dijous, 21 de juny del 2018

CRIDA A LA 87ena SORTIDA XINO-XANO

Gorg i salt del Colomer





DE CAMPDEVÀNOL ALS GORGS I SALTS DEL TORRENT DE LA CABANA


Data.- Dijous 5 de juliol de 2018.


Tipus d’itinerari.- Fa quasi 5 anys (com passa el temps !!), el setembre de 2013, vàrem fer aquesta mateixa excursió. L’hem recordat diverses vegades perquè arribàrem molt tard a dinar i una mica més i ens quedem sense fer-ho... Mirarem, en aquesta ocasió, de controlar millor els tempos del recorregut i els rellotges per tal de que això no es torni a repetir. Ens caldrà, però, matinar.
“L’itinerari que us proposem en aquesta caminada ressegueix el fresquívol torrent d’Estiula, conegut popularment com el torrent de la Cabana, on podrem gaudir de la bellesa visual dels seus salts d’aigua i gorgs d’aigües transparents.” Així començava la crida d’aquella 40ena Sortida Xino-Xano... i el record que ens ha quedat de la mateixa és que, efectivament, l’indret -amb els nombrosos salts i gorgs- és d’una gran bellesa.
Per això repetim l’excursió. Confiem que, després d’aquests mesos plujosos, l’espectacle -del qual l’aigua n’és un dels principals protagonistes- sigui encara més impressionant.

Gorg i salt del Petit Colomer

Recorregut i dificultat.-

Aproximació.- Anirem i tornarem de Campdevànol, en tren. Tindrem, com ja s’ha dit, de matinar. Agafarem el tren de Rodalies Renfe, línia R3 -L’Hospitalet a La Tor de Querol-, que surt de Barcelona de:
L’estació de “Sants” a les 6h 22’.
L’estació de “Plaça de Catalunya” a les 6h 27’.
L’estació d’ “Arc del Triomf” a les a les 6h 29’.
L’estació de ”Sagrera-Meridiana” a les 6h 36’.
L’estació de “Mollet-Santa Rosa” a les 6h 56’.
I arriba a Campdevànol a les 8h 36’.

Opció en cotxe (per a no caminadors/es o aquells/es que es vulguin estalviar -entre anar i tornar- una mica més de 5 km del recorregut, anant en vehicle fins a la Font del Querol).- Aquells que hi vulguin anar en cotxe i acompanyar-nos (ja que anem i tornem pel mateix camí) en tot o algun tros del recorregut a peu i al dinar, poden fer-ho, aparcant el vehicle a l’Àrea de lleure de la Font del Querol (és de pagament 10 euros, per cotxe i dia tots els dies de l’any), situat -a uns 6 km de Campdevànol- a la carretera GI-401 que va a Gombrèn. Ens podran fer també, si així ho volen i els queda lloc, de “cotxe escombra”.



Itinerari a peu (per a caminadors/es).-

0,00 km. 0h 00'.- Començarem la caminada a l’estació de Campdevànol. Cal sortir del poble per una pista –l’antic camí ral i ramader- que, seguint el curs del riu Merdàs, voreja la carretera GI-401 que porta a Gombrèn. Passarem per Can Coronetes i el Mas del Cornut (antic hostal).
1,50 km. 0h 30’-  Font de Sant Eudald, on esmorzarem.
2,60 km. 0h 45’.- Àrea de lleure de la Font del Querol. Travessem el riu Merdàs per un pont metàl·lic.
3,80 km. 1h 15’.- Cal Paraire. El camí, senyalitzat, surt de davant l’accés al mas.
4,52 km. 1h 35’.- Gorg de la Cabana.
4,90 km. 1h 45’.- Gorg de la Tosca.
5,30 km. 1h 50’.- Gorg de l’Olla.
5,45 km. 2h 05’.- Gorg de la Bauma.
5,80 km.-  Mirador del Gorg del Forat.
6,30 km. 2h 30’.- Gorg Petit del Colomer.
6,80 km. 2h 45’.- Gorg del Colomer.
Retornarem, desfent el camí, a Campdevànol per a dinar al restaurant Cal Carter. Així doncs, el recorregut i temps total de la caminada és de:
13, 60 km. 5h 15’.-  Restaurant Cal Carter, carrer Major 39.

El recorregut total de la caminada és d’uns 14 km amb uns desnivells acumulats de +/- 145 m i un temps total, amb pauses i aturades (esmorzar inclòs), d’unes 6h. La dificultat, per la llargada del recorregut, és moderada-baixa.

Nota important sobre el recorregut i la dificultat.- Per als qui volen caminar l'excursió és ideal (14 km de recorregut total amb un relatiu desnivell i per un lloc molt atractiu). Però, per als qui només vulguin fer una caminadeta "per agafar gana per al dinar", aquest recorregut els va, també molt be: Poden aturar-se en el punt del recorregut que vulguin (la Font de Sant Eudald -3 km entre anar i tornar-, la Font del Querol -uns 6 km entre anar i tornat-, el Gorg de la Cabana -una mica més de 9 km entre anar i tornar- o qualsevol altre punt de l'itinerari. Poden retornar fins a Campdevànol i esperar-nos al restaurant o, prendre el sol i la fresca, llegir o meditar, fins que hi passem de tornada la resta de la colla i fer el camí, plegats, fins al restaurant. Així doncs, per la dificultat o el recorregut, ningú te excusa per a no venir...

Gorg de la Bauma

Dinar.- El dinar el farem, a les 15h, al restaurant Cal Carter, carrer Major 39 (davant l’església), tel 972 712 750, CAMPDEVÀNOL. https://guiacat.cat/restaurant/cal-carter-campdevanol

Els dies feiners fan un menú, amb beguda i IVA inclòs, a un preu de 12 euros

Restaurant Cal Carter 

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i l’excursió. En Pep portarà la bota amb vi. Cal dur roba i calçat adequats al temps i recorregut. Barrets i cremes protectores per al sol i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, els que en necessitin o en tinguin, els bastons.


Lloc i hora de trobada.- Els qui anem en tren, des de Barcelona, el dijous 5 de juliol, ens trobarem -excepte aquells que els vagi millor agafar-lo a alguna de les estacions per on aquest passa- a l’estació de Rodalies Renfe de la plaça de Catalunya, sota del rellotge que hi ha davant de les taquilles, a les 6h 10’ del matí (amb prou temps per a comprar el bitllet). Per agafar el tren que surt, d’aquesta estació, a les 6h 27’.


Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer abans de darrera hora del dilluns 2 de juliol, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep -el company que coordina aquesta sortida- i així poder confirmar, al llarg del matí de dimecres (dimarts tenen tancat), al restaurant el nombre de comensals que serem el dijous a dinar.

Gràcies per la vostra participació i col·laboració.

Una abraçada.



EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL 


Segona convocatòria d’aquesta excursió i segon intent de fer un pronòstic.

Bé, segon intent de pronòstic no, perquè ja us el vaig fer i amb algun descontentament que altre. Aquesta vegada em sembla que us agradarà més, tant és així que tret del lloc de l’excursió, no he pogut aprofitar res de l’anterior.

El proper dijous 5 de juliol, a Campdevànol gaudirem de bon sol. Potser, i només potser, a la tarda cap a les sis hi haurà alguna gota. Gota (d’aigua, s’entén, de les altres segur que n’hi hauran a la sobretaula) que amb moltíssima probabilitat no arribarà a mullar el terra perquè la calor la farà fonedissa abans de caure.
Els mapes ens mostren situació anticiclònica en general amb núvols de desenvolupament, que es generarien a la tarda i que podrien ser els responsables d’alguna precipitació feble.
El vent serà pràcticament absent fins migdia que es posarà de tramuntana fluixa i hi haurà encara un canvi de ventilació a la tarda força inconcret. Les temperatures aniran des dels 20º a les sis del matí, als 28º - 30º a les dotze i baixant als 22º a la tarda, això si finalment acaba caient alguna gotellada.

La probabilitat d’aquest pronòstic és del 65%

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M 


diumenge, 17 de juny del 2018

CRÒNICA DE LA PAELLA 2018



 PAELLA VORA EL MAR I AMB UNA MOLT BONA COMPANYIA


Camí dels Banys Lluís.- “Agafo el paraigua ?. No, dona, que no plourà...”. A les acaballes d’aquesta primavera tant plujosa, el 15 de juliol gairebé a les portes de l’estiu, al sortir de casa, tenim aquesta conversa. Amb els anys (sembla rar però hom aprèn...) no entrem en polèmiques i la conversa s’acaba aquí.  “Pobre de mi si, finalment, ens mullem...” penso amb una certa angoixa.

El cel és força gris i amb algun núvol amenaçador... però, ens la juguem, -millor dit, m’arrisco a la possible esbroncada...- i marxem sense paraigües. Que carai, anem cap a Sant Pol de Mar en tren i els Banys Lluís -on anem a dinar- es relativament proper a l’estació... no ens mullarem !!.

Serem uns quants de la colla els qui hi anirem en tren. Només els qui, desprès de dinar, marxen cap a les segones residències -a l’Alt Empordà o la Cerdanya- o venen del Maresme –Sant Cebrià, Premià o Llavaneres- han fet l’aproximació en cotxe.

Falten uns 10 minuts per l’hora de trobada a l’estació de Rodalies de la Plaça de Catalunya -sense cap banc i amb força calor- per això, els més puntuals, coincidim en una pre-trobada asseguts en un dels bancs que, a l’exterior, hi ha en un dels racons de la plaça. No ho sabem però a baix, davant les taquilles, ja hi ha -aquests si, “els més puntuals”- tres companys que s’esperen.

El tren surt amb 9 minuts de retard, però pel camí anirà “recuperant” l’horari i arribarem a Sant Pol exactament a l’hora prevista: les 13h 54’.

Va força ple, especialment fins a Mataró, però tots i totes -en un o altre lloc del mateix vagó- podem fer el viatge asseguts, enmig d’animades converses (excepte aquells que hem quedat sols que, clar, si parléssim “en solitari”, cridaríem massa l’atenció...).

Quan som a Sant Pol, abans de travessar el pas a nivell que ens permet enfilar pel passeig (oficialment Avinguda Doctor Furest), que passa per damunt de la “Platja de les escaletes”, ens trobem amb alguns dels qui han vingut en cotxe.



Plegats anem fent via cap al restaurant, contemplant els banyistes que, uns al sol i els més valents dins l’aigua, aprofiten les tranquil·les “caletes” d’aquesta platja.


El dinar.- “Sou de la colla del senyor Serena ?... passeu fins al fons que ja us esperen” ens diu, amablement, la mestressa només entrar als Banys Lluís.

Efectivament, en una llarga taula molt ben parada, somrients i preparats per a fer un bon paper, alguns drets i d’altres asseguts -però tots ben puntuals- hi trobem la resta de la colla.

Ocupem els  nombrosos llocs lliures, els més puntuals i afortunats, amb vistes al mar i la platja i, l’altre 50 per cent, encarats a la penya que, al llarg de molts i molts anys, ha protegit de les garbinades i cops de mar aquest antic “merendero” de platja.

Ens porten les cartes i comencem a triar els primers plats: amanides, calamars a l’andalusa, navalles o canyuts, cloïsses saltejades, gambetes, ous estrellats (oi, Joan Miquel)... i, després, els segons: paella -mixta o de la casa-, entrecot a la planxa o algun peix... Per veure, vi -blanc i negre- de la casa i aigua. I de postres: la coca de crema, sorbets de llimona, pastis de xocolata, fruita,...



El cronista (que ha de procurar ser fidel a les percepcions i als fets viscuts), en aquesta ocasió i sense cap ànim de fer “mala propaganda” (ni molt menys !!) a la casa, en comparació amb d’altres “edicions” anteriors d’aquesta trobada, ha notat una certa “retallada” en el menú diari de 15 euros. Ha desaparegut de la carta algun primer plat, com els musclos a la marinera o al vapor...; les “gambetes” m’han semblat molt “gambetes” (molt petites, gairebé d’aperitiu)...; les begudes, fins i tot el vi de la casa, no entren en el menú...; m’ha semblat que alguns “suplements” com el de la “paella Banys Lluís”, s’han incrementat...

Entenem que, potser ja fa molts anys que el preu del menú diari és el mateix, que els costos s’han anat incrementant i que la qualitat del producte que es serveix s’ha de mantenir... però, en honor a la nostra percepció i algun comentari, això és el que hi hem notat.

Per un altre costat, el servei, tracte i el lloc son excel·lents. A alguna paella (i això també ens passa amb les que fem a casa) l’arròs -a diferencia d’altres ocasions que estava amb un gust i punt òptim-, en aquesta ocasió, l'hem trobat un pel “covat”. Però només teniu que mirar el vídeo per a veure que les paelles han marxat completament “netes”, sense ni un sol gra al damunt... i això, malgrat tot, és molt bon senyal.

Aprofitem que avui som una bona colla per a informar de dos actes previstos per als propers mesos. Aquells que hi vulgueu o pugueu anar-hi, preneu nota dels dies.
  •      En Joan Miquel i, especialment, la Mª Glòria ens conviden, el diumenge 8 de juliol a les 19h, a casa seva per a celebrar la desitjada Jubilació de la Mª Glòria.
  •      La família del nostre enyorat company Enric tenen previst, el proper dijous dia 9 d’agost, fer-li un acte de record -en la data en que aquest compliria 70 anys- a la Tossa Plana de Lles, el refugi de Cap de Rec (al qual si pot arribar en cotxe) amb el dinar a Prullans. Preneu nota de la data i ja us anirem informant, d’una forma més personalitzada, pel correu electrònic.

Hem rematat l’àpat amb els cafès, tallats i carajillos de rigor. I se’ns ha ofert la possibilitat, gentilesa de la casa, de prendre uns chupitos digestius d’aiguardent. Només el cronista, pel que m’ha semblat, ha aixecat el dit...

Després de fer els números, pagar i agrair la sempre cordial acollida als responsables de la casa, sortim a l’exterior per davant la -aquest any més que mai- ufanosa buguenvíl·lia, fer-nos la foto del grup.



En aquesta ocasió, hem sigut 17 els comensals que hem pogut acudir a la trobada i, un cop més, agraïm a en Josep Mª la iniciativa i l’organització de la “Paella d’estiu” d’enguany. 


Comiat.- Ens acomiadem dels qui tenen aparcats els cotxes prop del restaurant i, desfent el camí pel passeig que voreja la platja, retornem fins a l’estació.

Un dels nostres fotògrafs, en Joan Miquel, mentre passem per un “pas zebra” ens retrata tot emulant la famosa foto dels Beatles (que va ser portada del seu 12è disc titulat, precisament, amb el nom d’aquest carrer londinenc: Abbey Road). Als Beatles fer la famosa foto els costà més de 10 minuts i un munt de fotos... Nosaltres amb una única instantània n’hem tingut prou.



Un cop més ha estat una jornada d’aquelles que hom guarda, per anar assaborint desprès poc a poc, al sac de la memòria. Que per molts i molts anys més ho puguem anar repetint.

Moltes gràcies a tots i a totes per la vostra assistència i participació.

Una abraçada i, els qui hi pugueu venir, fins la propera Sortida Xino-Xano del proper dijous 5 de juliol. Anirem, si no surt cap contratemps, als Salts i Gorgs del Torrent de la Cabana de Campdevànol.

Text.- Pep
Fotografies.- Joan Miquel i Jaume
Vídeo.- Jaume   https://www.youtube.com/watch?v=JSkJVYkN8XA