divendres, 4 de novembre del 2022

CRIDA A LA 116ena SORTIDA XINO-XANO

 








CAMINADA PEL SENDER DEL LITORAL I PER LES CALES,

 PLATGES I "PUNTES" AL NORD DE L'AMETLLA DE MAR


L'Ametlla de Mar, anomenada «la Cala» pels seus habitants, és un municipi pertanyent a la comarca del Baix Ebre. Està situat, al sud de Catalunya, al bell mig del golf de Sant Jordi. És una vila i port mariner amb interessant atractius gastronòmics i paisatgístics.

La costa de l'Ametlla de Mar consta de 20 km configurats per belles i verges platges i cales, totes elles de diferents característiques.

La nostra ruta visita les del nord del municipi, de sorra fina i blanca. El seu perfil abrupte, construït per penya-segats amb vegetació mediterrània, formen uns paratges meravellosos i únics.


Tipus d’itinerari.- La nostra ruta aprofita les marques del GR 92, per la qual cosa -suposem- no tindrem pèrdua. Anirem sempre arran de mar, a vegades caminant per damunt de plataformes de pedra per sobre de les onades que s’estavellen a la base del rocam per on passem. Però també, passant per sorrals i petites cales -a aquesta època- verges i amb uns noms ben divertits: Platja de Pixavaques, cala del Llop Marí, punta i cala Mosques,...

Es tracta d’un recorregut pel litoral i sense pràcticament desnivells; per un camí, en algun tram, rocallós però de bon caminar.


Recorregut de la caminada.-

- 0,0 km.- Sortida de l’Ametlla de Mar

- 0,3 km.- Cala de l’Alguer.

Platja de l'Alguer

- 0,6 km.- Cala de Pixavaques.

Cala de Pixavaques

-1,5 km.- Cala i cova del Llop Marí (nom popular que es donava a la foca mediterrània).

Cala i cova del Llop Marí

- 2,3 km.- Platja de l’Estany Tort. On, sovint, es troben l’aigua salada de la Mediterrània i la dolça que ocasionalment baixa pel barranc de l’Estany Tort.

Cala de l'Estany Tort

- Platja de Xelín, amb altes i verticals parets de roca.

Platja de Xelín

- 3,5 km.- Cala del Torrent del Pi.

Platja del Torrent del Pi

- 4,4 km.- Punta de Cala Mosques.

Cala Mosques

- Cala Les Ampolles. Petita platja envoltada de pins.

Cala Les Ampolles.

- Cala Forn.

Cala Forn

- Cala Vidre.

Cala Vidre 

- 5,9 Km.- Castell de Sant Jordi d’Alfama. Les restes que avui hi podem veure són de l’ any 1732, de quan era una fortalesa de guaita i defensa de la costa. En aquest mateix lloc ja hi havia, al segle XII, una mena de torre o castell que va ser reconstruït pels templers l'any 1201.


Castell de Sant Jordi d'Alfama

El recorregut d’anada i tornada, des de l’Ametlla, és d’uns 12 km, amb uns desnivells acumulats de +/- 11 m. El temps per a fer tota l’excursió (anar i tornar), sense pauses ni aturades, l’estimem en unes 3h 30’. En qualsevol cas, especialment pel temps emprat, els qui vulguin poden escurçar el recorregut -per exemple fins a la Cala del Torrent del Pi (3,5 km) fent d’anada i tornada uns 7km en total-.


Podeu veure, també per a que us feu una idea, el recorregut i fotografies a:

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/lametlla-de-mar-castell-de-sant-jordi-dalfama-platja-de-pixavaquesametlla-de-mar-69471587#wp-69471589


Esmorzar.- El podrem fer, al poc de sortir de l’Ametlla, en algun punt o racó -bonic i arrecerat- de la costa.


Dinar.- El dinar el farem, a les 14h 15’, al restaurant Can Maura del Passeig Marítim, 3 de l'AMETLLA DE MAR, tel. 977 45 62 78

https://www.tripadvisor.es/Restaurant_Review-g670669-d995161-Reviews-Can_Maura-L_Ametlla_de_Mar_Terres_de_l_Ebre_Province_of_Tarragona_Catalonia.html.

Tenen un menú diari a 18’70 euros (primer i segon plats, pa, aigua, vi i postres amb l’IVA inclòs).

A les postres es sortejarà, entre els assistents, una ampolla de bon vi XINO-XANO.



On hi ha la bandereta roja, és Can Maura


Equip necessari.- Roba i calçat adequats al temps i recorregut i qui en vulgui, bastons. Barrets i crema protectora per al sol i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. Porteu aigua per l’esmorzar i el recorregut. I no oblideu la mascareta per a les estacions i els trens (sempre es bo, en llocs amb molta gent, prendre precaucions).


Lloc i hora de trobada.- Com que farem el recorregut, des de Barcelona fins a l’Ametlla de Mar, en tren; amb la Línia R-16, amb el Regional Exprés que surt de l’ Estació de Sants a les 8h 03’ (i arriba a l’Ametlla a les 10h 02’). Caldrà trobar-nos, davant les taquilles d’aquesta estació de Sants a les 7h 30’ (amb les targes de pensionista per obtenir el corresponent descompte al bitllet d’anada i tornada).


Inscripcions.- Ens aniria be saber, abans del vespre del dilluns 14 de novembre, -per a dir el dimarts 15 als del restaurant- el nombre de comensals que serem el dijous 17 a dinar, el qui anirem a l'excursió. 

Ho podeu fer contestant "respondre a tots" el correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida o, per qualsevol altre mitjà, a en Pep.


Una abraçada, gràcies i -sinó hi ha rés de nou- fins dijous 17 a l’estació de Sants de Barcelona.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL



Estarem en els límits de un baixa estable (veieu la línia d’Isobara de 1013 hecto Pascals) que propiciarà vent de ponent moderat. En aquesta situació aquest vent serà sec i una mica rescalfat, d’altra banda el canvi de temps, anunciat però no arribat encara, ens premiarà amb un cel cobert només en un 8%. Cert que la cobertura (del cel, no de la infraestructura telefònica) anirà incrementant-se fins el 21% a la tarda

La temperatura esperada serà de 14º a les vuit del matí, augmentant fins els 20º cap a les cinc de la tarda. És a dir, que el dijous 17 podem dir que el temps atmosfèric, serà molt adient per la caminada prevista pel litoral.

Conclusió: Gorres i barrets, abrigats a capes per anar traient i la capelina al fons de la motxilla (per si el canvi de temps s’avancés).