dimarts, 27 de febrer del 2018

CRIDA A LA 84ena SORTIDA XINO-XANO







 PER L’ESPAI RURAL/NATURAL DE GALLECS: LA RUTA DELS BANDOLERS


AVÍS (7-3-2018) 

Com a conseqüència dels Serveis Mínims de la VAGA DE DEMÀ, dia 8, el tren d'anada que agafarem serà el que surt de l'estació de Plaça de Catalunya (RENFE) a les 7h 54'. Per tant l'hora de trobada serà a les 7h 30'. Penseu que els transports públics (Metro, bus i FGC) també poden estar afectats pels Serveis Mínims. Així doncs, a matinar !!!


Data.-  Dijous 8 de març del 2018


Tipus d’itinerari.- L’àrea de Gallecs (gràcies a la lluita popular que la  salvà de l’especulació urbanística i continua -encara avui- vetllant per la seva conservació) és un espai agrícola de 733 ha. situat a la plana del Vallès, entre la riera de Caldes i el riu Tenes (pertanyents a la conca del riu Besòs) i entre les serralades litorals i les interiors. És un espai, envoltat per grans ciutats, nuclis residencials i polígons industrials, que constitueix una de les darreres reserves d’espai rural que queden a la Regió Metropolitana de Barcelona. A més, és un connector biològic entre les serres del litoral i els espais naturals de l'interior. El seu relleu suau i ondulat amb dues carenes principals, la dels Bandolers i la de Sant Valerià, i dues petites valls per les quals discorren la riera de Gallecs (també anomenada de Caganell) i la riera Seca, juntament amb les àrees forestals de boscos de pins, alzines i roures, que esquitxen el mosaic de conreus, en són els principals protagonistes i artífexs del paisatge.

El recorregut que us proposem en aquesta sortida, transcorre per alguns dels llocs més interessants de Gallecs: l’anomenat Mirador del Vallès, l’ermita de Santa Maria de Gallecs, el bosc de Can Veire, la riera del Caganell amb les seves arbredes i canyars de ribera, els aiguamolls de Can Salvi i la bassa de Can Benito on, amb una mica de sort, hi podrem veure des de granotes fins a ocells com polles d'aigua, ànecs collverds i d’altres especies de pas o migratòries.


Recorregut i dificultat.-

Aproximació.- Farem el viatge en el tren de Rodalies Renfe de la línia R3 (la que va a Vic, Ribes de Freser i Puigcerdà), des de l’estació de “Plaça de Catalunya” fins a la de “Mollet-Santa Rosa”. El retorn, fins a Barcelona, el farem amb aquest mateix mitjà.

Itinerari a peu.-  Un cop siguem a Mollet, començarem la caminada. 

Hem tret aquest itinerari de la excel·lent pàgina excursionista: "Senderisme en tren", https://senderismeentren.cat als quals felicitem per la seva bona feina i agraïm la proposta. 


0 km  0h 00min.-  Estació de Mollet-Santa Rosa  (75 m). Sortim de l’estació del tren en direcció nord per anar a buscar l’únic pas a nivell de tot Mollet.  Girem a l’esquerra (oest) per l’Av. Rafael Casanova a través de la zona industrial de la Farinera, on podrem veure la característica torre blanca de la farinera Moretó, on abans hi arribava una via des de l’estació.

Creuem la gran rotonda pel costat esquerre (sud) donat que és l’únic lloc on trobem passos de vianants. Poc menys de 100m després de la rotonda trobem el senyal d’inici del terme municipal de Santa Perpètua de la Moguda. És en aquest punt on trobem el camí d’accés a Gallecs (pàrquing).

0,7 km  0h 10min.- Camí accés a Gallecs  (88 m). Agafem al N el camí (plafons de benvinguda a Gallecs) en lleugera pujada entre arbres a costat i costat del camí entre els característics camps de conreu de Gallecs.

Deixem una primera bifurcació a la dreta que ens portaria a l’hospital de Mollet. Trobem poc després l’única font que trobarem durant el recorregut  just en una altra cruïlla, que no prendrem. Després de 200m veiem el pont de vianants sobre l´AP-7.

1,7 km  0h 25min.- Pas Vianants sobre la AP-7  (114 m). Llarg pas de vianants que travessa l’autopista AP-7 i que connecta el sector sud de Gallecs amb el més extens del nord. Just passat el pont trobem una bifurcació (pal indicador). Seguim recte en direcció a Santa Maria de Gallecs (2,5km). Anem entre camps de conreu mentre el brogit dels cotxes de l’autopista mica en mica van desapareixent a mida que ens endinsem a Gallecs.

Anem guanyant lleugerament alçada. Tot i no semblar-ho som a la part més alta del recorregut. Poc després d’un solitari arbre trobem el Mirador del Vallès.

Mirador del Vallès
2,5 km  0h 40min.- Mirador del Vallès  (123 m). El Mirador del Vallès és una mica diferent de la resta de miradors que esperaríem trobar. No està encimbellat en cap penya-segat sinó que el trobem enmig d’una gran planúria. Això sí, des d’aquest punt podem veure la Serralada Litoral al sud, el Montseny al nord-est, Sant Llorenç al nord-oest i Montserrat a l’est, i és que estem recorrent la part més alta del nostre itinerari. Un banc i una taula d’orientació (malmesa) són els elements que distingeixen aquest mirador.

Continuem pel mateix camí, passem de llarg un camí a la dreta (E) i uns dipòsits d’aigua a l’esquerra (O) fins arribar a una segona bifurcació (cartell) sota mateix de la gran torre de telecomunicacions.

3,3 km  0h 50min.- Torre telecomunicacions (125 m). Tombem a la dreta (E) seguint la direcció de Santa Maria de Gallecs que ens indica el pal. La tanca de la torre ens acompanya durant uns metres a la nostra esquerra. El camí va perdent ara alçada entre camps de cultiu, passem a tocar d’uns grans roures a la nostra dreta i quan arribem a la primera casa de Gallecs, girem a la dreta (pal) cap a Santa Maria de Gallecs ermita que tenim just davant nostre.

4,3 km 1h 05min.- Ermita de Santa Maria de Gallecs (97 m). Agradable racó on es troba l’Ermita de Santa Maria de Gallecs, envoltada d’arbres. Ermita consagrada l´any 1007 d’estil romànic i vestigis paleocristians. Al seu costat, a la placeta, hi trobem la masia de Can Xambrers on podem trobar una agrobotiga que ven els productes produïts a Gallecs (obre els divendres tarda, dissabte matí i tarda i diumenge matí).


Santa Maria de Gallecs
Deixem St. Maria de Gallecs seguint en direcció l’aparcament (pal senyalitzador). En arribar a la carretera BV-5154 (accés restringit per als cotxes)  girem a l’esquerra (NE) durant 75m quan trobem un pal indicador amb un plafó informatiu dels camins de Gallecs a l’altre costat de la carretera. Anem en direcció al bosc de Can Veire (0,7km) ara per un petit corriol que deixa un camp de futbol a la nostra esquerra fins endinsar-nos al bosc de Can Veire.


Bosc de Can Veire
4,8 km  1h 10min.- Torrent de Gallecs (92 m). Sobta estar dins d’un magnífic bosc d’alzines i roures després de tanta estona només trobant de tant en tant un arbre solitari a les vores del camí. Creuem la riera de Gallecs a través d’un petit pont de fusta i tirem tot recte en pujada seguint el corriol fins anar a parar a una cruïlla senyalitzada per un pal (Bosc de Can Veire-sud). Seguim en direcció S (dreta) cap a Can Jornet Xic, deixem una bifurcació a l’esquerra i continuem durant 5 minuts fins arribar la masia abandonada de Can Cruz.

5,6 km  1h 25min.- Can Cruz (masia abandonada) (107 m). Masia de construcció típica catalana amb tres naus amb l’entrada a la central. L’any 2005 va ser desallotjada per perill d’esfondrament. Avui dia és objecte de lluita veïnal a fi de recuperar-la com a patrimoni de Gallecs.

Enfilem el camí des de davant de la façana de la casa, en baixada (S) arriba a la carretera BV-5154 a l’alçada de la gran Masia de Can Salvi en 3-4 minuts.

5,8 km  1h 30min.- Can Salvi (carretera) (96 m). Creuem la carretera i agafem un camí que envolta la gran Masia de Can Salvi pel Sud. Després de 80m trobem un trencall a la dreta (E) que entra entre una zona d’horts. El camí es va estrenyent fins al punt de dubtar si tindrà cap sortida, tot i que de seguida anem a parar just davant de l’amagatall dels aiguamolls de Can Salvi.

6,2 km  1h 35min.- Aiguamolls de Can Salvi (88 m). Punt d’alt valor ecològic, els aiguamolls de Can Salvi ocupen una àrea humida de 1,3 ha.  al ben mig de Gallecs.  La bassa va ser creada artificialment com a acció de millora i protecció de la zona. També s’hi construí una zona d’observació d’aus.


Aiguamolls de Can Savi
Agafem el camí en direcció Sud (el pal indicador diu "Mollet") i seguim per aquest tram de l’itinerari entre les agradables ombres d’uns grans plataners.  Passats 7-8min (400m) dels aiguamolls trobem un cruïlla. Girem vers la dreta (pal indicador d´Horta de Gallecs) en direcció a Mollet del Vallès (1km). Creuem el torrent de nou per un pont de fusta. Just creuat el pont tombem a l'esquerra tot deixant un camí que continua recte en pujada que aniria a parar prop dels dipòsits d´aigua i la gran torre de telecomunicacions que hem trobat a l’inici de la ruta.

Anem ara pel marge esquerre del torrent i continuem durant 15 minuts  fins que trobem a la nostra dreta els aiguamolls de Can Benito.

7,8 km  1h.55min.- Bassa de Can Benito (75 m). Petit espai humit de Gallecs que reté l’aigua del torrent de Gallecs per tornar-lo després esglaonadament i controlar així possibles avingudes d’aigua, alhora que fa de filtre de les mateixes aigües.


Bassa de Can Benito
Deixem la bassa i anem recte pel camí per on veníem per anar a buscar un túnel sota l´autopista AP-7, punt on trobem uns plafons informatius d’accés a Gallecs.  Un cop dins els carrers de Mollet del Vallès continuem recte pel carrer Francesc Layret (després canvia a carrer Palau de Plegamans) durant 1,1km fins que passem sota les vies del tren; un cop a l’altre costat de les vies, seguim recte pel carrer de Fèlix Ferran fins a l'Av. Rafael Casanova (que agafarem cap a l'esquerra) arribar al Parc de Can Mulà i a la Plaça Major on, al número 6, hi ha el restaurant Código 14 on dinarem .

Desprès de dinar, pel carrer de la Diputació arribarem, en pocs minuts, a l'estació de tren de Mollet- Santa Rosa.

10 km  3 h.- Estació de Mollet-Santa Rosa (75 m)

El recorregut total de la caminada és d’uns 10 km amb uns desnivells acumulats de +/- 80m i un temps total, amb pauses i aturades, d’unes 4h 30’. La dificultat és baixa.


Dinar.- El dinar el farem, a les 14h 30’, al restaurant CODIGO 14 de la Plaça Major, 6, local 5, tel 931 741 377 de MOLLET DEL VALLÈS, http://codigo14.com/

Els dies feiners fan un menú, amb beguda i IVA inclòs, a 11,90 euros.


Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i l’excursió. Cal dur roba i calçat adequats al temps i recorregut. Barrets i cremes protectores per al sol o el fred i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, els que en necessitin o en tinguin, els bastons.


Lloc i hora de trobada.-  Vestíbul de taquilles de l’estació de RODALIES Renfe de “Plaça Catalunya” (al costat del rellotge) a les 8h (amb temps suficient per a treure el bitllet d’anar i tornar, fins a Mollet, a les màquines i/o taquilles). Agafarem el tren de la línia R3 (Vic) que surt a les 8h 27’  i arriba a “Mollet-Santa Rosa” a les 8h 54’.


Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, abans de darrera hora de la tarda del dilluns 5 de març, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep -el company que coordina aquesta sortida- per a poder confirmar, al llarg del matí de dimarts, al restaurant el nombre de comensals que serem el dijous a dinar.


Una abraçada.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL 
































Mal pronòstic per aquest dijous. Ho sento colla, però els mapes meteorològics és el que senyalen.

El proper dijous 8 tot fa pensar que durant tota la jornada hi haurà núvols per tota la cobertura del cel, de tipus baix, mitjà i alts. És a dir, amb tota probabilitat tindrem un dia gris, trist i fosc. Un dia “blues” (recordeu allò del gat trist i blau, ve d’aquí) que no aixeca l’ànim ni encara que ens fotem un bon tiberi.

Les temperatures seran suportables, del ordre de 10º al matí a l’hora de començar a caminar i de 14º a la tarda després de dinar.
 Però, tot el dia hi haurà risc de pluja, no seran grans ruixats si finalment es produeixen, però pluja d’aquella que va calant i esdevé molt emprenyadora. Això, gairebé està garantit.



Tot això serà perquè estarem sota l’influència de un front oclús que es desplaçarà poc a poc com sempre de oest a est, i de un vent en superfície que serà de Garbí carregat d’humitat. Tot plegat farà que l’àrea de pluges febles ens enganxarà en lloc i temps.

Conclusió: Capelines, impermeable, barrets i fins i tot potser paraigües. Per si un cas, és clar.


La probabilitat d'aquest pronòstic és del 80%.


NO S’ADMETEN RECLAMACIONS
J.M 

ACTUALITZACIÓ del pronòstic a les 9:00 del 7 de març.


Malgrat que ahir i avuí estem gaudint d'allò que en diem "bon temps", em reitero en el pronòstic que vaig fer el passat dilluns, és a dir que no hi ha variació en la redacció línies amunt. Només, potser, que el risc de pluja és menor a vista d'avuí, tan sols a migdia la probabilitat de mullar-nos serà més alta.

Tot i així, la conclusió és la mateixa.

La probabilitat del pronòstic ara ja és del 90%.

MALGRAT AIXÒ TAMPOC S’ADMETEN RECLAMACIONS