dimarts, 4 de gener del 2022

CRIDA A LA 108 SORTIDA XINO-XANO


Caminant, pel Maresme, entre el mar i la via

PASSEJADA, A RAN DE MAR, DE MONGAT A VILASSAR DE MAR 


Fa gairebé 10 anys, el febrer del 2012, a la 23ena XINO-XANO, vàrem anar de Montgat a Barcelona. Pujàrem, llavors, al mític Turó de Montgat i resseguint la línia de la costa, per Badalona i Sant Adrià del Besos, arribàrem fins el barri de la Barceloneta.

En aquesta ocasió, tornarem a sortir de Montgat però resseguirem la costa cap al nord. La caminada que us proposem per al dijous 13, és costa (litoral) amunt, fins a Vilassar de Mar i si ens cansem abans, podem agafar el tren de retorn a qualsevol de les estacions de tren que hi ha pel camí: El Masnou, Ocata o Premià de Mar.

Serà també -a causa de les mesures contra el covid, l’òmicron i d’altres “bestioles”- a diferencia de les tradicionals Xino-Xano, una caminada matinal, amb esmorzar -de bocata, “ganyips” o fruita- inclosos, però retornant a dinar a casa, a les respectives llars.

Farem el viatge d’anada i tornada, des de Barcelona, en el tren de Rodalies de  RENFE a una hora que, pensem, ja no hi haurà gaires aglomeracions.

 

Data.- Dijous 13 de Gener del 2022.

 

Tipus d’itinerari.- La caminada la iniciarem a l’estació de Montgat-Nord (l’antic baixador de Monsolís) davant la platja de Montgat. La ruta que seguirem transcorre, normalment, entre la via del ferrocarril i les platges. Passarem per davant de la Torre de Cal Alsina (del segle XVI, que es construí al costat de la masia -del segle XIV- d’aquest nom, per a protegir-la o refugiar-se els seus habitants del possibles atacs pirates). Un passeig, paral·lel a la via, ens permetrà vorejar la platja fins a la riera d’Alella i el terme, la petita platja, el Port Nàutic i l’estació de El Masnou. Passarem per l’estació i la platja d’Ocata per arribar, després de passar la riera de Teià, al terme municipal de Premià de Mar, l’estació del tren, la  platja de Bellamar i el Port o Marina de Premià. Prop de l’estació, a la platja del Pla de l’Ós, hi ha uns búnquers construïts durant la guerra civil -l’any 1937- en previsió d’una invasió dels franquistes des de Mallorca.

L'original torre de defensa de Cal Alzina a Montgat

Passarem a tocar del restaurant l’Ona (actualment fora de servei) d’on hi tenim tants bons records. Aquí s’acaba el sender i cal continuar per la platja de Llevant. A la gran esplanada del davant, els afeccionats al parapent aprofiten per fer-hi pràctiques. El camí passa pel mig de la sorra, a estones ferm, a estones, senzillament, sorra. Hi ha algunes zones protegides amb tanques, on es regenera la flora. En algunes construccions ruïnoses, els “grafiters” hi han aprofitat per a mostrar-hi el seu “art”. Ja dins el terme municipal de Vilassar de Mar, travessarem la riera de Vilassar i continuarem fins a la platja de Ponent (“la Caleta”) i l’Espigó de Garbí on ja hi veurem el pàrquing i l’estació de Vilassar de Mar de la RENFE. El final de la nostra ruta.

La distància total de la caminada és d’uns 10 km amb uns desnivells acumulats inapreciables, calculem que el temps estimat en fer tot els recorregut, amb l’esmorzar i les aturades, pot ser d’unes 3 h. Com ja s’ha dit, aquells que no vulguin fer tota la caminada poden anar agafant el tren de tornada a Barcelona en qualsevol de les estacions que anirem trobant al llarg del recorregut.

Per als qui volen fer un recorregut més curt, les distàncies -a peu- entre les estacions de:

Montgat-Nord i la de Masnou és de 3 km. 35’.

De la de Montgat-Nord a la d’Ocata: 3,6 km. 45’

De la de Montgat-Nord a la de Premià de Mar: 7, 2 km. 1h 30’ hores.

De la de Montgat-Nord a la de Vilassar de Mar: 9, 2 km. 2h.

 

Búnquers, de la Guerra Civil, a Premià.

Esmorzar.- Tenint en compte que el tren que tenim previst agafar arriba a Montgat sobre les 9h del matí, possiblement esmorzarem entre 2/4 de 10 o les 10h. Triarem, en funció del dia que ens faci, un lloc solejat o arrecerat.

Cal portar l'entrepà, la fruita i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Si poden venir, en Jaume i la Mª Rosa portaran el cafè; en "Juanmi" la crema de llet pel tallats, en Zac “les gotes”, en Pep la bota amb vi, en Carles P. les seves estimulants xocolatines i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.          

     

Detall del passeig a l'alçada d'Ocata

Equip necessari.- Roba i calçat adequats al temps i recorregut i qui en vulgui, bastons. Barrets, “boes”, bufandes, guants, passamuntanyes i crema protectora per al sol o el fred i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. Ah i no oblideu les mascaretes ni el gel hidro-alcohòlic !!!

 

Lloc i hora de trobada.- Tenim previst agafar el tren de Rodalies, R 1, que surt de la estació de la plaça de Catalunya (RENFE) a les 8h 30’ i arriba a Montgat-Nord a les 8h 55’. Per això aniria be que quedéssim, a les 8h 15’ al costat del rellotge que hi ha davant de les taquilles expenedores de bitllets. Per anar fins a Montgat Nord es pot fer servir la Targeta T 10 de l'Area Metripolitana de Transports (la T 4, no, ja que és només per al Metro i bus de Barcelona).


Detall del passeig i la platja de Vilassar de Mar


Inscripcions (per a saber els qui hi anirem).- En aquesta ocasió no tenim de concertar prèviament, amb el restaurant on tenim previst dinar, el nombre de comensals que serem. Per això no és tant imprescindible saber, amb temps, els qui serem. Si que ens aniria be, per a no “descuidar-nos” a ningú dels qui han dit que vindran, saber, com a màxim el vespre del dia abans de la sortida -és a dir el dimecres 12- els qui anirem a la caminada. Ho podeu fer saber contestant el correu electrònic a traves del qual us hem fet saber la sortida o trucant per telèfon o whatapp a en Josep Mª o en Pep que son els qui han proposat la passejada.

Gràcies i una abraçada. 


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

El proper dijous 13, segons els mapes atmosfèrics, i amb la precaució que cal a una setmana vista, es pot dir que tindrem un anticicló de manual.

Els mapes ens mostren un anticicló centrat en les illes Britàniques que en abraça pel Sud i que fa de barrera a una baixa terrorífica situada al pol Nord
















A l’hora de baixar del tren a Mongat serà possible emular a en Raimon doncs caminarem “Al vent... de cara al vent...” perquè bufarà un Gregal fluixet de Força 1 – 2, que te una orientació paral·lela a la costa i com que la ruta és cap al Nord Est, doncs això de cara a la brisa. No es podrà continuar la cançó “...les mans al vent...” car les mans hauran de guarir-se dins els guants, perquè la temperatura esperada és de 9º tot i que a mesura que el sol escalfi anirà augmentant fins als 14º a migdia.

El mapa pronosticat per la península Ibèrica.
Amb la petita formació nuvolosa mencionada.
El cel serà clar, segurament lliure de núvols o potser que hi hagi algun núvol dels de fer bonic, a ma dreta cap alta mar.

Conclusió: Bon dia per caminar. Abrigats per capes concèntriques, per poder anar desfer-en-se pel camí. Guants i gorres o barrets per protegir mans i “coco”.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.