dijous, 7 d’octubre del 2021

CRIDA A LA 106 SORTIDA XINO-XANO

 


CRIDA A LA 106 SORTIDA XINO-XANO

SORTIDA TARDORAL AL MIRADOR DE GRESOLET (amb alguna petita excursió, dels més “canyers/eres”, per l’entorn) I DINAR DE RETROBADA A L’HOSTAL PEDRAFORCA DE SALDES.

 

Per fi !!!. Finalment, si res no ho esguerra, podrem reprendre les nostres enyorades “sortides xino-xano”. Alguns estem “tocadets” per això, quedàrem a la darrera trobada als Jardins del Baix Guinardó, de reprendre les nostres sortides amb una excursió més turística que esportiva. Més de cotxe que de caminar... I, sobretot, a un lloc -en plena natura- que ens compensés de tant confinament...

La principal raó, ho hem dit tots i totes, es tornar a veure’ns, compartir la jornada, xerrar, riure i, també (amb coneixement) fer un bon dinar !!!

Tot seguit en teniu els detalls:

 

Data.- Dijous 28 d’octubre del 2021.

 

Tipus de sortida.- Ja ho hem dit, més turística que excursionista. Deixarem els vehicles a l’aparcament del Mirador. El Mirador de Gresolet a Saldes, l'Alt Berguedà, és un dels punts turístics més visitats de la zona. Són un conjunt de balcons construïts a la falda del Pedraforca, damunt la Vall de Gresolet, des d'on es poden observar uns magnífics panorames. Les vistes i l'espectacular cinglera el fa un lloc atractiu i especial. El balcó dona una visió panoràmica que va des de la cara nord del Pollegó Superior del Pedraforca fins a la Serra d'Ensija passant pel sector oriental de la serra del Cadí (Comabona). La plataforma superior del mirador és accessible, gracies a una còmoda passera, a persones amb mobilitat reduïda.



Confiem que ja en plena tardor, el paisatge ens mostri tota la seva gama de colors: groc, vermell, taronja i marró i que el bon temps ens hi acompanyi.

Des del mirador surt el camí que porta al refugi Estasen i al Pedraforca. Els qui, des del Mirador vulguin anar i tornar al Refugi Estasen tindran de fer un recorregut, per camins de muntanya, d’uns 2,06 km de recorregut; un desnivell acumulat de +/- 175 m; emprant un temps total (sense pauses) d’ 1h 30’; la dificultat és -per aquells/es mínimament entrenats- fàcil.

https://ca.wikiloc.com/rutes-a-peu/mirador-de-gresoletrefugio-lluis-estasenmirador-de-gresolet-5830565

 


Lloc de trobada inicial, desplaçament i itinerari en els cotxes.- Camí de Saldes ens trobarem, per a fer un re-agrupament inicial i comprovar que hi som tots els inscrits, a la Estació de servei PETRONOR del Km 17 de la C-58 a les 8:00 a on qui vulgui pot posar el carburant adient pel seu vehicle, però no hi ha cafeteria. Crec que hi ha màquina expenedora de cafè i d’altres coses.

Per trobar-la des dels diferents orígens de cadascú haurem de fer cap al nus de les autopistes AP-7, C-58 i B-30 i després prendre (o seguir, segons el cas) la C-58 en direcció Sabadell Manresa.

Això vol dir que els que venim des de Barcelona hem de sortir per la Meridiana i prendre la C-58 des d’un bon principi.

Els del Maresme tenen dues opcions arribar fins a Barcelona i en el nus de la Trinitat fer cap la C-58 o atansar-se a Mataró per prendre la C-60 i empalmar amb la AP-7 via Mollet fins al nus de la C-58.

I els que resideixen, habiten o viuen a Mollet doncs ja està clar just aquí sobre.

Llavors, ATENCIÓ!! Un cop al nus de les autopistes:

Circulant per la C-58 entre Sant Quirçe i Terassa, al quilòmetre 16 veurem el panell anunciant la sortida 17:

Terrassa est-sud  Polígons  Rubí        Haurem de posar-nos en el carril dret.

Al quilòmetre 16,5 hi ha la separació definitiva de la sortida 17 amb un altre panell que diu el mateix.            Seguim pel carril de la dreta del tot.

Finalment al quilòmetre 17 veurem el panell al centre:

Matadepera  Rubí  Terrassa est i un altre amb una icona de Benzinera a la extrema dreta. HORROR!!!

Però no us espanteu! És aquí.

Un cop reunits tots els participants, i re-coneguts (mai millor dit) amics, coneguts i saludats decidirem en assemblea si per fer el recorregut comú cap a Saldes convé prendre l’autopista C-16 o seguir per la C-58 que es converteix en carretera després de Terrassa.

Són deu minuts de diferència més els embussos de passar per dins de les poblacions del recorregut entre elles Manresa, d’altra banda no sé si la C-16 és encara de peatge o no.

Com que el recorregut fins al Mirador de Gresolet s’estima en 1h i mitja, més el embussos, més la parada per esmorzar, segurament emprarem dues hores i tres quarts en arribar a destí. Comptant el que la reunió i l’assemblea duri, hauríem de re emprendre la marxa a dos quarts de nou i caldria doncs fer l’esmorzar al voltant de les deu.

 

Esmorzar.- L’esmorzar el farem, com ja s’ha dit, segurament al voltant de les 10h aturant-nos en algun lloc discret, a tocar de la carretera, possiblement al voltant del Castell de Mèrola. Ja es veurà el lloc més adient per parar sense perill.

Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Si poden venir, en Jaume i la Mª Rosa portaran el cafè; en "Juanmi" la crema de llet pel tallats, en Zac “les gotes”, en Pep la bota amb vi i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.          

 


Equip, com sempre, recomanat.- Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons. Barrets, “boes”, bufandes, guants, passamuntanyes i crema protectora per al sol o el fred i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. Ah i no oblideu les mascaretes ni les pastilles !!!

 

Dinar.- El dinar el farem, al mític i amb uns panorames de postal, restaurant de l’“Hostal Pedraforca”,  https://pedraforca.com/ca/restaurant  de SALDES, tel. 93 825 80 21 a les 14h. L’horari dels dinars és des de les 13h 30’ a les 15h 30’.


No fan menú diari ni per a grups. Tenen una carta de temporada (que podeu veure a la web). Ens han comentat que el dinar, amb begudes incloses i el cafè ens pot sortir per uns 30 o 35 euros per cap. Tal i com ha dit en Joan Miquel, amb qui he compartit la redacció d’aquesta crida: “Amb el que ja portem estalviat, be podem destinar, a aquest esperat dinar inaugural, una mica més...”

 


Logística de transport i hora de sortida.- Donades les encara vigents recomanacions sanitàries i antipandèmiques, pensem que el mes assenyat es sortir dels respectius llocs de residència i domicilis en els vehicles propis. Evidentment, per tal d’optimitzar els vehicles i fer una mica més amè el trajecte, podem quedar o passar a recollir a algun dels companys/es que també venen i que per una o altra raó no ho fan amb vehicle propi. Aquesta gestió, clar, caldrà fer-la prèvia i individualment abans del dia de la sortida.  Si que recomanem, donada la distancia que tenim fins al Mirador de Gresolet i tenint en compte que farem un parell de parades tècniques (per trobar-nos inicialment i per esmorzar) sortir de Barcelona una mica abans de les 7h 30’.   

 

Inscripcions.-  Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho hauríeu de fer abans del migdia del dimarts 26 d’octubre, contestant al correu on anunciem la xino-xano, trucant o escrivint un correu a en Pep -el company que coordina aquesta sortida- i així poder confirmar, dimecres al matí (els dilluns i dimarts tenen tancat) al restaurant el nombre de comensals que serem dijous a dinar.

Restem a la vostra disposició per a tot allò que calgui.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL


El proper dijous 28, data del desitjat retrobament, tindrem la sort de que la meteo en obsequiarà amb una situació molt favorable als nostres interessos.

Els mapes presenten un potentíssim anticicló situat a centre Europa i el clàssic de les Azores, entre tots dos formen el que s’anomena una dorsal baromètrica. És a dir, una mena de carena entre ells que fan un autèntic mur, impedint que el front de pluges del Atlàntic es desplaci cap a nosaltres. És com si hi hagués una serralada que ens protegís del mal temps.

La ratlla negra entre els dos anticiclons representa la dorsal baromètrica

Això vol dir que gaudirem d’un temps d’allò que els comuns dels mortals anomenen bon temps, excepte els meteoròlegs professionals i els pagesos quan els convé que plogui.

Pel que s’intueix no ens plourà ni tant sols a l’hora de tornar i gaudirem del sol durant gran part del dia. A l’hora de sortir de les nostres cases el cel, fosc a aquelles hores, es llevarà una mica “entrenyinat” però quan ens apleguem al punt de trobada ja farà bon dia. Seguirà lluint el sol a l’hora d’esmorzar a les rodalies de Merola i també al arribar al mirador de Gresolet, i així serà ben bé fins l’hora de dinar. No serà fins avançada la tarda, cap allà les cinc que començarà a ennuvolar-se, cosa que anirà confonent-se amb la posta.

Aquesta és la estimació de la nuvolositat a migdia solar (12:00 UTC)


Convindrà que anem preparats amb roba d’abric, doncs s’esperen temperatures de 12º al Barcelonès, al Vallès i al Maresme de mentre el recorregut de concentració, 13º a migdia a Saldes però a la tarda un cop el sol s’escoli per darrera del massís del Pedraforca aquestes baixaran “en picat” fins els 4º. I això ja és fred.

Està clar que si el front fred arriba a superar “la carena” que us he mencionat abans, res del pronosticat es produirà d’aquesta manera. I aquesta és la gràcia d’aquesta ciència inexacta.

Conclusió: Gorres, capells o barrets per si el sol, però no oblideu mai els estris per protegiu-vos de la pluja (per si de cas).

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.