dijous, 19 d’abril del 2018

Calçotada 2018

El Mas Teixidó
El passat 14 d’abril, conmemoració de la proclamació de la República Catalana (dins de la Federació Ibèrica), ens vàrem retrobar a Cabra del Camp per fer una calçotada.





En Josep Maria, mestre de discursos incendiaris, revoltant els calçots.



En "Pepeluí", expert en nostrats calius, afegint llenya al foc. 



En Joan, senyor del paratge, dirigint el "Cotarro".



Calçotaires afumats.




Endrapadors de calçots desvagats.









No era la primera vegada que en colla ens trobàvem al Mas Teixidó, perquè el desembre del 2014 ja havíem fet una “Clotxa” (sempre pel tiberi), però aquella vegada tot i que vàrem ser més gent, havia estat convocada “en petit comitee” i no es va publicar al blog.




En Jaume, camerograf oficial de ClanTV enregistrant-ho tot.



Aspecte de la producció en sèrie, cadascú amb la seva responsabilitat.




La Maria Rosa preparant l'aperitiu.











En aquesta ocasió van ser en Joan Blanc i la Margarida Herrero, senyors del Mas Teixidó que ens van convidar a tota la colla a calçots collits del seu propi hort.



Lamentablement van faltar alguns membres destacats de la colla per compromisos anteriors.
Nois i noies, us heu perdut un esdeveniment excepcional! Ho sentim per vosaltres.


















En aquesta ocasió les "Ladies" van estar alliberades de la cuina pels "mascles alfa".
No així però de la logística, feina que va recaure sobretot en la Margarida.







Mira quin pitet més xulo!













Auca d'una digna calçotada










Heus aquí la crònica fotogràfica d’uns moments de gaudi que vàrem passar tots plegats. No espereu de mi un text cronològic precís i literari com els que ens té acostumats en Pep, però ja que mai agafa ningú el relleu de la crònica “Clanera”, permeteu-me que amb les meves limitacions, deixi descansar al cronista titular.






 Tornem-hi, encara
atiant el foc.



En Pep, que diu que els calçots que van per terra també són bons. 

Fins i tot vàrem tenir pitets amb la marca de la casa!!





Les quadres d'en Pep.












Obertures en
Do Major 





En Joan impartint una classe magistral sobre ingestió de Calçots.



Els alumnes assistents al Màster escoltant i aprenent atentament.
(No patiu, aquest Màster no és atorgat per la Juan Carlos I).




Ara toquen les botifarres, les costelles, la carn en soma.



El tiberi continua.






Ah! I la salsa dels calçots, recepta de l'avia, la mare dels Blanc, que era tant bona que vàrem continuar fent-la servir per la carn!!


Fins i tot molts ens vàrem endur salsa pels calçots que sobraren.






1
 2
 3










Observeu la depurada tècnica emprada pels experts en caragolar metres i metres de botifarra sobre la graella
 4
 5
6
1 
2  I que em dieu de la tècnica estilitzada d'en Josep Lluís per tombar el rotllo de botifarra.

(Ara me'n he adonat que com que és de ERC es diu Josep Lluís aquí i en la Xina)



3
Aquí es demostra que les dones no ens necessiten per res


Com que era 14 d'abril teníem cava de la república.


A can Blanc les gotes són de Cardhu

La sobretaula és l'hora de les confidències.


Que consti que jo no volia "un posado", però van mirar a càmera.


...Jaume, i tu com ho veus això dels CDRs...


Aviam Zac, ensenya-ens les dents, com és que t'ho jales tot?




Ospa tiu, si portes un cotxe a la boca. Ara entenc perquè menges tant, i tant ràpid.
La foto de grup

Amb la tradicional foto de grup no es va acabar la cosa. Després vàrem visitar el casalot dels senyors del Mas Teixidó, que pel que no ho sabíeu, és una mena de museu del que tot son peces interessants, fotos històriques i una taula molt entranyable.

Però l'hora de l'anyorança va ser, per alguns, al matí quan vàrem anar a presentar els nostres respectes a en Josep Blanc al cementiri.

Tal com era previst, el terra era molt embarrat perquè fins la mateixa matinada va ploure, però el temps ens va respectar i només van caure unes minúscules gotes, comptades amb els dits de les dues mans de cadascú de la colla.
180 gotes en total. Qui no ho cregui que les vagi a comptar.

En Joan i la Margarida després d'insistir-els-hi repetidament només van accedir a passar comptes de la carn i ens van obsequiar amb tota la resta. Això amb la peregrina raó de que tot lo altre ja ho tenien a casa, és a dir, els calçots, el pa, el vi, un cava boníssim i fins i tot les "gotes" de Cardhu.

Una jornada per recordar, una vivència irrepetible, uns amfitrions inigualables.

El vídeo de ClanTV: https://youtu.be/8b9XaHY4I_Y

Text: J. M. Cortés
Fotos: Pep Arisa i Joan Miquel
Vídeo: Jaume Llobera



dimarts, 17 d’abril del 2018

CRIDA A LA 86ena SORTIDA XINO-XANO


















DE BORREDÀ A SANT SADURNÍ DE ROTGERS

Data.-  Finalment, després de posposar (per culpa de la neu i les gelades) un parell de vegades aquesta sortida, la farem el dijous dia 3 de maig del 2018.

Tipus d’itinerari. 

L’excursió que us proposem és un recorregut pels voltants de la vila de Borredà, en la zona on les comarques del Ripollès i el Bergadà es troben. Aquest indret, als darrers contraforts del Pre-pirineu que s’enfilen cap a la serra del Catllaràs, ens ofereix una caminada -que surt i retorna a Borredà- pel mig de boscos, combinant pistes i corriols, amb l’avantatge de tractar-se d’un itinerari per camins senyalitzats -ja sigui el GR-4 (marques vermelles i blanques), un Sender Local (marques grogues o verdes i blanques) i el GR 241 (marques vermelles i blanques)-.

L’objectiu, a més de gaudir -amb bona companyia- del paisatge i la natura, és conèixer i visitar (amb el suport d’un guia) l’interessant església romànica -dels segles XI i XII- de Sant Sadurní de Rotgers i, després, fer un bon dinar en un dels restaurants de la zona.


Recorregut i dificultat.-
Aproximació.- Anirem, amb els cotxes, fins a Borredà. Uns 7,7 km (uns 20’) abans d’arribar-hi, ens aturarem al poble de Vilada per a esmorzar a l’àrea de pícnic que hi ha al Parc dels Gronxadors, ja dins del poble però a tocar de la carretera C-26.
Àrea de pícnic de Vilada, on esmorzarem.

Desprès d'esmorzar, un cop a Borredà, estacionarem els vehicles a l’aparcament municipal,  públic i gratuït.




Opció de ruta turística (per a no caminadors).- Els qui no vulguin fer la caminada podran visitar el poble i els voltants -poden, si així ho volen, arribar-se fins a Sant Jaume de Frontanyà (està a una mica més de 8 km de Borredà)-, tot fent temps fins a l’hora en que tenim la visita guiada a Sant Sadurní de Rotgers. Per anar, en cotxe, fins l'església de Sant Sadurní s'ha d'agafar una pista en la desviació, senyalitzada, que hi ha al km 3 de la BV-4656 que va a Sant Jaume de Frontanyà.


Detall d'un carrer de Borredà

Itinerari a peu.- 

0,00 h. Borredà 853 m d’alt. Sortim de l’aparcament municipal. Seguim pel carreró de sortida que rep el nom de camí de la Coma. Marques vermelles i blanques del GR 4.
0,04 h. Bifurcació. Seguim el brancal pavimentat descendent de la nostra esquerra.
0,06 h. Cartell indicador. Deixem el vial asfaltat i agafem el corriol de la nostra dreta que presenta un tram empedrat envoltat de murs, fins i tot sembla una mena de canalització. Marques del GR 4. De seguida comencem a guanyar alçada.
0,09 h. Passem pel costat d’una font que deixem a ma dreta.
0,11 h. Anem a parar a una senda transversal que seguirem cap a la nostra esquerra per creuar una zona de prats i feixes. Cal parar especial atenció en aquest tram a les marques del GR 4 ja que la senda està una mica desfigurada.
0,13 h. Ens trobem una pista ben marcada a l’alçada d’un revolt. Seguim la pista en sentit ascendent cap a la nostra dreta.
0,16 h. Trifurcació. La pista de procedència dibuixa un revolt cap a la nostra dreta i neixen dos nous ramals a l’esquerra. Ignorem totes tres pistes i seguim pel corriol que continua recte en direcció N.O. Marques del GR 4.
0,18 h. Anem a parar de nou a la pista transversal que seguirem cap a la nostra esquerra en direcció N.O.
0,19 h. Tornem a deixar la pista a l’alçada d’un revolt per continuar per la senda que segueix tot recte a l’esquerra de la pista. Marques del GR 4. Comencem ara un tram de pujada constant, relativament suau. Al poc creuem una riera seca.
0,26 h. Falsa bifurcació. Les marques del GR 4 van pel brancal de la dreta. Al poc tots dos camins es tornen a ajuntar.
0,37 h. Bifurcació. Seguim la senda ascendent de la dreta que dibuixa unes ziga-zagues. Marques del GR 4, alguna d’elles massa grans i exagerades.
0,40 h. Anem a parar a una pista ample que seguirem primer cap al N.O. i després cap al N. Passem per el que sembla una antiga pedrera. Som al punt més alt del recorregut (2,5 km des de que hem sortit), 1039 m.
0,50 h. Bifurcació de pistes. Agafem el brancal descendent que surt en diagonal cap a la nostra esquerra. Marques del GR 4.
0,51 h. De seguida abandonem aquesta nova pista per endinsar-nos al bosc mitjançant un corriol ben marcat que davalla cap a la nostra dreta. Marques del GR 4. Forta baixada.
1,15 h. Creuem el Rec del Pontarró (3,2 km del recorregut) i anem a parar a una confluència de camins coneguda com el Pontarró. La nostra senda de procedència va a parar a una pista ample que seguirem en sentit ascendent cap a la nostra dreta. Rètol indicador a la cruïlla.
1,17 h. Bifurcació. Seguim la pista ascendent de la nostra esquerra. Marques del GR 4.
1,21 h. En un revolt neix un camí en desús a la nostra dreta que ignorem.
1,30 h. A l’alçada d’uns prats abandonem la pista per pujar cap a la nostra dreta en direcció N.O. Marques del GR 4. Ens trobem amb la pista asfaltada que seguirem cap a la nostra esquerra. 
1,35 h. Aquets indret, ple de prats i antigues feixes, es conegut com el Putxot, de fet a les proximitats hi ha les runes d’un antiga construcció o masia que donava nom al lloc. Cap al S.O. es divisa, a la llunyania a mitja alçada del bosc, la casa de l’Obaga també abandonada. Cruïlla. Rètol indicador. Obviem una pista que surt direcció sud i continuem per la pista asfaltada.
1,45 h. 975 m d’alt (4,2 Km).  Ja som a l’encisadora església de Sant Sadurní de Rotgers. Després de la corresponent pausa, fotografies i la visita guiada, retornem desfent les nostres passes fins al Portarró (punt 1,05 h del traçat de pujada).





2,15 h. El Pontarró. Seguim pista avall deixant de banda el GR, a partir d’ara seguirem les marques grogues de la xarxa comarcal de camins. La pista no te pèrdua possible i davalla paral·lela a la torrentera del Rec de Pontarró que resta sempre a la nostra esquerra.
2,47 h. Pista en desús que surt cap a la nostra esquerra i que obviem.
2,55 h. Trifurcació de pista. Seguim tot recte però als pocs metres abandonem també aquesta pista per davallar per un marcat corriol que s’endinsa al bosc i que neix a la nostra dreta. Marques grogues i alguna que altra verda i blanca.
3,02 h. Passem pel costat d’una bassa que deixem a la nostra esquerra, mica en mica la senda es transforma en un camí més ample.
3,04 h. Anem a parar a una pista transversal més ample que seguirem vers a la nostra esquerra en sentit descendent. Rètol indicador. Al poc passem pel costat del mas de Capdevila 846 m d’alt (7,200 km) que queda una mica per sobre a la nostra dreta.
3,09 h. Brancal perpendicular que surt a la nostra dreta i que ignorem per tal de continuar davallant per la pista.
Diuen que tot el camí està senyalitzat...
3,16 h. Mas del Pati 783 m d’alt (7,9 km). Unió de pistes. Rètol indicador a la cruïlla. Aquí ens ajuntem amb el GR 241 que comunica Vilada amb Borredà i que seguirem cap a llevant, a l’esquerra. Cal dons abandonar les pistes i prendre el corriol descendent que neix a tocar de la casa i que davalla vers a la nostra esquerra. Al poc creuem el Rec del Pati, moment en que la senda ens va transformant en un camí més ample que guanya alçada de manera suau però constant cap a l’est. Marques vermelles i blanques del GR 241.
3,22 h. Proximitats del mas de Canemars 790 m d’alt (8,3 km). Nus de pistes. Cartell indicador. Seguim el brancal de la nostra esquerra durant uns pocs metres ja que de seguida neix un corriol a la nostra dreta que va per la part alta d’una zona de prats en direcció est. Marques del GR 241.
3,28 h. Anem a parar a una pista a l’alçada d’un revolt. Davallem rectes cap a una nova pista situada per sota nostre, ben visible. Marques del GR 241.
3,29 h. Nova pista transversal, ben marcada, que seguirem cap a la nostra esquerra. Marques del GR 241. Al poc creuem el Rec del Portarró.
3,31 h. Deixem la pista per prendre el corriol ascendent que neix a la nostra dreta. Marques del GR 241.
3,33 h. Ens trobem a trobar amb la pista (de fet el corriol es una drecera) que seguirem a la dreta en sentit ascendent i direcció est.
3,36 h. Brancal que surt en perpendicular a la nostra esquerra i que ignorem.
3,40 h. Proximitats de Casanova del Baró, gran mas que resta per sobre a la nostra esquerra. Creuem la pista d’accés al mas i continuem tot recte per un corriol que travessa la Baga de Canemars.
3,42 h. Vial asfaltat. Estem en el conjunt de cases del Coll del Bas. Seguim el vial asfaltat, bastant planer en general, vers a llevant (o sigui cap a la nostra esquerra), vial que ens durà directament al cor del poble, passant abans pel costat de la granja de Graugès.


Mas de Graugès

4,00 h. Centre del poble de Borredà (desprès d'haver recorregut 10,7 km.) i final de la caminada.


Borredà, al mig de la imatge la plaça major.

El recorregut total de la caminada és d’uns 11 km amb un desnivells acumulats de +390/- 360m i un temps total, amb pauses i la visita a l’església de Sant Sadurní (que pot durar uns 45'), d’unes 5h 30’. La dificultat és moderada.

Adjuntem un enllaç, de l'ajuntament de Borredà, amb la ruta:



Programa i horari.-
  •  Hora de sortida des dels diferents llocs d’origen.... entre les 6h 30’ i les 7h del matí.
  •  Hora d’arribada al lloc on esmorzarem (Vilada).... sobre les 8h 30’.
  •   Arribada a l’aparcament públic de Borredà... 9h 15’Comencem, a aquesta hora, la caminada a peu i, els qui no la vulguin fer, la visita turística pel poble i entorns.
  •  Arribada del caminadors i dels turistes a Sant Sadurní de Rotgers per a fer-hi la visita guiada... 11hLa visita dura, aproximadament, uns 45’. Si som menys de 15 persones costa 30 euros, a repartir entre tots, i si som més de 15, el cost és de 2 euros per cap.
  •  Arribada, a peu (dels caminadors que hauran fet la resta del recorregut) i en els cotxes (els qui hauran fet turisme) fins a l’aparcament públic de Borredà i dinar al restaurant que hi ha, al centre del poble, a tocar de la plaça major... 14h 30’.

Dinar.- El dinar el farem, a les 14h 30’, al restaurant Cal Ferrer, carrer de Berga 2-4, tel 938 239 025, BORREDÀ.
Els dies feiners fan un menú, amb beguda i IVA inclòs, a 11 euros.

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i l’excursió. Cal dur roba i calçat adequats al temps i recorregut. Barrets i cremes protectores per al sol i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, els que en necessitin o en tinguin, els bastons.

Lloc i hora de trobada.-  Farem el recorregut d'aproximació, fins a Vilada i Borredà, en cotxes. Caldrà, doncs, anar confirmant uns dies abans –per telèfon o correu electrònic- els qui serem i amb els vehicles que hi aniremEl lloc de trobada, dels de Barcelona, serà a les 6h 45’ del matí, puntuals, del dijous 3 de maig a Travessera de Gràcia/Llepant. I de tots els cotxes, al lloc on esmorzarem a Vilada, a les 8h 30'.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, abans del vespre del dilluns 30 d'abril, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep -el company que coordina aquesta sortida- per a poder confirmar, al llarg del matí de dimarts, al restaurant el nombre de comensals que serem el dijous a dinar.

Una abraçada.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL 











Aquest dijous ens haurà passat el front de puges que ja estarà ubicat sobre la Mediterrània i se’ns acostarà un anticicló. Amb aquesta situació, el que cal esperar és que tinguem un vent una mica fred procedent de centre Europa i que ja comenci a anar un altre vegada cap allò que en diem «bon temps».

A Borredà el dia s’aixecarà ennuvolat amb densitats de més del 60% de núvols alts i mitgencs  només cap el tard s’afegiran els núvols baixos. No crec que el sol llueixi en cap moment, i les temperatures que vindran dels 4º de la nit, hauran pujat als 6º a les sis del matí, però fregaran els 19º o 20º cap a migdia.
És a dir, que el es diu bon temps de veritat no en tindrem, però si més no no plourà i encara que al arribar a Borredà farà fred de culleres, al migdia farà calor de anar en samarreta.

Conclusió: Abrigar-se d'entrada i anar pelant capes.

La probabilitat d'aquest pronòstic és del 60%.



NO S’ADMETEN RECLAMACIONS
J.M