diumenge, 18 de febrer del 2024

CRIDA A LA 128ena SORTIDA XINO-XANO

 

Camps florits amb Aitona, al fons.


ANEM A AITONA A GAUDIR DE LA FLORACIÓ DELS ARBRES FRUITERS


Data.- (Dijous 7) de març 2024.

CANVI DE DATA DE LA SORTIDA: El guia que ens acompanyarà a la sortida ens ha recomenat, si ens és posible, per a poder veure en el seu maxim explendor la floració dels presseguers retardar uns pocs dies la visita a Aitona. Per això canviarem el dia de la sortida al DIMARTS 12 DE MARÇ. Ja hem avisat, també, als del restaurant. 

Tipus d’itinerari.- Segurament tothom ha sentit a parlar del Sakura, la floració dels cirerers al Japó o la del Valle del Jerte, a Extremadura, o dels camps de lavanda a la Provença francesa... Doncs, a vegades, no cal anar tant lluny... prop de casa, a ponent de Catalunya, en època de florida, els camps d’arbres fruiters estesos i repartits per la comarca del Segrià, son una veritable exhibició de colors.

De finals de febrer a finals de març és, normalment -la duresa de l’hivern, les gelades o el sobtat increment de temperatures fan complicat, però, establir-ne unes dates exactes-, el període d’un dels espectacles de la natura més impressionants a casa nostra: la floració dels arbres fruiters 1 !. I diem espectacle, perquè la visió dels camps, en aquest cas, amb milers de presseguers florits, crea una catifa de color rosat única i increïble !.

Ho hem intentat confirmar, preguntant-ho a alguns dels contactes que tenim per allà i tot sembla indicar que, per al dijous 7 de març, el dia que tenim prevista la propera Sortida, la cosa pot pintar força bé. Caldrà, però a mesura que ens acostem a aquesta data, confirmar-ho.

Anirem, amb el cotxes, fins al poble d’Aitona a uns 25 km al sud oest de Lleida. Allà ens estaran esperant un o dos -en funció dels que siguem- guies locals (pagesos), que ens acompanyaran en la passejada.


Punt de concentració (a mig camí) i Esmorzar.- Com que anirem per la A-2, passat el poble de Jorba, agafarem la Sortida 543 i ens aturarem a l’ aparcament de vehicles de l’Estació de Servei de Jorba, on ens anirem aplegant tots els cotxes i hi esmorzarem. Si hem sortit puntuals de Barcelona, calculem que sobre les 8h 15’ podem arribar a aquest lloc i, sortir desprès d’esmorzar per a estar, sobre les 9h 45', a Aitona.




Un cop a Aitona.-

Aitona és un poble situat a la Ribera Baixa del Segre a la comarca del Segrià. La vila és assentada al vessant i al peu d'un turó, coronat per les restes d'un castell testimoniat ja en època musulmana. Fou conquerida per Ramon Berenguer III de Barcelona, bé que la població musulmana hi subsistí fins a l'expulsió dels moriscs, el 1610 (d'Aitona en foren expulsats 724); la senyoria pertanyia als Montcada. L'agricultura és la principal activitat econòmica; la ramaderia i la indústria -llevat de la producció d'electricitat- són insignificants.

Enguany, del 2 al 17 de març, s’organitzen diversos actes i rutes de «AITONA EN FLOR» aprofitant la floració dels arbres fruiters.




Recorregut de la passejada.- La passejada que tenim concertada la farem, sempre, acompanyats del/s guies. És una caminada per l’interior dels camps, amb les explicacions i comentaris del pagesos-guies i amb temps per a poder fer fotografies. Ens portaran pels punt més emblemàtics dels camps i pels camins de dins les finques. Molts d’aquests camins rurals romanen tancats al pas de vehicles mentre dura la floració (hi trobarem caixes que en barren el pas) ja que es tracta de camins de finques privades. A peu i acompanyats del guia, no tindrem problemes per arribar-hi. El cost de la passejada és de 12 euros per persona, en aquest preu hi entra una assegurança. Ens han fet saber, però, que si el grup supera les12 persones, hi ha un preu unic pel grup de 100 euros (així el cost per persona -al repatir aquets 100 euros entre tots els participants resulta inferior als 12 euros)

L’horari de la visita serà de les 10h a les 13 h. i el recorregut és d’uns 6, 5 km amb uns desnivells inapreciables.




Dinar.- - El dinar el tindrem emparaulat, a les 13h 30’, al Restaurant Casa Conrado de la Av. Vint-i-set de gener 50, tel. 973 79 40 11 AITONA https://www.tripadvisor.es/Restaurant_Review-g8560689-d19340077-Reviews-Casa_Conrado-Aitona_Province_of_Lleida_Catalonia.html on tenen un menú diari, amb begudes, café i IVA inclos a 18'50 euros. Us farem arribar la carta, amb el menú de dijous per a que trieu, si us plau, els plats i així -comunicant-ho anticipadament als del restaurant. Així, quan anem a dinar -l'hostaler i nosaltres- ho tindrem tot a punt.

A l'hora dels cafès sortejarem, entre els assistents/es, una ampolla de bon vi de la DO Terra Alta, commemorativa de la sortida.


Equip necessari.- Barret i crema protectora per al sol i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. Roba i calçat adequat al temps i recorregut i, qui en vulgui, bastons. Porteu aigua per a l’esmorzar i el recorregut i, qui ho desitgi, gel hidroalcohòlic.


Lloc i hora de trobada (sortida) de Barcelona.- Farem el viatge fins a Aitona -amb la parada prèvia de «concentració» i per a l’esmorzar a la benzinera de passat Jorba- en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet, els qui hi anem en el propi cotxe i els qui compartirem vehicle. També ens aniria be saber aquells que acudiran a la sortida directament, des dels seus domicilis o llocs de residència.

Com que de Barcelona fins Aitona (on hi hem d’estar, per a la visita guiada, a les 10 h) hi ha -per la A-2-, aproximadament, uns 185 km i un temps estimat d’unes 2h 30’ i que, pel camí, hem de trobar-nos i esmorzar -a l’estació de servei de passat Jorba- aniria be sortir de Barcelona -puntuals- a les 7h del matí.



Inscripcions.- Ens aniria be saber els qui vindreu, abans del vespre del dilluns 4 de març del 2024, per a poder dir, el dimarts 5, als guies i al restaurant el nombre de comensals que serem, el dijous 7 de març. Ho podeu fer contestant "respondre a tots" el correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida o, per qualsevol altre mitjà, a en Pep.


DEGUT AL CANVI DE DATA DE LA SORTIDA, entenem que a alguns potser us dificultarà l'assistència (i a d'altres potser el contrari...). És per això que agrairiem ens torneu a confirmar si podeu venir o no. Suposo enteneu les raons del canvi, tot i això preguem accepteu les nostres disculpes. 

Gràcies a tots i totes. Continuem en contacte.


1 Tingueu en compte que ametllers, pruneres, presseguers, nectarines, albercocs, perers i cirerers, floreixen -sempre en funció de les condicions climatològiques- des de mitjans de febrer fins a mitjans d’abril, sent els ametllers els més primerencs i els cirerers els més tardans.