dijous, 18 de novembre del 2010

CRIDA A LA 12ena SORTIDA XINO-XANO.


ANEM AL COR DE LA SERRALADA LITORAL: SANT MATEU I TURÓ D’EN BALDIRI


Data.- Dijous 9 de desembre (just desprès del “pont” de la Constitució).

Tipus d’itinerari.- Ruta circular, que transcorre pel Parc de la Serralada Litoral, amb origen i final a Premià de Dalt. El característic terreny sorrenc de granit desgastat (“sauló”), els boscos de pi –per això la ruta pren, també, el nom d’un dels animals característics d’aquest tipus de bosc: l’esquirol- i les magnífiques panoràmiques sobre la costa son aspectes a destacar d’aquesta sortida pel Baix Maresme. Passarem pel jaciment arqueològic, ibèric, de la Cadira del Bisbe (un bon mirador-balconada), la font i l’ermita de Sant Mateu (segle X) i el Turó d’en Baldiri o de la Salve Regina (un magnífic mirador sobre el Maresme sud), per retornar, a l’hora de dinar, a Premià de Dalt.

Recorregut i dificultat.- El recorregut és d’uns 6 km per pistes, corriols i un petit tros -de 1,5 km- per dins del nucli urbà; en total uns 7,5 km. El desnivell a superar és de 365 m. L’itinerari va pujant de forma progressiva des dels 130 m de Premià de Dalt, passant pels 268m de la Cadira del Bisbe, els 422m de la carena (on hi ha cal Bernadó) i els 444m de la font de Sant Mateu, fins arribar als 495m de l’ermita de Sant Mateu, punt culminant del recorregut. Després ja, pràcticament carenejant, anirem fins el Turó d’en Baldiri de 426 m des d’on, ja de baixada, tot serpentejant retornarem a Premià de Dalt per a dinar. Al nostre ritme, xino-xano, -tot i el desnivell- l’excursió no presenta cap dificultat.

Equip necessari.- L’esmorzar (entrepà i/o fruita segons es vulgui). En Pep portarà la bota de vi i, segurament, en Pepe Lluís el cafè i les "gotes". Roba i calçat adequats al lloc i temps. No oblideu els bastons. L’aigua que es cregui que hom necessitarà per a la caminada i, en funció del temps, “capelina” o el barret i la protecció solar.

Dinar.- El dinar el farem, a les 14 h 30’, al restaurant Can Martí de Premià de Dalt. Hi tenen dos tipus i preus de menú, un de 10,90 euros i un altre de 15 euros. Aquest restaurant (una masia del 1722 envoltada d’una finca rústica de 2,5 hectàrees) esta situat a la carretera que uneix Premià de Dalt i Premià de Mar a 1 km de l’estació de la RENFE. Desprès de dinar podem anar, si volem, a peu fins l’estació de Premià de Mar i així fer una excursió d’uns 8,5 km en total.

Lloc i hora de trobada.- Estació de RENFE de la Plaça de Catalunya (al vestíbul de baix, sota del rellotge que hi ha davant de les taquilles) a les 8h 15’. El tren (R1) surt a les 8h 29’ i arriba a Premià de Mar a les 9h. Des de Premià de Mar agafarem l’autobús de l’Empresa Casas (el C-14) que surt a les 9h 20’ i que arriba a Premià de Dalt a les 9h 35’.

Inscripcions.- Tots aquells/es que ens hi vulgueu acompanyar, podeu posar-vos en contacte, abans del dia 8 de desembre, amb qualsevol dels qui normalment anem a les sortides xino-xano. Més que res per tal de confirmar, al restaurant, el nombre total de comensals. Els qui ja heu confirmat la vostra assistència a aquesta excursió, no cal que ho torneu a dir.

diumenge, 14 de novembre del 2010

Els caminadors/es ja tenim un Saló propi: El Trek and Walk


ES FA CAMÍ AL CAMINAR...


A La Farga de l’Hospitalet, el proper cap de setmana –del 19 al 21 de novembre- tindrà lloc el primer Saló de Senderisme http://www.trekandwalk.com/ que es celebra a l’Estat espanyol.

Adreçat a caminadors diversos, des dels que només volen fer passejades, als excursionistes o, fins i tot, als que fan treking en terres llunyanes; tothom s'hi pot sentir representat.

Hi podrem trobar rutes i destins per a practicar senderisme, xerrades professionals i tècniques, oci i turisme de muntanya, tallers pràctics de socorrisme i de navegació amb GPS, presentació de llibres, projeccions d’audiovisuals, senderisme solidari, professionals i empreses del sector: guies, llocs d'allotjament, gestors del territori, equip i material, ... en definitiva, aquest Saló, vol ser un punt de trobada per impulsar una pràctica emergent que en molts altres països propers ja està més estesa (a França existeixen més de 140.000 quilòmetres de senders senyalitzats; el País Basc és també un bon exemple a seguir; a Alemanya i Suïssa aquesta pràctica està molt implantada –un 80 % de la població fa caminades, quan el temps ho permet, de forma habitual-).

A casa nostra tenim un territori molt atractiu per a fer caminades ( diversitat de paisatges, antigues rutes ferroviàries en desús, patrimoni cultural i històric, tradició excursionista,...). Caminar és senzill i barat i es pot adaptar a qualsevol edat i circumstància i, sobretot, és molt saludable. Nosaltres els “xino-xananeros” ho sabem per pròpia experiència...

Ja ho sabeu, doncs, ara els caminadors ja tenim el nostre Saló propi: El Trek i Walk.