visites, pauses ni aturades) 2h.


Panorama des dels estimballs de la "Presó" de Busa

17.- Megàlits de Castellruf, terme de Santa Mª de Martorelles (Vallès Oriental): Alella Parc, terme d’Alella (El Maresme) – Dolmen de Can Gurri – Coll de la Font - Dolmen de Castellruf - Poblat ibèric de Castellruf – Retorn fins el Coll de la Font -  Alella Parc. Recorregut 6,5 km. Desnivell 110 m. Temps (sense visites, pauses ni aturades) 2h.


Dolmen de Castellruf

18.- El Rec Comtal, una sèquia per a entendre la història: Estació de Montcada-Bifurcació (Vallès Occidental) – Casa de la Mina al Parc de les Aigües de Montcada i Reixac – Túnel sota la via del tren – Casa de les Aigües (possibilitat de visita guiada) – Barri de Can Sant Joan, carrer del Reixagó ( reixa que tancava el repartidor del rec) – Rec Comtal a “l’aire lliure” – Plaça Primer de Maig i barri de Vallbona – Darrer punt on tenim “a la vista” el Rec Comptal (benzinera de la C-17) – Casa de l’Aigua del Torrent de la Perera – Ascensor del carrer Peníscola – Estació “Trinitat Vella” de la L-1. Recorregut 5,2 km. Desnivell 54 m. Temps (sense visites, pauses ni aturades) 1h 30’.


El Rec Comtal, al seu pas per Vallbona, en una fotografia antiga

Un dels trams del Rec Comtal a Montcada. A la foto de sota, el mateix
indret els anys 20 del segle passat en una postal de la firma A.T.V.


19.- De la platja de La Fosca a la platja del Castell: PALAMOS (Baix Empordà) - Platja de La Fosca – Castell de Sant Esteve – “Finestra” de ferro - Pineda d’en Gori – Cases de pescadors de Cala S’Alguer – Cala Castell – Retorn, desfent el mateix camí, fins a Palamós. Recorregut 9 km (anada i tornada). Desnivell 95 m. Temps (sense visites, pauses ni aturades) 2h 30’. 
    
20.- En temps de cirerers florits: Per la Vall de Santa Bàrbara del Llor, SANT BOI DEL LLOBREGAT (Baix Llobregat): Estació FGC de “Molí Nou” – Poliesportiu Pau Gasol – “Camí del Llor” – Masia Santa Bàrbara (restaurant), si es va en cotxe podem deixar-lo aquí – Al sortir d’una pineda entrem a “les vinyes de cirerers” a la part alta de la vall – Creuament de camins (un d’ells va a l’ermita de Sant Ramón) – Coll de la Creu d’en Querol -  Cim del Pi de Cartró – Can Palós (Aula de Natura) – Can Pubill (amb feixes d’oliveres, cirerers, ametllers i garrofers) – Masia Santa Bàrbara – Estació de “Molí Nou”. Recorregut 8 Km. Desnivell 380 m. Temps (sense pauses ni aturades) 3h.


Bancals de cirerers florits a la Vall de Santa Bàrbara de Llor

21.- Puigsacalm des del Coll de Bracons (La Garrotxa): Coll de Bracons – Faig Gros – Collada de Sant Bartomeu – Font Tornadissa - Rasos de Manter – Collet de Clivillers – Cim del Puigsacalm – Retorn desfent el camí - Coll de Bracons. Recorregut uns 8 km. Desnivell 400 m. Temps (sense pauses ni aturades) 3h.


Mola i cim del Puigsacalm per damunt de la Vall d'en Bas

22.- Ruta pel romànic de Sant Bartomeu del Grau (Osona): SANT BARTOMEU DEL GRAU – Font de la Plaça – La Codina – Torrent del Pont Gran – Alzinar de Les Ferreres – Creuament de camins (seguim el que indica Sant Genis) – Ermita de Sant Genís Sadevesa – Torrent de La Sala – Pla de les Lloseres – Sant Jaume de Fenollet – Camí vell de Perafita – Carretera de Perafita – Sant Bartomeu del Grau. Recorregut 11,6 km. Desnivell 302 m. Temps (sense pauses ni aturades) 3h 30’.

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-bartomeu-del-grau-ruta-del-romanic-16686303


Sant Jaume de Fenollet

23.- De Garraf a Sitges pel Camí de Ronda (El Garraf): Estació Rodalies de GARRAF - Castellet de Garraf (ruïnes) - Can Lluçà - Can Campdàsens - Can Fontanilles - Can Robert - Ca l'Amell - Cimentera de Vallcarca - Ermita de la Trinitat - Puig del Far (antenes) - Penya del Llamp - Platja de Sant Sebastià - Estació Rodalies de Sitges. Recorregut 14,5 km. Desnivell 500 m. Temps (sense pauses ni aturades) 4 h 30'. 

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/garraf-sitges-siguiendo-el-gr-92-16150204

Ermita de la Trinitat

24.- Caminada per la Riera de Talamanca (El Bages): TALAMANCA (aparcament proper a la Plaça del Raval) - Font de Talamanca - Resclosa de Les Llanes - Sínia de Can Valls - Barraca, balma i salt dels Gobians - Resclosa del Molí Menut - Sínia de Can Mariano - Gorg del Molí - Molí Menut - Barraques de pedra seca al Pla del Molí - Sínia del Camí Ral - Carrer del Raval - Talamanca. Recorregut 6,5 km. Desnivell 285 m. Temps (sense pauses ni aturades) 2h 30'.

https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-talamanca/ruta-de-la-riera-de-talamanca#talamanca#ruta



25.- Caminada fins el sostre de Les Guilleries: Sant Miquel de Solterra (La Selva): SANT HILARI SACALM - Font dels Abeuradors (hi ha un petit espai d'aparcament) - Coll de Llevanyes - Font de Saguarda - Sant Miquel de Solterra o de Les Formigues - retorn desfent el mateix camí.  Recorregut 8 km. Desnivell 265 m. Temps (sense pauses ni aturades) 2 h 30'.

https://totnens.cat/que-fem/sant-miquel-de-solterra-o-de-les-formigues/

https://www.mendikat.net/com/mount/9151



26.- Caminada per l'Estany i Torrent dels Alous terme de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental): Estació FGC de Sant Joan - Vistes de Montserrat i de La Mola - Bosc - Pont - Torrent dels Alous - Estany o Llacuna dels Alous - Estació FGC de Mirasol. Recorregut 11 Km. Desnivell +97/ -139 m. Temps (sense pauses ni aturades) 3h.




27.- Caminada fins el Castanyer Gros d'en Cuc, terme  de Cànoves (Vallès Oriental): CANOVES - Aparcament dels Dos Torrentons - Embassament de Vallfornès - Font de les Acàcies - Castanyer Gros d'en Cuc - Retorn desfent el mateix camí fins l'aparcament dels Dos Torrentons. Recorregut 8 km. Desnivell 330 m. Temps (sense pauses ni aturades) 3h.






28.- Ruta cultural motoritzada a Montfalcó Murallat i Sant Ramón de Portell, terme de Les Oluges (La Segarra): Barcelona - Autovia A-2 - Cervera (Sortida 520: direcció C-25/L-311) - En una rotonda agafar N-141f fins a Les Oluges - Un cop passada la rotonda d'entrada a aquest poble desviar-se per la LV-1003 fins a Montfalcó Murallat. Visita a aquest interessant poble medieval de característiques úniques. Es pot completar aquesta ruta turistico-cultural arribant-nos fins a Sant Ramón per a visitar el convent barroc-renaixentista de Sant Ramón de Portell (Segles XVI a XVIII) conegut com l'Escorial de la Segarra.



Montfalcó Murallat detall del forn de pa comunitari

Convent de Sant Ramón de Portell

29.- Estanys de Basturs i la Roca del Bolet que "es mira però no es toca..." (alguns afirmen que, per la seva inestabilitat, es perillós posar-se sota), terme de Figuerola d'Orcau (Pallars Jussà): FIGUEROLA D'ORCAU - estanys de Basturs -ermita de Sant Bartomeu - roca del Bolet - Figuerola d'Orcau. Recorregut 9 km. Desnivell 160 m. Temps (sense pauses, ni aturades) 2h 30'. Es pot visitar el casc antic de Figuerola d’Orcau que conserva l’estructura de vila closa amb els seus portals, plaça porxada, carrers estrets, església de Santa Maria...

Ruta a revista "Descobrir" 263, gener 2020, pàg. 136-137: "La Roca del Bolet: espectacular i fràgil".



Estany de Basturs

La Roca del Bolet 

30.- Pels gorgs de Santa Pau (La Garrotxa): SANTA PAU - Pont d'Instints - Gorg de Caga-rates - Pont de Can Poeti - Santuari dels Arcs - Gorg Blau - retorn fins el Pont de Can Poeti - Camping Mas Patxet - Font Fresca - Pla del Molí - Gorg de Can Cutilla - Ermita de Sant Martí Vell - Santa Pau. Recorregut 9 km. Desnivell 300 m. Temps (sense pauses ni aturades) 3h.

Ruta a revista "Descobrir" nº 255, maig 2019, pàgs. 140 i 141.


Salt i gorg de Can Cutilla

31.- Sortida mixta (motoritzada i passejada) al Mirador de Gresolet i  el refugi Lluís Estasen del Pedraforca: SALDES (El Berguedà) - En cotxe (4,5 km) fins el Mirador de Gresolet - Passejada a peu fins el Refugi Lluís Estasen al peu del Pedraforca (recorregut 2,1 km, desnivell 150 m, temps -sense pauses ni aturades- 1,5 h). Podriem aprofitar la sortida per anar a dinar al mític i amb uns panorames de postal, Hostal Pedraforca de Saldes.




Mirador sobre la vall de Gresolet 

Refugi Lluís Estasen als peus del Pedraforca

32.- Un drac (viu) al cor del Montseny... el castanyer del Drac o del Dinosaure, terme municipal del MONTSENY (Vallès Oriental): Ermita de Sant Bernat (deixarem els cotxes a l'aparcament que hi ha) - Castanyer del Drac - Pla del Bosc - Coll Sarrieres de Dalt - Riera del Cot Riudeteix - El Fitó - Riera de Cot Riuteix - Roca escanyada (anomenada així perque el camí hi passa "escanyat", ben ve pel mig) - Ermita de Sant Bernat. Recorregut 6 km. Desnivell 213 m. Temps (sense pauses ni aturades) 2h. 


El castanyer del Drac o del Dinosaure

33.- Els Clots de Sant Julià: VULPELLAC (Baix Empordà) – Clots de Sant Julià (antiga pedrera, dins un bosc de pins i alzines, amb curioses i laberíntiques parets, formacions i cavitats) – Font d’en Turró - Peratallada – Sant Esteve de Canapost – Vulpellac. Recorregut 9,5 km. Desnivell 81 m. Temps (sense pauses ni aturades) 3h.


============================================================

CUIDEU-VOS MOLT !!!