El Pont del Molí del Sors a la tardor |
PASSEJADA TARDORAL PELS MOLINS
DEL GURRI (SEVA)
ATENCIÓ: L'HORA DE TROBADA, A BARCELONA, S'HA
ENDARRERIT UNA HORA: SERÂ A LES 8h 45', MOLT
PUNTUALS.
Data.- Dijous 7 de novembre 2024.
Tipus d’itinerari.- El riu Gurri és un afluent del Ter, on hi desemboca per la dreta -desprès de recórrer uns 15 km- a l’alçada de Roda de Ter. Neix, entre el Coll de Goitallops i el Serrat de l’Oriol, a la vessant nord-occidental del Matagalls.
El seu nom podria tenir l’origen en l’antiga llengua basco-ibèrica, on «gorri», volia dir «rogenc» o «vermell», atès el color vermellós de les seves aigües -després de les pluges-, degut a les argiloses terres rogenques del Brull, per on passa riu amunt.
El bosc de ribera de les seves ribes, en alguns trams ben conservat i, suposem, a la tardor convertit en una paleta de colors, està format per salzes a primera línia d’aigua i verns, avellaners, freixes i pollancres, amb algun rebrot d’om, més retirats. Passarem, també, per boscos de pins, algun alzinar i camps de conreu.
L’aigua en molts llocs, ja ho sabem, és font de vida i d’energia. Per això el curs de molts torrents o rius -amb un cert cabdal permanent- estaven envoltats de molins que feien servir, per a la seva feina, -directament o amb l’ajut d’alguna resclosa- l’energia que l’aigua els proporcionava.
En aquest recorregut, per costat del Gurri, passarem per tres antics molins fariners: El Molí Xic del Sors, el Molí del Sors i el Molí de Montmany.
Principalment els estius dels anys 2015 i 2016, el Centre Excursionista de Seva va desembrossar i netejar el camí d’aquesta ruta, facilitant-ne l'accés i la visita als molins i a d’altres restes patrimonials que hi trobarem. L’Ajuntament de Seva, desprès, senyalitzà el camí i hi instal·là rètols en molts dels edificis i llocs que hi anirem trobant.
Confiem que el recorregut us agradi.
Recorregut.- Sortirem (un cop hi siguem tots i totes, sobre les 10h) de la plaça de la Creu (on, a tocar, hi ha un espai d’aparcament) i on trobarem uns plafons orientatius. Marxarem direcció nord, cap el Cementiri, amb vistes als Pirineus orientals i ràpidament ens endinsem a la conca del riu Gurri.
Passats uns camps, deixem la pista i després d'un trencall sobtat a l'esquerra, arribem al Molí Xic del Sors (que, també, rebia el nom de El Molinot) situat en mig d'una plana avui coberta de vegetació de ribera.
El Molí Xic del Sors |
Retornem a la pista que havíem deixat per trobar-nos una bonica alzina monumental i tot seguit, la llera del riu. Travessem i aigües amunt ja veiem el pont del Molí del Sors o del Sord (com l’anomena l’autor de Els ponts de pedra de Catalunya editat per la Generalitat el 1998), també conegut pel Pont d’en Gatus. És un pont del segle XVIII, amb dos arcs desiguals, per on passava el camí ral que unia Seva amb Taradell; sota l’arcada petita hi va viure durant una vintena d’anys un pacífic rodamon i captaire local -de nom Agustí- que el tenia ple de testos, pots i cortines i que hi convivia amb quasi una desena de gats, d'aquí prové el nom de Pont d’en Gatus.
El Pont del Molí del Sors o d'en Gatus |
Ens sorprèn el Molí del Sors -una mica abans del pont-, que envoltat i cobert parcialment d'heura, ens havia passat desapercebut. Davant hi te la seva resclosa. Aquest molí està documentat des del 1188 amb el nom de «...molí a la ribera del Gurri» i va funcionar fins després de la Guerra Civil espanyola.
Rètol al Molí del Sors |
Seguirem per aquest costat del riu, aigües amunt per un terreny de pedra que van guanyant alçada. Paral·lels sempre al Gurri, després de creuar el torrent de Gasala, ens n'adonem que hem deixat la llera encaixonada a sota nostre. La pista passa arran de gorgues, on el tram més estret és conegut com el Gorg negre.
El Gorg Negre del Gurri (detall) |
Seguint amunt veiem can Calbet, a la banda obaga. Deixem la pista i agafem un senderó, a la dreta, que es despenja novament cap a la llera del Gurri. Baixem per unes codines -espais on hi aflora la roca formant una zona pràcticament lliure de vegetació- travessant un bosquet de pi roig fins que arribem al riu. En aquest gual del Gurri, s'hi han posat uns daus de pedra que ens ajudaran a passar (si és que baixa molta aigua).
Passera, amb daus de formigó, per travessar el Gurri |
Tot seguit remuntem una mica el bosc de l'obaga, ara amb més roures, per trobar el senderó que, a l'esquerra, ens menarà al molí de Montmany -construït, possiblement, al segle XVII- en un paratge d’impressionant verdor i, el sender de la dreta, ens retornaria cap a Seva. Aquest corriol fins al molí de Montmany, el farem d'anada i tornada. Passat un filat del bestiar, baixem cap a l'esquerra per travessar uns erms i tot seguit entrem a la llera del torrent de Montmany, afluent del Gurri.
Resclosa del Molí de Montmany |
Rètol informatiu al Molí de Montmany |
Quan tornem, podem desfer el camí que hem fet fins aquesta bifurcació o bé tornar per aquest sender que hem trobat just abans d'arribar al molí. Passada la primera bifurcació propera al Gurri, arribem a una clariana amb uns esglaons de roca que, un cop travessada, ens enfila al camí. Aquest bonic camí empedrat, creua els camps dels plans de Sors i ens torna al poble per davant dels Pins de Can Vives i els enjardinaments de Sors.
El Camí empedrat (detall) |
Recorregut: 5,2 km. Desnivell acumulat: +/- 140 m. Temps estimat, sense pauses ni aturades: 1h 30’. Dificultat: Baixa.
Gràfic dels desnivells de la ruta. |
Podeu veure’n més detalls en l’article del Dr. Oscar Farrerons (Els molins al Montseny (Cultural Amíndola 49).pdf) i en aquest fulletó i mapa:
https://www.seva.cat/turisme/que-visitar/156-rutes/la-ruta-dels-molins/ruta-dels-molins.html
Esmorzar.- Podem anar a esmorzar, prop del punt d’inici de la caminada, a la Font de Sors (a tocar de l’important casa d’aquest nom, del segle XIII, al Passeig d’en Rafael Casanova). Hi ha una gran taula i alguns bancs.
Font de Sors, al fons, i detall de la taula on podriem esmorzar |
Dinar.- El dinar el tindrem emparaulat, a les 14h, al restaurant Can Rafael, Av. Onze de Setembre 32-34, 08553 SEVA, tel. 938 84 16 51,
https://guiacat.cat/es/restaurante/can-rafael-seva
Tenen un menú diari amb vi, aigua i gasosa, amb l’IVA inclòs a 16,60 euros. Hem quedat que, pocs dies abans, ens faran arribar el menú de dijous, per a que en triem els plats i així -ells i nosaltres- tindrem un millor servei.
A l'hora dels cafès sortejarem, entre els assistents/es, una ampolla de bon vi de la DO Terra Alta, commemorativa de la sortida.
La Plaça de la Creu, al fons, el Restaurant Can Rafael |
Can Rafael. Detall d'un dels menjadors |
Equip necessari.- Barrets i crema protectora per al sol (si en fa) i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. Roba i calçat adequats al temps i recorregut i qui en vulgui, bastons. Porteu aigua per a la caminada i, qui ho desitgi, gel hidroalcohòlic.
Lloc i hora de trobada.- Farem el viatge fins a Seva en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet, els qui hi anem en el propi cotxe i els qui compartirem vehicle. També ens aniria be saber aquells que hi acudiran, directament, des dels seus domicilis o llocs de residència.
El lloc i hora de trobada, per als qui sortim de Barcelona, serà el tradicional de Travessera de Gràcia/Lepant, a les 7h 45’ del matí del dia 7 de novembre, per a mirar de sortir -puntuals- a aquesta hora.
Inscripcions.- Ens aniria be saber els qui vindreu, abans del vespre del dilluns 4 de novembre per a poder confirmar, el dimarts 5, als del restaurant el nombre de comensals que serem, el dijous 7, a dinar.
Ho podeu fer contestant "respondre a tots" el correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida o, per qualsevol altre mitjà, a en Joan S. o en Pep.
Continuem en contacte i gracies per la vostra atenció i participació.