dimarts, 7 de març del 2023

CRIDA A LA TROBADA DE "LA CLOTXA" 2023.

 


TROBADA A CABRA DEL CAMP, el DIVENDRES 24 de MARÇ, PER A FER I MENJAR «LA CLOTXA»


«La Clotxa» és un menjar tradicional de la Terra Alta i les Terres de l’Ebre. És un àpat antic, lligat a les feines agrícoles -especialment a l’hivern o a la primavera- en els treballs a la vinya o en la recollida de les olives. Una bona mostra -menjar i recuperar forces sempre és necessari...- però també, era i és, un acte compartit de companyonia i fraternitat.

A la nostra colla, ja n’hem fet unes quantes, de trobades per a fer «clotxes». El principal promotor n’ha estat -gairebé sempre- en Josep Maria, fill i «ambaixador» de Bot (La Terra Alta) i de les seves tradicions per tot allà on va. I el lloc on -quasi sempre les hem fet- ha estat al «Mas Teixidor» de Cabra del Camp, el casal de la família Blanc, on en Joan i la Margarida sempre ens han rebut i ofert, generosament, tot el que hi tenen: natura, hort, celler, serenor, amistat, acolliment, hospitalitat, espais, bona brasa i bona taula.

«La Clotxa» és un plat senzill, pràctic -un pa farcit- i còmode de fer, amb ingredients per un altre costat, força habituals o fàcils de trobar.





Aquí en teniu la recepta (tot i que cada casa o colla en te la seva):


Ingredients (per a 10 persones):

- 4 tomàquets de penjar per persona

- 1 Sardina de casco o arengades per cap

- 4 Caps d'alls

- 4 Cebes blanques grans

- 5 pans de pagès grans, de 250 g

- Oli d'arbequina.


Pas a pas:

1. Escalivem a la brasa (o al forn) les cebes i els alls

2. Posem els tomàquets en una graella, amb el cul cap per vall i els posem al foc

3. Pelem els alls i tallem les cebes per la meitat

4. Tallem el pa per la meitat, li traiem la molla i el reservem

5. Pelem els tomàquets escalivats i els fiquem dintre del pa

6. Afegim ceba i all, al gust de cadascú

7. Pelem l'arengada cuita, la desespinem, esqueixem i l'afegim al pa; amanim amb un bon raig d'oli d’oliva extra.

8. Tapem amb la molla que havíem reservat, estrenyem bé i ja està llesta per menjar.


Podem acompanyar la Clotxa amb uns bons plats d’olives i tragos de bon vi o cava.

Bon profit.




La Trobada del divendres 24 de març.


Nosaltres farem cap al Mas Teixidor, el divendres 24 de març.

Hi podem anar arribant a partir de les 12h (tampoc es tracta de que traiem del llit els qui encara hi dormin...).

Anirem preparant les brases per anar escalivant els ingredients o fent les botifarres i enllestint la sala («Les Quadres d’en Pep») i la taula on dinarem.


El dinar, el tenim previst iniciar sobre les 14h. Però abans ens el tindrem de guanyar... el tindrem de preparar.


Per aquells que no vulguin menjar «Clotxa» (ells o elles s’ho perden...) hi haurà, també, mongetes seques cuites i botifarra.




Sou pregats de confirmar la vostra assistència, contestant «respondre a tots» el correu on us hem comunicat la CRIDA, abans del vespre del dilluns dia 20 de març. Ho necessitem saber per anar preparant la logística (pans, botifarres, arengades, mongetes seques, etc. etc.


Ja anireu dient.


Gràcies per la vostra col·laboració i, ben segur, participació.


Fins divendres 24, com a mínim (si és que no ens veiem abans) !!!.