dilluns, 4 de setembre del 2023

CRIDA A LA 123ena SORTIDA XINO-XANO

 


Absis i torre de guaita de Sant Pere de Romaní


CAMINADA PER ALGUNS DELS PARATGES MEDIEVALS DELS

VOLTANTS DE MOLINS DE REI


Data.- Dijous 14 de setembre 2023


Tipus d’itinerari.- La passejada que us proposem és un recorregut per alguns dels referents històrics dels voltants d’aquesta vila, de la comarca de Baix Llobregat i d’aquell sector del Collserola.

Passarem pel Castell Ciuró (150 m d’alt) -on ja hi hem estat alguna altra vegada-, diverses antigues masies i l’ermita romànica de Sant Pere de Romaní que te adossada una torre de senyals.

Ens enfilarem, així mateix, fins dalt del Turó de Mulei (de 227 m d’alt) que ens permetrà unes bones panoràmiques sobre la vall baixa del Llobregat.

L’itinerari ens permet conèixer i gaudir, també, d’alguns indrets ombrívols o espais naturals -amb pins, alzines, ametllers, oliveres i garrofers, indicis d’antics camps de conreu- la tranquil·la i silenciosa Font de la Tartana, la riera d’en Bonet o la Font de Can Graner.


Recorregut.- Hem adaptat i fer servir el Recorregut nº 1 dels ITINERARIS A L’ABAST publicats pel Centre Excursionista de Molins de Rei, als qui agraïm la ruta:

0,00h – km 0,00.- Des de l’estació de Rodalies de Molins de Rei anirem, per la dreta avall, pel carrer del Carril que empalma amb el carrer d’en Rafael Casanova fins el Mercat Municipal; un cop allà cal girar a la dreta, voltant el mercat pel carrer del Mercat i pel carrer de Balmes arribar a la Plaça Mercè Rodoreda.

0,10h – km 0,10.- D’allà seguirem, pel costat esquerra de l'edifici de « La Peni» (edifici de «La Joventut Catòlica», del 1921, noucentista, amb acabats de maçoneria comuna travada amb filades de maó vist), pel carrer Mestre Blanch fins a un semàfor. Continuarem pel Camí Antic de Santa Creu d’Olorda (seguint els senyals roig i blanc del GR-92).

Al sortir del nucli urbà, al costat mateix del camí de Santa Creu d’Olorda, trobarem l’Àrea de Lleure de Castell Ciuró, amb bancs i taules on -si ho desitgem- hi podrem esmorzar.

0,23h – km 1,24.- Castell Ciuró, part dels fonaments del castell es remunten als temps dels visigots, al segle VIII i la Masia de Can Graner, situada al costat del castell. Hi ha tres camins i un pla indicador. Prenem el de l’esquerra direcció Can Vilagut i Santa Creu d’Olorda.

Castell Ciuró

0,28h – km 1,59.- Can Vilagut masia datada el 1367 quan era coneguda com a mas d’en Raimon Ça Torra o Can Satorra, te a la façana un rellotge de sol del 1786. Al poc d’abandonar aquest mas, camí amunt, ens endinsarem en un bosquet de pi blanc i algunes alzines.

Can Vilagut


0,33h – km 1,95.- Arribem a una petita esplanada, els «Quatre camins», amb un pal indicador i una cruïlla de camins. Prenem el de la dreta, direcció Can Bofill, abandonant el GR-92 que segueix per la pista principal.

0,38h – km 2,36.- Font de la Tartana (alguns l’anomenen, també, Font de Can Bofill), situada en una fondalada al costat d’un torrent. Al costat de la font hi ha l’Oratori de Sant Jordi amb una coberta que sembla el sostre d’una tartana -d'aquí el nom de la font- amb un mosaic dedicat a aquest sant. Uns metres més enllà arribarem a

Font de La Tartana i Oratori de Sant Jordi que per
l'original coberta ha donat nom a la font.

0,40h – km 2,44.- Can Bofill, masia del segle XVII d’aspecte senyorívol, amb un excel·lent campanar-mirador. Voregem la masia i sortim a un camí que, en suau baixada, passa entre mig de camps abandonats.



0,45h – km 2,80.- Més endavant creuem la Riera d’en Bonet, que recull les aigües al peu de l’explotació de la «Cimentera Sanson» a la vessant occidental del Puig d’Olorda; a aquesta riera hi vessen, també les aigües les fonts de la Tartana, d’en Manelet, de Can Graner i, més avall, de la del Rajolí (ara tapiada). Pugem un petit desnivell per trencar, a mà dreta, per un caminet que al poc ens porta a una cruïlla de camins.

0,49h – km 2,87.- Coll d’en Cuiàs, cruïlla de camins amb un pal indicador.




Creuem la pista principal i ens enfilem per un corriol -estret i poc marcat- que, de pujada, entra al bosc i es dirigeix al Turó de Mulei.

0,50h – km 2,97.- Una mica més amunt, en una bifurcació de camins, agafem el de l’esquerra que continua pujant entre pins.

0,53h – km 3,07.- Al arribar al capdamunt passarem pel costat de les runes d’una cabana de pedra seca. El sender, ara, va planejant per la carena.

0,57h – km 3,51.- Turó del Mulei (227 m d’alt). Cim, sota línies elèctriques i amb dos fites de ciment que marquen el punt màxim del turó. Forma part d’una sèrie de relleus suaus que, des de l’ermita de Sant Pere Romaní, gairebé als límits del terme municipal, s’eleven fins a arribar al Puig d’Olorda (435 m) com una mena de gran contrafort que sustenta la part occidental de la gran Serra de Collserola. Aquest turó pedregós i sense arbres, abans envoltat de vinyes, ha estat testimoni del pas de la història i era un indret privilegiat per a defensar, en moments de guerra, la vall baixa del Llobregat. L’origen del seu nom és incert, però per la seva morfologia pot tractar-se d’un topònim de substrat àrab; és a dir, herència de l’època en què els musulmans habitaren aquestes terres (muuälläd, pronunciat muuel·léd, és un qualificatiu que es fa servir -en llengua àrab- per denominar a alguna persona que sense ser àrab ha estat educat com a tal). Iniciem un continuat descens per un corriol, un pel esquerp, que ens portarà -entre algun pi, matolls, garrics, gatoses i ginestes, tot continuant les excel·lent vistes sobre la vall- fins a

Panoràmica del Baix Llobregat des del Turó de Mulei

1,15h – km 4,17.- Ermita de Sant Pere de Romaní, romànica d’una sola nau amb volta de canó i absis semicircular. Documentada l’any 985. Adossada a l’ermita s’aixeca una torre de guaita, sembla que del segle XVI, que es va utilitzar -com a torre de senyals- fins a les darreres guerres carlistes del segle XIX. 

A la dreta d’un pal indicador, prenem un corriol que de baixada s’endinsa en un bosquet de pi blanc. Cal procurar no errar de camí. Camí avall observem algunes antigues feixes, fetes amb roca de pissarra amb algun vell garrofer i olivera.


1,20h – km 4,55.- Torrent de la Riera d’en Bonet. Girem a la dreta, direcció a Castell Ciuró (si baixéssim a l’esquerra, trobaríem la Font del Rajolí (ara tapiada). El camí tira amunt pel llit del torrent, entre bardisses i un espès canyissar.

1,25h – km 4,71.- Deixem el curs del torrent a l’esquerra i enfilem un camí més ample. A banda i banda veiem petits horts que n’aprofiten l’aigua i la humitat.

1,28h – km 4,81.- Font de Can Graner deixem el camí principal i agafem un petit corriol que baixa per l’esquerra. La font és al costat del torrent. Refem el camí i uns metres més amunt, en un revol a l’esquerra, hi trobem uns magnífics exemplar de plàtans d’ombra, un indret -en qualsevol estació- agradable i relaxant. El camí segueix endavant de pujada.

1,35h – km 5,10.- Bifurcació amb pal indicador. Seguim a l’esquerra en direcció a Castell CiuróPassem pel mig d’antics camps de conreu, ara ocupats per matolls i arbusts que es barregen amb ametllers, oliveres o garrofers. Molts ocells hi troben, en aquest indret, un bon rebost de menjar.

2,00h – km 6,00.- Castell Ciuró. Des d’on retornarem al punt de sortida i al lloc on dinarem.

Tenim previst començar la caminada, des de l’estació, als voltants de les 9h del matí (el tren que agafarem a Barcelona, te previst arribar-hi a les 8h 47’). Tot aquest recorregut és d’uns 6,5 km, amb uns desnivells acumulats de +/- 190 m. i un temps -al nostre ritme mig-, amb pauses i aturades (excepte l’esmorzar), de 2h 30’. La ruta és circular des del Castell Ciuró i d’anada i tornada fins a la vila de Molins de Rei des d’aquest lloc. La dificultat és mitjana-baixa.


Esmorzar.- Esmorzarem, poc després d’emprendre la caminada -més o menys al voltant de les 9h 15’-, a les taules i bancs que hi ha a l’Àrea de Lleure de Castell Ciuró, a tocar del Camí Antic de Santa Creu d’Olorda.



Dinar.- El dinar el tenim previst fer al restaurant PaladART de MOLINS DE REI, carrer Santiago Rusiñol 2, local 8, tel. 699197858 o 673475359 https://paladart.es/. Tenen un menú diari -primer i segon plats, pa, aigua, vi, postre o cafè, IVA inclòs- a 14 euros, podeu veure’n el menú a https://paladart.es/menu-setmanal/. Mirarem d’emparaular el dinar a les 14:30 h .

Entre els/les assistents sortejarem, com ja és tradició, una ampolla de bon vi XINO-XANO.



Equip necessari.- Roba i calçat adequats al temps i recorregut i qui en vulgui, bastons. Barrets i crema protectora per al sol i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. Porteu aigua per l’esmorzar i el recorregut i, qui ho desitgi, gel hidroalcohòlic.


Lloc i hora de trobada.- La majoria farem el recorregut d'aproximació fins a Molins de Rei, d’anada i tornada, en tren. Els qui sortim amb aquest mitjà, des de Barcelona, ens trobarem a l’estació de Rodalies Renfe de la plaça de Catalunya, sota del rellotge que hi ha davant de les taquilles, a les 8:00 h del matí (amb prou temps per a comprar el bitllet). Per agafar el tren, de la R4, que surt d’aquesta estació a les 8h 17’.

Aquest tren te prevista la seva arribada a Molins de Rei, a les 8h 47’. Aquells a qui els vagi millor agafar aquest mateix tren en alguna altra estació per on passa -o prefereixin anar-hi en cotxe-, es prega que ens ho comuniqueu en el moment d’apuntar-vos a la sortida, per a tenir-ho en compte.


Inscripcions.- Ens aniria be saber els qui vindreu, abans del vespre del dilluns 11 de setembre, per a dir, el dimarts 12 als del restaurant, el nombre de comensals que serem, el dijous 14 de setembre, a dinar.

Ho podeu fer contestant "respondre a tots" el correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida o, per qualsevol altre mitjà, a en Josep Mª o en Pep.


Fins llavors, doncs, continuem en contacte. 

Una abraçada.