divendres, 21 de gener del 2022

CRIDA A LA 109ena SORTIDA XINO-XANO

 


PASSEJADA MATINAL PER UN DELS RACONS DEL PARC DE COLLSEROLA: FONT I ERMITA DE SANT VICENÇ DEL BOSC


Data.- Dijous 3 de febrer 2022

 

Tipus d’itinerari.-  Continuant amb el tipus de caminades que les limitacions de la pandèmia ens imposen, aquesta sortida serà només matinal, esmorzant en el decurs del recorregut i tornant a dinar a les respectives cases. Farem, així mateix, el desplaçament fins al lloc de l’excursió en el tren (en aquest cas els FGC) i a un horari on calculem que aquest no anirà gaire ple.

L’itinerari és una passejada -d’uns 8 km de recorregut i un desnivell acumulat de 90 m- per un dels racons, amb un interès natural, històric i cultural, del Parc de Collserola que tenim relativament proper: La font i ermita de Sant Vicenç del Bosc, la font de l’Ermetà, la Torre Negra i el Pi d’en Xandri. L’excursió te l’origen i el final a l’estació dels FGC de Sant Cugat del Vallès. 

 

Recorregut.-

0,0 Km.- La ruta s'inicia a l'estació dels FGC de Sant Cugat. Des d'allà, enfilarem a mà dreta cap al carrer d'Àngel Guimerà. Després, tombarem a mà esquerra per la Rambla de Ribatallada.

Continuarem a mà dreta per l'Avinguda de Gràcia. El nostre passeig per aquesta via estarà acompanyat de la vista d'algunes cases de finals del segle XIX i primeries del segle XX, barrejades amb altres de més modernes.

1,0 km.- Al final de l'Avinguda de Gràcia ens trobarem amb l'Ermita del Sant Crist de Llaceres (segle XVII). En aquest punt, prendrem la carretera de la Rabassada i la seguirem durant uns 500 metres.

Ermita de Sant Crist de Llaceres

En un revolt, a la nostra esquerra, veurem un molí de vent. Agafarem la desviació i ens incorporarem a la

2,0 km.- Rambla de Can Bell. L'última de les cases que veurem -a la nostra esquerra- abans de tornar-nos a desviar és la Casa Beltran -d’estil Tudor- en ella hi va residir, en el decurs de la Guerra Civil, Juan Negrín  president de la II República Espanyola quan aquesta traslladà el govern a Barcelona. Després de deixar enrere l'imponent casal, arribarem a un creuament de camins.

Casa Beltran

2,3 km.- El que travessa, d’esquerra a dreta, es el PR C-38 (marques blanques i grogues) que va de Sant Cugat a Can Borrell; si seguíssim recte faríem cap a la Torre Negra. Agafarem el trencant de la dreta (el PR C-38) que baixa cap el Torrent de Can Gordi.

Creuem el torrent i comencem a pujar. Sense deixar en cap moment el PR arribem al senyal "Font de Sant Vicenç del Bosc".

Font de Sant Vicenç

3,3 km.- El seguirem i arribarem a la font. A uns 50 metres hi ha les restes del temple romànic de Sant Vicenç del Bosc. Referenciat al segle X, en concret l’any 955. Continuarem pel PR i arribarem a la

Restes del temple de Sant Vicenç del Bosc

4,0 km.- Font de l'Ermetà -“trobada per un pastor i arreglada pel rabadà”-, amb el seu corresponent torrent homònim. Es tracta d'una zona molt boscosa i ombrívola. L’indret és especialment bell, la grandiositat d’unes alzines centenàries, donen un ambient de frescor ja que hi deixen passar poca llum solar. El silenci és absolut.

Font de l' Ermetà

Recularem, una mica, pel sender per on hem arribat a la font, fins a trobar el camí (deixem el PR) que baixa cap el

4,2 km.- Torrent de la Torre Negra. Un cop al torrent agafarem, a la dreta, el camí que el voreja. Una mica més amunt, passa prop de

4, 8 km.- La Torre Negra i continua fins el

La Torre Negra

5,2 km.- Pi d’en Xandri, apuntalat amb unes crosses a conseqüència d'una bretolada que pretenia tallar-lo. Som a la Riera de Sant Medir i l’antic camí que, per Can Borrel, va a la Vall de Gausac. Girarem a l’esquerra en direcció a Sant Cugat. Una mica més endavant deixarem a la dreta l’antiga Bòbila d’en Pahissa i arribarem a la

Pi d'en Xandri

6,0 km.- Plaça del Rotary International. Enfilarem pel l’Avinguda del Pla del Vinyet i per la Rambla de Ribatallada i el carrer del Dr. Murillo arribem fins l’

8,0 km.- Estació Sant Cugat dels FGC.


Esmorzar.-  Tenint en compte que el tren que tenim previst agafar arriba a Sant Cugat sobre les 9h del matí, possiblement esmorzarem entre 2/4 de 10 o les 10h. Triarem, en funció del dia que ens faci i fora ja del nucli urbà, un lloc solejat o arrecerat.

Cal portar l'entrepà o la fruita i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Si poden venir, en Jaume i la Mª Rosa portaran el cafè; en "Juanmi" la crema de llet pel tallats, en Zac “les gotes”, en Pep la bota amb vi, en Carles P. les seves estimulants xocolatines i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.

          

Equip necessari.- Roba i calçat adequats al temps i recorregut i qui en vulgui, bastons. Barrets, “boes”, bufandes, guants, passamuntanyes i crema protectora per al sol o el fred i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. Ah i no oblideu les mascaretes ni el gel hidro-alcohòlic !!!


Lloc i hora de trobada.- Tenim previst agafar el tren dels FGC, línia S 1 (Barcelona - Terrassa), que surt de la estació de la plaça de Catalunya a les 8h 32’ i arriba a Sant Cugat a les 8h 57’. Per això aniria be que quedéssim, a les 8h 15’ al  vestíbul de la Plaça de Catalunya / Rambles davant de les taquilles expenedores de bitllets.


Inscripcions per a saber els qui hi anirem.- En aquesta ocasió no tenim de concertar prèviament, amb el restaurant on tenim previst dinar, el nombre de comensals que serem. Per això no és tant necessari saber, amb temps, els qui serem. Si que ens aniria be, per a no “descuidar-nos” a ningú dels qui han dit que vindran, saber, com a màxim el vespre del dia abans de la sortida -és a dir el dimecres 2- els qui anirem a la caminada. Ho podeu fer saber contestant el correu electrònic a traves del qual us hem fet saber la sortida o trucant per telèfon o WhatsApp a en Josep Mª o en Pep que son els qui han proposat la sortida.

 

Gràcies i una abraçada.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

 


Com sempre que afegeixo el pronòstic del temps en les crides a les nostres activitats, he estudiat els mapes meteorològics del weatheronline.uk.com que son igualment fiables que els de wetterzentrale.de però el primers els entenc i els segons no, perquè son en alemany.

Bé la cosa és que, sembla que el temps atmosfèric per no afegir més incertesa al panorama del Covid19, s’hagi aturat. A setmana i mitja vista, els mapes mostren una situació quasi calcada a la d’aquests últims dies.

Hi ha un potent anticicló al mar Cantàbric que s’estén a les Illes Britàniques a França i a la Península Hispànica i bona part de l’Europa Central que ens manté arrecerats de les borrasques que “operen” més al nord. Em refereixo sobretot a una baixa molt profunda (964 Hpa en el seu centre) que està situada al mar del Labrador i dues baixes menors al mar de Noruega i a la Mediterrània Oriental respectivament.

Si l’anticicló que ens ocupa no afluixa en els dies que ens queden fins al dijous 3 de febrer, tindrem un altre jornada de sol i fred i segurament inversió tèrmica.

O sigui que la cosa pinta bé pels nostres propòsits i faré les meves conclusions més endavant. Aniré vigilant l’evolució perquè fins i tot sembla increïble que aquesta situació pugui durar tant de temps.

FIN I TOT QUAN SIGUI MÉS SEGUR NO S’ADMETIRAN RECLAMACIONS

J.M.

 

ACTUALITZACIÓ DEL PRONÒSTIC DEL DIJOUS 3, A DIA 29:

Seguim sota l'imfluència del anticicló i la barrera que aquest imposa, si bé que la barrera ha cedit una mica i la baixa profondíssima que us anunciava fa una setmana, s'ha unit amb les dues menors i s'ha traslladat més al Sud. L'anticicló no s'ha afeblit però ha permès que hi hagi circulació d'aire fred per sobre de forma que el dijous hi hauran núvols alts només i amb una cobertura del 50%.
Això sovint vol dir "cabretes", que segons la dita: "Al cel cabretes i al terra pastetes" indica un canvi de temps. Però en aquesta ocasió, per més que miro els mapes no s'observa un petit risc de precipitació fins el dissabte, i això amb el anticicló encara a sobre.
Diguem-ne que altes pressions tant persistents en el temps son poc versemblants i anuncis de canvi que no siguin d'un dia per l'altre tampoc ho son.

ÉS A DIR QUE TINC EL PENELL DE LA ESTACIÓ METEO FET UN GARBUIX: RECLAMACIONS AL MESTRE D'ÀRMES

J.M.