SORTIDA DE PRIMAVERA PER L’ ALT URGELL: PAISATGE, PATRIMONI, TRADICIÓ, GASTRONOMIA i MOLT BON ACOLLIMENT
L’ Alt Urgell era conegut per molts de nosaltres com el lloc de pas, provinents de Ponts i Oliana, per anar a Andorra. Ara hem pogut comprovar, com ja anunciava en el títol de la convocatòria l’organitzador de la sortida, que -a més de lloc de pas- aquesta comarca ens ofereix el gaudi d’uns paisatges, un patrimoni cultural i arquitectònic, una gastronomia i un acolliment que enganxen... Mai més hi tornarem a passar sense aturar-nos-hi !!!.
Cal agrair, doncs, a la Sortida de Primavera el haver-nos donat l’oportunitat de, pernoctant un parell de nits en un dels seus pobles, conèixer i fer un petit tast del que, fins ara, molts de nosaltres ens havíem perdut. Segur que, individual o en grup, hi tornarem !!!

![]() |
Vista des del balcó d'una de les habitacions de l'Hotel Dom |
Un cop registrats i amb les habitacions assignades, després de les salutacions i converses inicials entre els de la colla, ens dirigim a la vila per efectuar-ne la visita que ja hi tenim programada. Davant nostre, a l’esquerra, hi veiem el penyal o muntanya de Santa Fe (1210 m d’alçada), el “morro” més oriental de la Serra de Sant Joan, amb l’ermita d’aquest mateix nom al seu cim.
L'Anna i la colla a l'interior de Santa Maria d'Organyà |
Voltem l'església per anar a veure, exteriorment, l'absis ornat amb un fris -amb les pedres disposades en forma d'engranatge de dents de serra-, arcuacions i lesenes, per enfilar-nos per una porteta que hi ha al costat fins el modern espai condicionat damunt l'antiga teulada.
L'armariet de la rectoria d'Organyà on es trobaren les Homilies |
Façana principal amb la portada, la galeria i el campanar de la parroquia de Santa Maria d'Organyà |

Acabem la visita turística a l’espai de la plaça on hi ha la reproducció de les Homilies –l’original està a la Biblioteca de Catalunya de Barcelona-. L’Anna ens complementa l’explicació sobre aquest històric text així com l’origen i l’”arbre genealògic” de les llengües indoeuropees. Ens obsequia –en nom de l’Ajuntament- amb exemplars de l’obra premiada al concurs literari “Premi Pirineu” d’enguany i nombrosos fulletons i mapes turístics de la zona. Ens acomiadem agraint-li la seva acollida, atenció i explicacions.
Per a fer temps fins l’hora de sopar prenen les cerveses i uns bíters, en un dels bars de la carretera: “La Taverna”.
A ¾ de 9 del vespre ens dirigim, disposats a sopar, al restaurant La Vall de l’hotel.
Una bona varietat de plats –primers, segons i postres, molt ben preparats i presentats-, cafès, infusions i un assortit de licors casolans d'herbes fan que l’àpat, amb les animades converses, sigui un bon tancament de la jornada i un bon començament gastronòmic de la trobada.
Una bona varietat de plats –primers, segons i postres, molt ben preparats i presentats-, cafès, infusions i un assortit de licors casolans d'herbes fan que l’àpat, amb les animades converses, sigui un bon tancament de la jornada i un bon començament gastronòmic de la trobada.
Després de sopar, en Joan Miquel ens convoca a una reunió –a la sala de jocs de l'hotel- per a comentar-nos el programa de demà. Com que caldrà matinar –l’esmorzar és a les 8, per a marxar a ¾ de 9- es fan poques preguntes i cap interpel·lació... i, a quarts de dotze, ens desitgem una bona nit i tothom –cadascú a la seva cambra- a dormir.
Dissabte 6.- Puntuals –ja n’hi ha que s’esperen davant la porta...- entrem al menjador per a esmorzar. Hi tenim la taula parada amb embotits, pernil, formatge, melmelades casolanes, sucs, coca de forn, pa torrat amb o sense tomàquet, fruita, iogurts, mel, cereals,... i el cafè i la llet que ens van servint “al gust de cadascú”: jo el vull llarg, jo curt, jo amb llet descremada, a mi cafè i només un raget de llet, jo al reves llarg de llet, aquest és el descafeïnat ?, te sacarines ?, jo en tassa, a mi amb la llet en una gerreta, me’n podria portar un altre ? i a mi també... santa paciència !!!.
A l’hora acordada ens trobem tots –be la Mª Gloria, no ha passat bona nit i prefereix quedar-se a l’hotel- a la porta de l'hotel, preparats per a repartir-nos en els cotxes “més alts de baixos”, doncs farem un tros de la ruta prevista per pistes de muntanya. Per la nit ha fet un bon xàfec però, ara, el dia llueix radiant amb uns núvols –només- per a fer bonic.
En Jordi, el nostre gran i exclusiu guia |
Sant Climent de Coll de Nargó |
![]() |
A l'esquena d'en Jordi, en aquest racó del vell cementiri, enterraren al "mala béstia" del Comte d'Espanya |
Continuem la visita, amb en Jordi conduint “el ramat”, pujant –pel vell camí ral- cap a la part alta de la vila, el nucli antic de Nargó, amb carrers estrets, sinuosos i costeruts plens de detalls arquitectònics, com les restes d’antigues portalades del recinte emmurallat, boniques cases, l’església parroquial a la plaça del Raval i la del Roser on hi ha el museu dels Raiers. Aquí ens hi aturem una bona estona doncs, en Jordi, ens vol explicar –exhaustivament- tots, tots i tots, els detalls sobre el que eren, com es feien, on anaven, els rais... i quina era la vida i costums dels intrèpits i agosarats raiers. És un espai museïtzat on, en uns il·lustrats plafons, s’explica i conserven veritables relíquies d’aquell vell i perdut ofici. No en va, Nargó, es la població amb més tradició raiera de tota la vall del Segre que, d’aquesta manera, recupera i conserva la memòria d’uns homes (i dones, que tambè hi feien el seu paper...) plens de coratge i habilitat. Un molt bon i didàctic museu etnogràfic.
![]() |
Vista parcial de Coll de Nargó des del Mirador de Cap de Roc |
![]() |
Detall d'un dels roures monumentals del Vilars (Vall de Valldarques) |
Sant Romà de Valldarques |
![]() |
Detall d'un teulat, de lloses de pedra, a Sant Romà de Valldarques |
![]() |
Detall des de l'interior de Sant Romà de Valldarques |
Agraint a la veïna el temps que ens ha dedicat i l’amabilitat en acompanyar-nos, tornem a pujar als cotxes per a continuar l’excursió.
Retornem de nou a la carretera que va a Isona per a desviar-nos poc després, passat el Coll de la Mola, cap al poble de Gavarra. La carretera local que hi mena, puja pel vessant sud del Tossal de Torrades (1426 m d’alt) i del serrat de Porredon. Quan arribem a una llarga recta, molt propera a la carena d’aquest serrat, en Jordi fa aturar la “caravana” de vehicles per a mostrar-nos l’espectacular panorama que des d’aquest lloc –propers als 1300 m d’alçada- es domina. Divisem, a vol d'ocell, bona part de l’Alt Urgell i les serralades dels voltants: als nostres peus, les planes i turons de les valls; desprès, les muntanyes i serres més properes, la Muntanya del Bosc de Sallent, el Coscollet, la Torre del Duc, la Serra d’Aubenç, la Muntanya de Turp, el Cogulló, el Tossal de Balinyó, la Muntanya de Nargó, el Montsec de Tost i darrera, retallant l’horitzó –amb els cims encara nevats-, la Serra del Port de Comte, la de Verd i el Cadí. El dia, clar i net, fa que la visió sigui, gairebé, privilegiada. Quedem bocabadats. Les màquines de fotografiar i de filmar treuen fum... la visió que, des d’aquest mirador, tenim sobre aquest racó de la nostra terra ens asserena, reconforta i alhora ens omple d’orgull i d’estimació pàtria. Quin país més maco i divers tenim !!!
![]() |
Portal de la muralla i porta de l'església de Gavarra |
L'original campanar cilindric de Sant Serni de Gavarra, un dels pocs que, d'aquest estil i període, tenim a Catalunya. |
Interior de Sant Serni de Gavarra |
![]() |
Imatge barroca de la Mare de Déu del Roser una de les que es salvà de la crema l'any 1936 |
Escoltant en Jordi dalt del poble de Gavarra |
Florit i primaveral detall d'un carrer de Gavarra |
Montanissell és un petit nucli, situat a 1134 m d’alçada, als peus de la Serra de Sant Joan (l’any 2005 tenia 28 habitants). És una població molt antiga, citada com a vila de Montangocello en un document de l’any 988. Al segle XII era una possessió dels senyors de Caboet. Dominant la petita població hi ha l’església parroquial de Sant Joan, també romànica del segle XII, amb el cementiri rural al costat. Al voltant i sota de l’església hi ha importants restes de l’antic poblat medieval. Anem al restaurant Cal Borda, on ja hi tenim la taula parada, per dinar. Només podem qualificar el lloc de sorprenent. Hem arribar amb gana, amb molta gana i n’hem sortit ben tips i satisfets. No hi espereu plats de disseny, ni sofisticats; però si el tracte i el tipus de menjar d’un dia de Festa Major a pagès: plates d’amanida on no hi faltava rés; embotits i formatges casolans, bons i de tot tipus; arròs de muntanya; porc senglar -excel·lent-; pollastre i peus de porc molt ben guisats; pa torrat amb tomàquet,... uns porrons de vi –blanc i negre- fresquet que ens han anat omplint a mesura que nosaltres els anavem buidant; postres i, amb els cafès, un postre de músic amb uns porronets de mistela... per ajudar a baixar-ho tot.
Un molt bon lloc i un molt bon dinar, felicitats i molt agraïts a la Sra. Carme -la cuinera- i a la resta de la família que ens ha atès i servit tant bé. Un lloc, molt recomanable, per tornar-hi !!.

Per la carretera nacional retornem a Coll de Nargó per fer la darrera visita d’ avui: el Museu de la Dinosfera. Desprès de veure un audiovisual introductori, en Jordi, ens va explicant –ja a l’espai museïtzat- amb tota classe de detalls, l’exposició que amb un seguit de didàctics diorames ens mostra com era el món a finals de l’era secundaria i quines van ser les causes de la total extinció dels dinosaures que va donar pas al predomini dels mamífers. El museu mostra, també, bona part de la riquesa paleontològica del municipi, amb un gran nombre de restes fòssils i, especialment, un dels principals actius patrimonials de la zona, els nius i ous de dinosaure considerats els més importants d’Europa.
Al sortir del museu ens acomiadem d’en Jordi, el nostre excel·lent company i guia, agraint-li el temps que ens ha dedicat i, molt especialment, el fer-nos sentir –amb tot el que hem vist i après- una mica fills d’aqueta extraordinària, bonica i interessant comarca. Moltes gràcies, Jordi, per l’entusiasme, la passió i l’estimació que tens –i transmets- vers la teva terra !!!.
Poc després de les 8 del vespre, retornem a l’hotel Dom. Ens estem una estona asseguts al porxo o passejant, acompanyats d’un del propietaris –hostaler, granjer, ferrer, caçador, boletaire... i segurament apassionat de moltes altres coses més- per la petita granja, aprenent coses i detalls sobre els pollastres, les oques, els ànecs, les cabres, els senglars, les guineus,... fins que se’ns fa l’hora d’anar a sopar.
Cal reflectir a la crònica que el sopar d’avui, per a la majoría, ha estat mesurat. Tot i que se’ns ha ofert un menú ple de plasts “consistents” han estat molts els qui hem optat per les sopes –de caldo o de peix-, les amanides, verdures, “carpatxos” de carbassó o truites a la francesa (“truitades” diu, en Jordi, que hem de dir doncs les “truites” son les que corren i es pesquen al riu...) i, de postres, alguna peça de fruita i els iogurts és el que més ha triomfat.
Després de sopar, en Joan Miquel ens convoca per comentar el programa i planning de demà. La Mª Gloria ha continuat trobant-se malament, fet pel qual s’ha acudit a l’hospital de La Seu on, desprès de diferents proves, sembla que han arribat a un diagnòstic: rés greu però que, molt possiblement, aconsella que demà al mati retornin cap a Barcelona. En Joan Miquel, però, ens ho deixa tot preparat, lligat i a punt. Llàstima que no ens hi podran acompanyar !!.
Diumenge 7.- Avui també esmorzem d’hora, a les 8, i a les 9 comencem l’excursió. Després d’esmorzar, passem comptes amb l’Eva la propietària de l’hotel i ens hi acomiadem agraint-li la seva atenció –la d’ella, el seu company i de tot l’equip- i l' acolliment que ens han ofert durant aquest llarg cap de setmana. Passarem, però, a darrera hora del matí, camí de Coll de Nargó, per a recollir les bosses i maletes.
A les 2/4 de 10 del matí, arribem a l’església de Sant Serni de Cabó on ja ens hi espera, la Mercè, una veïna amb qui en Joan Miquel va contactar per a fer-ne la visita. Després de les salutacions, ens obre la porta del temple i hi entrem. És un edifici, restaurat fa poc, força complex. Actualment es tracta d’un temple d’una sola nau –orientada de N a S- coberta amb volta de canó i amb una capçalera amb dos absis –un al nord i l’altre a l’oest-, en el punt del creuer hi ha una cúpula –un cimbori que es manifesta exteriorment de forma quadrada-. A la paret de llevant del cimbori hi ha un campanar d’espadanya de dos ulls. A rel de les darreres intervencions s’ha trobat al costat est, on hi ha la nau, el basament d’un tercer absis (les restes del qual es poden veure sota d’un paviment de vidre) i al sud es perfila l’arrencament de les parets del que degué o tenia de ser una nau. Això confirma la idea de que el projecte inicial era el d’una església, iniciada probablement a finals del segle XI, d’una sola nau –orientada de llevant a ponent- amb una capçalera trevolada en la qual l’absis central i principal era el de ponent (aquesta singular orientació contradiu l’orientació a llevant de la pràctica totalitat dels edificis de la seva època). Per motius desconeguts aquest edifici no s’arribà a completar o bé patí un ensorrament de la nau i, en el lloc de l’absis sud, es construí la nau, quedant la peculiar estructura que avui veiem. La porta, en arc de mig punt, s’obre a la façana sud i damunt d’aquesta hi ha un petit ull de bou. A l’interior de l’església on, inicialment, tenia que ser l’absis principal, es conserva un ara d’altar simple amb un relleu geomètric en algunes de les seves cares. Dins del temple, avui transformat en un petit museu, a més d’aquests elements arqueològics i arquitectònics si conserva una reproducció del testament del senyor de Caboet (Greuges de Guitard Isarn), el text complex més antic escrit en català (6).
![]() |
Sant Serni de Cabó, detall del lloc on es projectà construir la nau |
Interior de Sant Serni de Cabó des de la nau actual del temple. Observeu la cúpula del cimbori |
La part "enfilada" del poble de Cabó des de l'església de Sant Serni |
Ens acomiadem de la senyora Mercè que tant amablement ens ha ensenyat l’església de Sant Serni i, amb els cotxes, ens dirigim cap a la capital de la comarca, la Seu d’Urgell.
![]() |
Detall del claustre de la seu |
![]() |
Un altre detall del claustre de la seu |
![]() |
Interior de l'esglesia de Sant Miquel |
Artística foto de grup |
![]() |
Detall d'una casa i les porxades de la plaça dels Oms |
Donem un tom per la plaça dels Oms, d’aire italià, on hi ha l’Ajuntament, l’església de Sant Domènec i el Parador de turisme; el molt comercial –tot i que, avui diumenge, gairebé tot és tancat- carrer Major, de regust classicista -realitzat el segle XV- porticat per un costat i amb forces cases notables; la plaça Patalín punt neuràlgic amb els altres carrers del centre, els dimarts i els dissabtes, del mercat setmanal; el carrer dels Canonges, pràcticament porticat –amb arcs de mig punt i apuntats- tot ell, en les dues bandes. En moltes cases de la vila vella hi ha caràtules, escuts i caps de biga –de fusta o pedra- tallats i ornamentats, així com petites capelletes obertes en fornícules a les façanes de moltes cases.
Desfem camí, passant per davant del modern hospital situat, on hi havia l’antic convent de Sant Agustí –l’església és avui la Biblioteca de Sant Agustí-, al final del passeig i, rambla amunt, retornem fins els cotxes.


Després de prendre els cafès, anem pujant als cotxes per, amb precaució, retornar als respectius domicilis.
Coincidim que ha estat aquesta una sortida que, a molts, ens ha sorprès pels seus paisatges i la gran quantitat d’indrets i aspectes d’interès –entre ells, els productes artesanals (embotits, melmelades, formatges, mel,...) i l’excel·lent gastronomia-, així com la bona acollida, amabilitat i atencions de la seva gent. La comarca és molt gran i encara ens queden molts llocs per conèixer. Ben segur que hi tornarem !!!.
Text.- Pep
Fotografies.- Joan Miquel, Montserrat B., Enric, Mª Rosa, Jaume, Maribel, Carles i Pep.
Video.- Jaume https://youtu.be/4Turu4Oh_Po
P.S.- Un cop escrita i publicada la crònica, hem rebut un comentari del nostre guia i gran coneixedor de la comarca, Jordi Capdevila. Ens fa veure un parell d'errors importants: on, a la crònica, diu Can Oriach, la botiga d'embotits d'Organyà, en realitat és Can Obach i, al peu de foto d'una de les imatges des del Mirador de Cap de Roc de Coll de Nargó, on diu que el gran penyal que s'hi veu és el Tossal de Balinyó en realitat, el gran bloc de roca que hi ha, és la Roca de Neireda. Recomanen la lectura del comentari d'en Jordi on hi aporta, també, alguna dada i precisió més sobre la comarca.
Gràcies, un cop més, Jordi. Una forta abraçada.
P.S.- Un cop escrita i publicada la crònica, hem rebut un comentari del nostre guia i gran coneixedor de la comarca, Jordi Capdevila. Ens fa veure un parell d'errors importants: on, a la crònica, diu Can Oriach, la botiga d'embotits d'Organyà, en realitat és Can Obach i, al peu de foto d'una de les imatges des del Mirador de Cap de Roc de Coll de Nargó, on diu que el gran penyal que s'hi veu és el Tossal de Balinyó en realitat, el gran bloc de roca que hi ha, és la Roca de Neireda. Recomanen la lectura del comentari d'en Jordi on hi aporta, també, alguna dada i precisió més sobre la comarca.
Gràcies, un cop més, Jordi. Una forta abraçada.
NOTES.-
1.- “Els ganxos”.- El dia 3 de novembre de l’any de 1035, el bisbe Ermengol d’Urgell va caure al riu Segre mentre inspeccionava les obres de Pont de Bar, i es va obrir el cap en picar contra les roques. El sant cadàver episcopal va anar riu avall, sense que ningú fos capaç de rescatar-lo i només es va aturar, un moment, davant de la Seu d’Urgell perquè els angelets fessin sonar les campanes de la nova catedral. Va continuar el seu periple cap al sud, travessant els quatre llarguíssims quilòmetres del terrible congost de Tresponts, i en arribar a una tolla que el Segre fa ja en vistes d’ Organyà, fou rescatat pels habitants del poble armats amb unes quantes ganxes de raier. Des d’aquell dia i fins avui, els habitants d’ Organyà són coneguts universalment com a ‘ganxos’. Una altra versió, sens dubte interessada, assenyala que el bisbe se’ls va escapar i que no fou tret de l’aigua fins arribar a Peramola. Incomprensiblement, a l’escut del municipi no hi apareixen els estris amb què van pescar un bisbe, ans hi figura un orgue, en una aplicació especialment absurda del que es coneix com a ‘escut parlat’.
“Caboets”.- És el nom que prenen els habitants de la vall de Cabó. La vall fou seu de la Casa de Caboet, que tenien el control sobre les valls de Cabó i la vall de Sant Joan (actualment al terme de les Valls de Valira, fronterer amb Andorra). La Casa de Caboet foren súbdits fidels dels bisbes d'Urgell i a mitjans del segle XI ja tenen infeudades les Valls d'Andorra. El llinatge dels Caboet ja és documentat a mitjan segle X.
2.- Si voleu conèixer, amb més detall, la vida i mort d’aquest monstre cliqueu: http://www.premsaforana.cat/actual/16_reportatge.pdf
3.- Dins el que podríem anomenar elements singulars del romànic català hi trobem els campanars de torre “rodons”, cilíndrics o de planta circular. La política i vida medieval de la Catalunya Vella, la més propera al Pirineu i més difícil de conquerir pels àrabs, -especialment del segle XI i començament del XII- molt orientada vers Itàlia, va rebre moltes influències llombardes que es reflectiren, clar, en la nostra arquitectura romànica. En un treball, sobre aquest tipus de campanars, que vaig fer per a la revista “MAI ENRERA” del Club Excursionista de Gràcia (núm. 453, primer semestre de 2010, pàg. 24 a 27), si no me’n vaig deixar cap, en terres catalanes en vaig localitzat 6: A l’Alt Urgell, 3: Sant Serni de Tavèrnoles, Sant Martí d’Ars i Sant Serni de Gavarra. A Andorra, 2: Santa Coloma i Sant Vicenç d’Enclar i, finalment, 1 –més apartat dels Pirineus- a l’Anoia: Santa Maria del Bruc.
4.- Segons ens expliquen els veïns que ens han acompanyat en la visita a l’església, els “sants” es salvaren de ser cremats pels brètols que, els primers mesos de la passada guerra civil es dedicaven a perseguir capellans i cremar tot allò que hi havia dins els temples, gràcies a l’enginy i valor d’alguns veïns de Gavarra que, per a que els “incontrolats” no es tinguessin d’entretenir en la seva “feina” d’anar cremant el que hi havia dins, els convenceren de que ja se’n cuidarien ells mateixos de fer-ho... Començaren a amuntonar alguns bancs i feixos de llenya a la plaça, mentre els “socarrima-esglésies” marxaven i, tot seguit, amagaren les imatges en lloc segur. Encengueren la foguera, procurant que aquesta fes força fum... per tal de que els incendiaris que s’havien aturat, a les envistes del poble, uns quilometres més enllà quedessin tranquils i satisfets. Gràcies a això, encara avui, en podem veure l’ antic retaule i les velles imatges.
5.- Copio algun fragment d’un article que sobre les capçaleres trevolades de les esglésies preromàniques i romàniques catalanes vaig fer per al Butlletí del Club Excursionista de Gràcia (Butlletí nº 127, 2ª època, maig-juny 2013, pàg. 66 a 69): "(...) En arquitectura s’anomena tricònquida, tricòncava, trilobada o trilobulada aquella capçalera, normalment d’un temple, formada per tres absis semicirculars que, vistos en planta, adopten la forma de trèvol. Per això aquest tipus d’absis o capçaleres s’anomenen, també, trevolades (...) Són molts els estudiosos que veuen en aquest tipus de capçaleres un evident significat simbòlic: la Santíssima Trinitat, tres éssers diferents però formant un únic i sol déu (...) Les primeres esglésies d’una sola nau amb capçalera trevolada de les quals tenim notícia a casa nostra, corresponen a edificis preromànics dels segles IX i X (...) Un cop expulsats els musulmans, hi hagué una veritable febre constructora –o reconstructora- des dels Pirineus fins al Llobregat. Al llarg dels segles XI i XII, es produeix una certa revolució en els vells conceptes arquitectònics amb un nou estil, el llombard, que te l’origen al nord d’Itàlia. És en aquest període que, dins les diferents tipologies de les esglésies romàniques catalanes, trobem la majoria de les de capçalera trevolada (...)" N’he localitzat 46, algunes malauradament avui mutilades. D’aquestes a l’ Alt Urgell en tenim 5 : Santa Llúcia de Tragó, Sant Maximí de Sallent d’ Organyà, Santa Maria de Remolins, Sant Serni de Tavèrnoles i Sant Serni de Cabó.
6.- Els Greuges de Guitard Isarn són també coneguts amb el nom de Greuges de Caboet, ja que Guitard Isard era senyor de Caboet. Els Greuges de Guitard Isarn és un text escrit en català -si bé les frases d'introducció dels diversos temes que tracta són en llatí-, de caràcter feudal, que prové de l'àrea antiga del bisbat d’Urgell, indret on més aviat es va aplicar el català en l'escriptura. L'original (que es conserva a la Biblioteca de Catalunya) fou escrit entre 1085 i 1095, va ser descobert per en J. Miret i Sans a la rectoria de Santa Maria d’ Organyà. Per les dates, aquest seria el text complex més antic escrit en català, anterior a les Homilies d’ Organyà que es considera el text literari més antic. Cal dir, a l'hora de parlar de la formació i de l'aparició de les primeres mostres materials -com les Homilies d’ Organyà o aquests Greuges de Guitard Isarn– escrites en llengua catalana, que totes les llengües romàniques van néixer, entre els segles VII i VIII, de l'evolució del llatí vulgar. Aquestes però no s'aplicaren, al començament, en la documentació perquè el llatí, après a les escoles, continuava essent l'única llengua escrita, tot i que en els documents llatins escrits a partir d'aquesta època podem trobar ja traces de les noves llengües parlades.