dimarts, 19 d’abril del 2011

REFLEXIÓ (Disculpeu l'atreviment)




SOBRE "HOBBIES", AFECCIONS I SATISFACCIONS


En aquest recuperat contacte entre els vells companys i companyes del Clan hi hem descobert que som molts els qui tenim petits o -segons com ho mireu- grans “hobbies”, afeccions o entreteniments. El petit veler o la barca, el col·leccionisme –de segells, de plaques de cava, de cartells...-, la fotografia, l’excursionisme, la música, el cine, el ball, la lectura,... i el que no sabem !!!.

Penso que això és un bon complement, que ens pot ajudar a ser una mica més feliços, juntament amb d’altres coses més importants –clar- com la família, els deures i els compromisos o les obligacions de tot tipus. Moltes vegades la felicitat es troba, precisament, en les petites coses. Si busquem la satisfacció, només, en els grans valors, objectius o projectes, podem caure fàcilment en la frustració i el desengany; en canvi, si ens conformem amb els petits propòsits o reptes, segur que assolir-los és més fàcil i encoratjador.

A més, amb les noves situacions personals que suposen les jubilacions i la possibilitat de disposar de més temps lliure, poder gaudir d’aquestes “petites coses” –d’aquests hobbys o afeccions- és, també, terapèutic. Dedicar unes hores, al dia, a la setmana o al mes, a “posar al dia” la nostra col·lecció, a ressentir aquelles melodies, a llegir o rellegir un bon llibre, a “moure l’esquelet”, a aprendre a tocar aquell instrument que sempre havíem desitjat, a repassar la barca o a donar-hi un tom, a fotografiar detalls i racons de la nostra ciutat, a fer la xino-xano,... és quelcom que no te preu, és com prendre el millor dels reconstituents o vitamina.

I és que, una sana afecció –que no esdevingui una obsessió- entrena la voluntat i la perseverança; ens enriqueix com a persones; ens manté actius i sociables i ens ajuda a estar -física i intel·lectualment- “en forma”.

Em venen a la memòria, en aquest mateix sentit, un versos –molt antics- del Dr. Josep de Letamendi (1828-1895) que, penso, poden ser un bon final a aquestes reflexions.


Receta (para alcanzar una larga vida):

Vida honesta y ordenada,
ejercicio y distracción,
no tener nunca aprensión,
salir al campo algún rato,
poco encierro,
mucho trato,
y continua ocupación.


Una abraçada.