dilluns, 14 de setembre del 2009

COMECLOG ataca de nou!!

Després del fracàs sense pal·liatius de la meva presentació de la sortida de tardor en la sobretaula del sopar del 26 de juny, la COMECLOG (comissió de remenadors de cireres del Clan Os Gris) varem decidir de reconstruir de bell nou la sortida de tardor.

Les dates seran els dies
17 i 18 d'octubre de 2009.

El Lloc serà el
MONTSANT- PRIORAT.

El pressupost serà de 95 € per persona
i els que vulguin pujar el divendres 42 € més.

El numero màxim de places d'aquesta sortida és limitat a 19 persones.

Com veieu, hem fugit de ponts i aqüeductes que pot ser molts ja haguéssiu planejat de fer mini vacances. Hem renunciat a unes visites culturals fortament vinculades a la festa de la diada, però s'han previst visites no menys culturals a una terra de les comarques "desconegudes". El que no hem pogut evitar és l'escassetat d’oferta a bon preu de l'estada.
Conseqüentment cal que us doneu pressa a confirmar la vostra assistència abans de mig dia d’aquest divendres dia 17. Heu d'enviar correu-e a en Joan Simarro:
simarroj@telefonica.net que és qui ha emparaulat la fonda.
És important la confirmació per correu electrònic, perquè les places s'adjudicaran per ordre cronològic d'arribada dels correus i no és segur que puguem ampliar la capacitat.
Jo encara diria més, és quasi segur que no podrem.



SORTIDA DE TARDOR AL MONTSANT-PRIORAT
(16), 17 i 18 d’octubre de 2009

PROGRAMA

Divendres 16 (opcional).-

Qui vulgui i pugui pot iniciar la sortida el divendres, arribant a Cornudella després de dinar. Cal que ho digui per tal d'encarregar el sopar i la pernoctació.
CORNUDELLA DE MONTSANT ( pernoctarem, soparem i esmorzarem a la Fonda d ’EL RECÓ / “Casa Estivill”, una casa de turisme rural que és del mateix propietari de la Fonda):

Mentre estem a CORNUDELLA, divendres, dissabte o diumenge, es poden fer compres a aquests llocs:
- Celler Modernista de Cornudella (s'hi pot comprar vi) obra d'en César Martinell de l'any 1919. El telèfon de la Cooperativa és 977.82.10.31. Elaboren vins amb varietats de raïm garnatxa, carinyena, macabeu, cabernet sauvignon, ull de llebre, merlot i syrah.
- Altres cellers ( Baronia de Montsant)
- Celler d’en Joan Manuel Serrat ("Mas Perinet"), els "fans" ja ho sabeu.... o el d'en Llach que és a Porrera ("Vall Llach").
llocs d' interès A CORNUDELLA
A Cornudella destaquen l'edifici del celler cooperatiu, d'estil modernista, construït el 1919, obra de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí i
L’ Església Parroquial de Santa Maria, obra renaixentista (1599) de Pere Blai autor del Palau de la Generalitat de Barcelona.
L'Hostal del Racó, reproduït al Poble espanyol de Barcelona.
Casals del nucli antic amb elements decoratius, portal i finestres, dels segles XVI-XVIII.
El Museu Peris-Aragonès és una col·lecció privada d'objectes portats de diversos racons del món pels seus propietaris. (Cal concertar la visita amb l'Oficina de Turisme de Cornudella. Tel: 977 82 10 00) Es pot fer, també, una excursioneta d'un 3 km., a peu o en cotxe al peu de la serra de Montsant hi ha l’Ermita de Sant Joan del Codolar en un paratge conegut com el "desert de Sant Onofre".
També es pot gaudir de l'embassament de Siurana, on és possible practicar diversos esports nàutics com el piragüisme i el kayak, i fruir de racons naturals des d'on surten senders per fer excursions cap a la serra de Montsant (Ermita de Mare de Déu de Montsant, Cova Santa…), i cap a Siurana i Albarca.

Dissabte 17.-

EXCURSIÓ AL MONTSANT I ESCALADEI.- Recorregut circular de 28 km., en cotxes: Cornudella- La Morera de Montsant – Cartoixa d’ESCALADEI – POBOLEDA – CORNUDELLA.

A les 10 h, 30'.- Sortida de CORNUDELLA vers LA MORERA DE MONTSANT (114 habitants, 743 m d’alçada) ( a 8 km. de Cornudella), sota mateix dels cingles del Montsant.
llocs d' INTERÉS A La MORERA DE MONTSANT
Són d'interès l’Església parroquial, que conserva la porta romànica dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu, i el Mas de Sant Blai, antic convent femení de Bonrepòs, avui dia abandonat.Pel que fa a racons naturals, la Morera és el punt de partida de moltes de les excursions més emblemàtiques a la Serra Major de Montsant pels seus diversos accessos, anomenats graus: grau dels Barrots, grau del Carabassal, grau del Carrasclet, grau de l’Agnet, grau de l’Espinós, grau de la Grallera i grau de Salfores, entre d’altres.
Diversos cellers ((Mas Perinet, Pasanau Germans, Joan Ametller).

Des de La Morera, continuarem fins a la Cartoixa d'ESCALA DEI (a uns 4 km.) Visitarem la cartoixa (horaris visita de 10 a 13 h. Preu 3 euros o 2 euros grups de 20 o més i pensionistes) fundada el 1163 i que és la primera cartoixa de la península amb nombroses ampliacions als segles XVII- XVIII.
CARTOIXA D’ ESCALA DEI
Passegeu per Escaladei i coneixereu que de Provença vingueren al segle XII els monjos de l’Ordre de la Cartoixa a construir un monestir i fundaren així la primera cartoixa de la Península Ibèrica. Escolliren un paratge singular, protegit per la Serra Major de Montsant, on un pastor hi havia somiat àngels pujant al cel per una escala repenjada a la soca d’un pi, d’aquí el nom Escaladei o “escala de Déu”.La cartoixa va subsistir fins el 1835, travessant èpoques de gran esplendor. Durant set segles els monjos feren poblar els camps, construir molins, difongueren el conreu de les vinyes. El Prior, d’aquí el nom de la comarca, podia exercir justícia i era el batlle general del pobles de la zona centre de l’actual comarca, que coincideixen aproximadament amb els de la Denominació d’origen vinícola Priorat. Amb la Desamortització de Mendizábal (1835) els monjos fugiren sobtadament, privats per decret de les seves terres i abandonaren cel·les i claustres, l’església i l’hostatgeria. En només dos anys la majestuosa cartoixa restà convertida en un munt de ruïnes pel saqueig d’uns pagesos cansats de haver estat sotmesos a vassallatge, de pagar delmes i de submissió.Avui dia es poden visitar les seves ruïnes fent un recorregut comentat per l’exterior dels 3 claustres, l’església i refectori, així com d’una cela reconstruïda amb tot detall.La Cartoixa d’Escala Dei és, doncs, una visita obligada per a tots aquells qui vulguin fer un viatge als orígens de la comarca del Priorat.

A les 14 h 30' Dinar en un restaurant del poble de ESCALA DEI ( “El Rebost de la Cartoixa” / Rambla Cartoixa 15, / tel. 977 827 158,/ cap 60 persones / preu carta 21 euros) en aquest poble hi ha diversos cellers (Scala Dei, Masia Duch, De Muller, La Conrería, Cooperativa la Unió) o de POBOLEDA ( “El Cau” / Carretera s/n / tel. 977 827 267 / cap. 50 persones / preu menú cap de setmana 16 euros o “Populetus” / Raval 16 / tel. 977 827 010 / cap. 50 persones / preu carta 18 – 23 euros).
llocs d’ INTERÉS A POBOLEDA
L’Església de Sant Pere, també anomenada per les seves grans proporcions, la catedral del Priorat, data del s.XVIII.A l’oest del poble, a la llera del riu Siurana, hi ha les restes del Molí dels Frares o Molí Draper, que era propietat de la Cartoixa d’Scala Dei, empresa de la indústria llanera iniciada pels monjos d’aquest monestir. De fet, Poboleda va ser el lloc on els cartoixans residiren mentre es construïa la Cartoixa.Altres espais a tenir en compte són la Font d’en Mingot, l’Ermita de Maria Assumpta, que té una àrea recreativa i la Casa dels Frares, seu de l’actual Ajuntament.El poble compta amb diversos cellers familiars (Mas de les Pereres, Mas Doix, Mas Igneus, Els Cups, Agrícola de Poboleda-La Unió, Burgos Porta, Gènium, Terres de Vidalba).

Desprès de dinar retorn a Cornudella (uns 14 km.),


Diumenge 18.-

EXCURSIÓ A SIURANA.- Localitat situada al nord-est de la comarca, a la vall del riu Siurana, entre la Serra del Montsant a l'oest i les Muntanyes de Prades a l'est. Excursió, en cotxes, des de CORNUDELLA. Recorregut, d’anada i tornada, d’uns 14 km.

A les 10h 30'.- Sortida cap a SIURANA (31 habitants, 533 m d’alçada) ( a uns 7 km. de Cornudella) darrer poble conquistat als musulmans (1153). En un lloc impressionant d'alt d'un cingle. Restes del castell i església romànica del S. XII i "salt de la reina mora" en un punt del cingle on la tradició diu que la reina mora "saltà" per no caure en mans dels cristians.....
llocs d' INTERÉS A SIURANA
Entre els llocs d’interès hi ha l’Església de Santa Maria. Es tracta d’un edifici d’època romànica conservat íntegrament. Va ser construït entre els segles XII i XIII, amb l’arribada de les tropes de Berenguer IV el 1154. En aquella època Siurana era un important punt de defensa de la frontera islàmica i va ser el darrer reducte musulmà de Catalunya, conquerit entre el 1153 i 1154. L’església és un exemple de bellesa i alhora senzillesa traduïdes en una planta de nau única i un absis semicircular. La seva portalada té un timpà figurat emmarcat per tres arcades de mig punt que reposen sobre columnes amb capitells decorats amb motius diversos.Siurana conserva, a més, restes del castell àrab, un establiment militar o “hisn” bastit cap el segle IX com a centre de control. Pertanyent a un ampli territori sota dominació musulmana i situada estratègicament, aquesta fortificació tancava el pas al nucli urbà. Actualment s’observen els efectes d’una primera fase de rehabilitació gràcies a la qual s’identifiquen perfectament els seus límits perimetrals i les torres de defensa, entre d’altres parts. La conquesta d’aquest castell per part de
Ramon Berenguer IV es va planificar abans que les de Tortosa i Lleida, però no es va poder dur a terme fins el 1153 o el 1154. Un cop conquerit, va passar a mans de Bertran de Castellet i posteriorment a Albert de Castellvell. Va servir com a dot per a les reines catalanes, per garantir pactes i emprèstits i fins i tot com a presidi de personatges de certa categoria.El Salt de la Reina Mora és un cingle conegut amb aquest nom gràcies a la llegenda d’Abdelazia, filla del Valí de Siurana, que en arribar les tropes cristianes va preferir saltar a l’abisme del cingle amb el seu cavall que caure en mans enemigues. El cavall, en veure el cingle imponent, intentà aturar-se, però l’embranzida era tan forta que es van precipitar. Avui, vora mateix del precipici es pot veure la marca profunda de la ferradura de l’animal, feta a la mateixa roca quan intentà frenar.

A les 14 h.- Dinar a SIURANA ( “Siurana” / c. Major s/n / tel. 977 821 027 / Cap. 70 persones / preu carta 20 –22 euros). Es podria, també, dinar a Cornudella on hi ha més oferta ( “Celler del Montsant” / Comte de Rius s/n / Tel. 977 821 350 i 609 407 787 / cap. 80 persones / preu menú cap de setmana 16, 5 euros , “Fonda Del Recó” / Plaça de la Vila, 10 / tel. 977 821 032 / cap 100 persones / preu menú de cap de setmana 17 euros / web. fondaelreco. com, “ La Serra” / Finca La Plana / tel. 977 821 106 / cap. 49 persones / preu menú cap de setmana 15,5 euros, “La Venda d’en Pubill” / crta. C-242 cruïlla amb la T-702 a 4 km de Cornudella / tel. 977 821 077 / Cap. 50 persones / Preu carta 16 –21 euros. )
A SIURANA es pot comprar oli d'aquesta denominació d'origen (tot i que, potser, és millor comprar-lo en un altre lloc menys turístic).

Després de dinar, acomiadament i retorn a les respectives llars.

CORREU, CORREU, CAL ENVIAR UN CORREU-E