dilluns, 29 d’abril del 2019

CRIDA A LA 96ena SORTIDA XINO-XANO


Salt del Mir

CAMINADA PRIMAVERAL AL SALT DEL MIR DE SANTA MARIA DE BESORA


Data.- Dijous 9 de maig de 2019.


Tipus d’itinerari.- Sortirem de Santa Maria de Besora, del pla de Teià, entre l'església i l'ajuntament. Marxarem direcció el casal de l'Adam, entre roures, rojalets (pi roig) i les primeres alzines. Gaudirem de les  vistes en direcció a la serra de Bellmunt i el Lluçanès. El camí és una pista fàcil que va guanyant amb vistes, sobre el poble de Santa Maria, en acostar-nos al veïnat del Mir. El Graell, la casa pairal del Mir i la seva cabanya (reconvertida en restaurant) són un racó idíl·lic.

A llevant, les pastures envolten el veïnat i les visuals s'obren sobre les serres de Curull en direcció al Puigsacalm. Davant, tindrem les obagues de la serra de Bellmunt. Començarem a baixar per la mateixa pista cap a la riera de la Foradada. La travessarem per un pontet de fusta. Tot seguit entrarem en un ambient més frescal i humit, on la roureda amb altres caducifolis prenen el protagonisme. 

Passera de fusta sobre la riera de La Foradada

Caldrà estar alerta perquè ens haurem de desviar per anar al salt. Aquesta serà la part més entretinguda de tota la ruta, una mica més endavant, podrem visitar el Salt del Mir, als peus de la Serra de Bellmunt, amb una caiguda d’aigua d’uns 35 m d’alçada. Sense adonar-nos el bosc s'haurà convertit en una fageda. Es tracta d’un paratge de gran bellesa, especialment si hi baixa una bona quantitat d’aigua. Prop del salt hi trobarem les restes dels molins del Mir on encara hi podrem veure part del vell mecanisme.

Restes del Molí del Mir

Un cop feta la visita retornarem, desfent el camí d’anada, fins al veïnat del Mir i, des d’allà, al punt de Santa Maria de Besora des d’on hem començat l’excursió.


Recorregut i dificultat.-

Aproximació.- Anirem i tornarem en cotxes. Sortirem de Barcelona per la Av. Meridiana i l’autovia C-17 fins a la sortida 81 (Sant Quirze de Besora). Un cop siguem en aquesta població, travessarem el pont sobre el riu Ter per anar per la carretera BV-5227, la de Vidrà, fins a Santa María de Besora. Podrem aparcar els cotxes a l'acera de l'ajuntament o a la placeta (-Pista poliesportiva Municipal-) del darrera.

Itinerari a peu.-

0km: Santa Maria de Besora (864 m d’alçada). Situats a la part posterior de l’edifici de l’ajuntament, comencem l’excursió seguint la pista de terra que surt en direcció est, deixant la pista pavimentada que baixa a la nostra dreta. A pocs metres, trobem una tanca que deixarem tal com l’hem trobat. (pal indicador al santuari de Bellmunt).



0,53km: Masia de l’Adam (826 m d’alçada). Hi arribem per la pista principal amb lleugera baixada. Arribats al mas, deixem a la dreta la pista que va a l’era i a l’esquerra una pista més secundària que puja als tancats dels gossos. A pocs metres, trobem la font de l’Adam i hi passarem per davant.

Masia de l'Adam, al fons dalt del turó, les restes del castell de Besora

0,83km: La pista surt del bosc a un petit coll, el collet de les Pedregoses. Per la nostra esquerra, hi arriba una altra pista en més bon estat. Seguim recte per la pista que s’endinsa entre espectaculars alzines centenàries.

1,69km: La pista per on anem enllaça amb una de més principal que seguim a la dreta.

2,2km: Veïnat del Mir (878 m d’alçada). La pista ens porta al nucli de cases que formen el veïnat, que ens queda a l’esquerra . La primera edificació que trobem, a l'esquerra, és El Graell, passem tot seguit entre la casa del Mir i la Cabanya (restaurant). Continuem de baixada en direcció sud tot deixant l’era de la Cabanya a la dreta.

Veïnat del Mir  

2,84km: La pista creua uns camps amb tancats per als cavalls i a continuació s’endinsa al bosc. Trobem un corriol a l’esquerra que és una drecera per evitar les diferents paelles que fa la pista.

2,96km: Després de tres curtes dreceres tallant la pista, arribem al riu i a la resclosa que desviava l’aigua cap als molins. Travessem la riera de la Foradada per la passarel·la de fusta i, just a l’altre costat, deixem a l’esquerra el camí que puja a Bellmunt (pal indicador) per continuar a la dreta.

3,17km: En pocs metres trobem la bassa que abans emmagatzemava l’aigua dels molins. La pista voreja la bassa per l’esquerra i un cop passada trobem un corriol a la dreta que ens porta cap al primer dels tres molins del Mir.


Antigues moles en un dels molins del Mir

3,37km: Arribats a la porta del primer molí, el camí davalla a l’esquerra per uns graons cap a la segona edificació i fins a baix de tot on es troba l’últim dels tres molins. Només queda baixar unes escales de fusta per arribar al mirador del Salt del Mir (771 m d’alçada).


Salt del Mir

3,68km: Tornem a pujar les escales i, en lloc de pujar cap a la segona edificació, podem seguir per la pista que puja més suaument pel fons de la vall i ens retorna a la bassa dels molins.

3,89km: Retornem fins a la resclosa per travessar el riu i ara sí que remuntem seguint la pista en lloc de les dreceres.

5,70km: Després d’una pujada, arribem de nou a la pista principal i al Veïnat del Mir (878 m d’alçada). Anem cap a l’esquerra tot refent el camí de tornada cap a Santa Maria de Besora.

7,07km: Després de les alzines, sortim al collet de les Pedregosses i continuem per la pista de baix, la de l’esquerra. Deixem la pista de dalt que, venint d’aquest sentit, pot generar confusió.


Collet de les Pedregosses

7,37km: L’Adam (826 m d’alçada). Seguim per la dreta deixant la casa a l’esquerra.

7,90km: Santa Maria de Besora (864 m d’alçada).

El temps previst, sense pauses ni aturades, per a fer tot el recorregut -que com hem vist és d’uns 8 km- és d’ unes 3 h. Els desnivells acumulats son de +/- 206 m. La dificultat la qualifiquem com baixa.

Dinar.- El dinar el farem, a les 14h, al restaurant “Els Bufadors”, Pg. Pla de Teia, 38 (82,43 km de la carretera de Vidrà) de SANTA MARIA DE BESORA, tel, 649 37 60 07,
https://guiacat.cat/restaurant/restaurant-els-bufadors-santa-maria-de-besora

Els dies feiners fan un menú (IVA inclòs) a un preu d’ 11,50 euros.



Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i l’excursió. En Pep portarà la bota amb vi. Cal dur roba i calçat adequats al temps i recorregut. Barrets i cremes protectores per al sol (si en fa) i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, els que en necessitin o en tinguin, els bastons.


Lloc i hora de trobada.- Farem el recorregut d'aproximació, d’anada i tornada de l’excursió, en cotxes. Caldrà, doncs, anar confirmant uns dies abans –per telèfon o correu electrònic- els qui serem i amb els vehicles que hi anirem. El lloc de trobada a Barcelona serà el mateix dijous 9 de maig, a les 7h 45’ (puntuals), a Travessera de Gràcia/ Lepant.


Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer abans del mig dia del dilluns 6 de maig, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep -el company que coordina aquesta sortida- i així poder confirmar, per la tarda al restaurant (els dimarts tenen tancat), el nombre de comensals que serem el dijous a dinar.


Una abraçada.