dilluns, 2 d’agost del 2010

EL PERQUÈ D'UN NOM


“Ós gris” (I)



Potser mai sabrem per quina raó, l’any 1963, els fundadors del nostre Clan el “batejaren” amb aquest nom. Potser algun dels vells óssos, o el Sr. Pedro Beltran, ens ho pot aclarir.

És fàcil que el nom fos fruit de l’atzar: un animal i un adjectiu qualificatiu. No ho se. Algú ho sap ?.

Sense cap evidència probatòria, si voleu com un “divertimento” plantejo dues hipòtesis:

1.- El primer cap del Clan, i un dels seus principals promotors, va ser en Oscar del Valle un scout mexicà que estava aleshores estudiant medicina a Barcelona. L’ós gris, anomenat a nord-amèrica, ós grizzly (de cabell gris) te el seu hàbitat en un territori que va des d’Alaska fins a les zones muntanyoses dels estats mexicans de Chihuahua i Puebla amb una població, en aquestes darreres àrees, en regressió. És doncs un ós pròpiament nord-americà. Potser, aquest mateix i comú origen geogràfic i el fet de ser Mèxic el lloc, més al sud, habitat per aquest animal va ser el motiu que portà a en Oscar proposar per al nou Clan aquest nom.

2.- El nostre grup scout, “Santísimo Redentor”, va ser el segon agrupament – dins la que podríem anomenar branca descendent dels “Exploradores de España”- que, l’any 1954, es fundà a l’estat espanyol després de la guerra civil, en el període en que l’escoltisme no estava autoritzat però si “tolerat”....
Un paper fonamental en la recuperació de l’escoltisme espanyol, després de la prohibició d’aquest moviment decretada pel franquisme l’any 1940, la tingué l’anomenat Clan “Lobo Gris” impulsat, a Madrid, per en Enrique Genoves (que seria Cap Nacional dels Scouts de España) i d’altres antics membres dels “Exploradores” que fundaren, l’any 1950, sota la “cobertura” de la Sociedad Deportiva y Excursionista de Madrid el primer agrupament dels Scouts de España: el “Santiago el Mayor”. Podeu obtenir més informació sobre aquest Clan “Lobo Gris” a:
http://wiki.larocadelconsejo.net/index.php?title=Clan_Lobo_Gris
Aquest precedent, segurament conegut pels aleshores responsables del nostre agrupament, possiblement, també pogué influir en el nom. “Lobo Gris” per al Clan del Grup nº 1 de Madrid i “Oso Gris” per al Clan del Grup nº 2 de Barcelona. No ho se, podria ser.

Us animo, especialment al qui vàreu participar en la fundació (Llorenç, Pepe Luí, Jesús, ...) que hi digueu la vostra. Es, ja ho sabem, un fet intranscendent però sempre es curiós saber el perquè d’un nom.

Una abraçada.

PS.- En una propera entrada, la II, explicaré –amb l’ajut del Dr. Google- el que hi he trobat sobre l’ “ós gris”.