diumenge, 24 d’abril del 2022

CRIDA A LA 112 SORTIDA XINO-XANO


PEL CAMÍ DE RONDA DE LA COSTA BRAVA: DESDE TORRE VALENTINA (SANT ANTONI DE CALONGE) A LA PLATJA DEL CAVALL BERNAT (PLATJA D’ARO)

 

Data.- Dijous 5 de maig 2022.

 

Tipus d’itinerari.- Han sigut molts els companys (especialment aquells que gaudeixen de segones residències, “torres” o “castells” per aquesta privilegiada zona) que, insistentment, ens han proposat fer una caminada, aprofitant l’anomenat “Camí de Ronda”, per la Costa Brava.

Si volem ser estrictes, ja hi havíem anat en una ocasió (el novembre del 2018, a la 91ena Xino-Xano)... Bueno, de fet, hi havíem anar -només- “a fer gana”, fent uns trossets del camí -entre Blanes i Tossa de Mar- per la Cala Sant Francesc, la Punta de S’Agulla i la Roca d’es Viver. Diem “a fer gana” perquè, afirmaria (sense por d’equivocar-me), que l’objectiu principal de la sortida era “anar a menjar cargols” -terra endins- al poble de Campllong...

En Josep Maria, el nostre assessor gastronòmic i “explorador” d’indrets sorprenents, des que hem reprès les caminades, ha insistit -un i altre cop- en que teníem de tornar a la Costa Brava i que no ens podíem perdre -especialment fora de la temporada d’estiu, quan no hi ha gent- el bonic i impressionant tros del camí de ronda que va de Sant Antoni de Calonge fins a Platja d’Aro. Li hem fet cas. Per això, en aquesta ocasió, hi anirem.

Es tracta d'un recorregut d'una mica més de 5 quilòmetres (nosaltres com que hi anirem i tornarem pel mateix camí, en farem 10 en total) que transcorren per uns paratges naturals únics. Un passeig per camins de terra, graons, roques, curts túnels, braços de mar, platges,... que ens permetrà gaudir d'unes vistes meravelloses  -allà on el mar s’abraça i “rossega” les roques de la costa- formant algunes de les cales, racons i indrets més interessants de la costa.

Ja hem dit que sortirem de Sant Antoni de Calonge (on hi aparcarem els cotxes), arribarem fins a Platja d’Aro i retornarem de nou, desfent el camí, a Sant Antoni de Calonge, on ja hi tindrem encarregat el dinar. Per tant, aquells que no vulguin fer els 10 km del recorregut, poden “plantar-se” on vulguin i retornar, des d’allà, al punt de sortida, fent la llargada de l’excursió “a mida”. Millor no ho podem tenir.

 

Recorregut de la caminada.-  Aparcarem els vehicles a la zona sud de la platja de Sant Antoni de Calonge, en alguns dels carrers o al mateix passeig de la urbanització que envolta l'emblemàtica Torre Valentina, l’antiga torre de guaita i defensa del segle XVI.

Torre Valentina

Comença aquí el camí de ronda que voreja en tot moment el mar, enllaçant unes cales amb les altres, unes vegades a través de la mateixa sorra, unes altres sota el recer dels pins o salvant, amb graonades i túnels, les “puntes” o sortints rocosos.

La nostra primera visita serà a tres cales petites, amb poca sorra, són la Cala del Racó dels Homes, la Cala del Racó de les Dones i la Cala dels Capellans, una pervivència en la toponímia de l'estricta moral, de fa anys, en el control i prohibició de compartir els banys de mar entre persones de diferent sexe i la “distància” que, aparentment, mantenien els representants de l’Església amb els seus feligresos.

Prosseguim el nostre camí fins a la Cala dels Musclos, situada just davant de la anomenada Roca dels Musclos, on anys enrere s’hi criaven molts d’aquests apreciats i populars mol·luscos. Sota la Torre dels Perpinyà  (una replica contemporània d’una torre de guaita i protecció contra la pirateria) hi trobarem la Cala de l’Embarcador, amb el seu moll particular.

Per a continuar el nostre trajecte, hem de superar un tram d'escales que voreja una edificació privada, després del qual, tornarem a sortir a la línia de la costa, en concret a la Cala de Roques Planes, un solàrium natural confeccionat amb roques -algunes de gran grandària- capritxoses, planes, en la qual els amants del nudisme hi tenen el seu estatge.

Cala de Roques Planes

Continuarem en direcció a Platja d’Aro fins a trobar-nos amb la següent cala, la preciosa platja de la Roca del Paller, el seu nom li ve donat perquè les roques situades al sud de la cala, pròximes a la riba que formen una espècie de corral, paller o cleda oberta a la mar. Prosseguim fins a la Cala dels Esculls, els rompents de la qual ofereixen molta vida submarina.

Platja de la Roca del Paller

La següent cala és la Cala del Forn, que depenent de la quantitat de sorra que hi hagi arrossegat la mar en els darrers temporals, ens permetrà seguir el trajecte caminant per la sorra fins a la Platja de Can Cristus o ens obligarà a travessar-la a través del túnel que hi ha perforat en la roca i que divideix les dues platges.


Platja de Can Cristus

Els següents 400 m de platja es reparteixen entre la Platja de Can Cristus i la Platja de Ses Torretes, clarament diferenciades per una formació rocosa. Ambdues són platges de sorra gruixuda, més extenses que les anteriors i amb una alta ocupació de turistes en els mesos d'estiu degut a la diversa oferta de càmpings que se situen molt pròxims, com són el Càmping Treumal i el Càmping Cala Gogo. Passem a tocar del Cap de les Penyes Blanques.

Ja ens queda poc per a completar la nostra ruta d'avui, iniciem ara un tram de passarel·les metàl·liques, vorejant el salvatge, capritxós i pintoresc litoral, des d'on apreciem una formació de roques vermelloses, coronada amb alguns pins, coneguda com el Cap Roig (no confondre’l amb el de Calella de Palafrugell) que roman unit a la costa gràcies als moviments de sorra.

Molt prop d'ell, se situen també els Illots de Sant Jordi. Després de deixar enrere el Cap Roig, arribem a la Cala Belladona, la primera cala que pertany al municipi de Platja d’Aro, amb uns 115 m. de sorra gruixuda.


Passarel·les al Camí de Ronda a l'alçada del Cap Roig i de la platja Belladona

Continuem passant per diverses cales i platges més, com la Cala dels Canyers, la Cala del Pi, la Cala Sa Cova i la Cala Rovira fins que arribem al punt final de la nostra caminada, la Platja del Cavall Bernat on hi podem veure, com si d’un monument es tractes, aquesta curiosa roca al mig de la sorra.

Platja del Cavall Bernat a Platja d'Aro

Un cop aquí desfarem el camí, contemplant els mateixos panorames però des d’un altre angle, fins arribar al punt d’inici de l’excursió, a Torre Valentina.

 

Esmorzar.-  Esmorzarem, al poc de començar la caminada, en algun indret arrecerat, solejat o ombrejat (en funció del dia) del camí de ronda.

Cal portar l'entrepà, la fruita o els ganyips i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Com ja comença a ser habitual (tot i que no en tenen, clar, cap obligació) alguns companys/es segurament portaran la bota amb vi, olives, xocolate, “ulleres” o llacets de pasta de full,... per a complementar i endolcir l’àpat matiner.

No oblideu, per a desinfectar-nos abans de menjar, el gel hidro-alcohòlic. 


Dinar.- El dinar el farem, a les 14h. al Restaurant Can Ramon del carrer Balmes 21, tel. 654 69 49 24  de CALONGE.  

http://www.buscorestaurantes.com/restaurante/Can-Ramon-5145-0



Tenen un menú diari a 12 euros. Uns dies abans ens el facilitaran, per email, per a que en triem els primers i segons plats i els postres.

A les postres es sortejarà entre els assistents a la sortida, seguint la proposta d’en Enric Cots, la tradicional ampolla de bon vi del Penedès de la marca XINO-XANO. 

 

Equip necessari.- Roba i calçat adequats al temps i recorregut i qui en vulgui, bastons. Barrets, “boes”, bufandes, guants, passamuntanyes i crema protectora per al sol o el fred i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. 

Ah i no oblideu -si així o preferiu- les mascaretes ni el gel hidro-alcohòlic !!!

 

Lloc i hora de trobada.- Farem l’ “aproximació”, fins a Sant Antoni de Calonge, en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet, els qui hi van en el seu propi vehicle i els qui compartirem el cotxe. També ens aniria be saber aquells que acudiran directament, al punt d'inici de l'excursió (Torre Valentina), des dels seus domicilis.

El lloc i hora de trobada, per als qui sortim de Barcelona, serà el tradicional de la Travessera/Lepant, a les 7h 45’ del matí (una mica abans de les 8, que és quan -puntual- ve l’agent municipal a fotre multes...) del dia de la sortida. 

Estimem, per als que vagin directament a Sant Antoni de Calonge, que sobre les 9h 30’ podem estar aparcats en algun dels carrers o el mateix passeig de la urbanització de Torre Valentina de Sant Antoni de Calonge. Prop d’aquesta torre comença el Camí de Ronda cap a Platja d’Aro que hem d’agafar per a fer la caminada.

Proposta de ruta, en cotxe, des de Barcelona fins a Torre Valentina (Sant Antoni de Calonge).- Des de Barcelona, agafarem la C-33, AP-7, C-35 i C-65 cap a Aquadiver/GI-665 a Platja d'Aro. Agafeu la sortida 316 des de C-31. Continueu per GI-665. Agafeu C-253 cap a Av. Torre Valentina. Mireu d’aparcar, al passeig o algun dels carrers de la urbanització propers a la Torre.

 

Inscripcions.- Ens aniria be saber, abans del vespre del dilluns 2 de maig, -per a poder dir, el dimarts 3,  als del restaurant- el nombre de comensals que serem dijous a dinar. Ho podeu fer contestant el correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida o per qualsevol altre mitjà a en Josep Mª o en Pep. 

 

Gràcies i una abraçada.

 

EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL


De tots és sabut que als afeccionats a la meteo, i encara més als professionals d’aquesta ciència, ens agrada descriure els fenòmens atmosfèrics extrems (quan més extrems millor), però que el temps anomenat “bon temps” sigui avorrit no vol dir que us desitgem trons, llamps i malastruga en general.

Dit això, he de pronosticar que els mapes pinten malament per aquest dijous 5 de maig. I és que no hem de oblidar que estem en primavera, que no només altera la sang com diuen, sinó que altera i molt l’atmosfera. És per això que la saviesa popular ens adverteix que “al maig cada dia un raig”, i és el que farà probablement gairebé tota la setmana.

El mapa que us presento és el de precipitació que s’espera acumulada des de les 8 a les 11 hora local, però a més la cosa no pararà aquí. No és un diluvi, però mulla. Els colors representen les intensitats i els números sobre el mapa els litres a cada lloc.

Alguns mapes presenten intervals de núvols, però la majoria aposten per la nuvolositat total en totes les alçades. La temperatura oscil·larà entre els 16º al matí fins els 20º a migdia i la tarda, el vent serà de gregal moderat.

En qualsevol cas, dels pronòstics el de la pluja és el més difícil, i per tant a sis dies vista poden canviar molts paràmetres. Us prometo una actualització quaranta vuit hores abans.

Conclusió: Anoracs i capelines.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.


ACTUALITZACIÓ del dimarts 3 de maig

Avuí, 45 hores abans de la trobada puc donar-vos la bona notícia de que ja no s'espera pluja. A l'inrevès del que vaig pronosticar, el proper dijous 5, Gairebé es pot assegurar que no n'hi haurà de pluja.
Hi han coses que han canviat, i força, als mapes que disposem a hores d'ara. La primera és que ja no fa tant de fred en alçada com era esperat en els mapes de la setmana passada, i la segona és que el vent que hi haurà en superfície serà de mestral. És a dir, que el vent que se sentirà a la costa de Calonge serà de muntanya cap a mar, i això tot el dia, amb el que no hi haurà aportació de l'humitat marítima necesaria per fer que plogui.
No s'esperen canvis a les temperatures més enllà de que potser el vent que haurà travessat els Pirineus molt probablement vingui re-escalfat i la combinació de sequedat i lleuger augment de temperatura doni una sensació de calor.
Apa! que sigueu molt feliços, que jo no podré assistir.

 NOTA ACLARATÒRIA: QUAN DIC QUE  "NO S’ADMETEN RECLAMACIONS" VOL DIR QUE CADASCÚ FA LA XINOXANO SOTA LA SEVA RESPONSABILITAT. ÉS A DIR QU CADA PAL AGUANTA LA SEVA VELA.

J.M.