diumenge, 17 de novembre del 2019

ART I ESCOLTISME (20)


"L'Explorador" (Scout) pintat l'any 1913. Representa al scout
Percy Greaves amb la mà de Crist a l'espatlla (1)
.


ERNEST STAFFORD CARLOS


Ernest Stafford Carlos va néixer, el 4 de juny de 1883, al barri londinenc de Bromley. Va ser un polifacètic artista (pintor, actor, músic, escultor i escriptor).

Estudià a la Saint John Divine School de Kennington i a la Escola d’Art Lambeth.

Gràcies a una beca amplià estudis, l’any 1901, a la Royal Academy Schools.

Establi el seu estudi de pintura a Foxley Road al barri de Brixton, situat al sud de Londres, on tingué un cert èxit com a retratista. Aquests anys de residència a Brixton, Stafford, s’interessà per la sort i el benestar de les classes més humils.

L’any 1908 un dibuix, en el qual Stafford representava un obrer aturat, rebutjat i abatut, exposat a la Royal Academy, va ser utilitzat pel Partit Laborista Independent com a cartell electoral.

El nostre protagonista s’interessà també per la formació del jovent. Quan Baden Powell fundà el 1908 els Boy Scouts, Stafford s’hi implicà organitzant la Tropa Scout 107 de Londres, coneguda actualment com a Grup Scout 21, Camberwell (Trinidad).

Va ser en aquest període, especialment entre els anys 1911 i 1915, que Ernest Stafford pintà un bon nombre de quadres dedicats als scouts. En reproduïm uns quants.

Amb l'esclat el 1914 de la Primera Guerra Mundial, Ernest es va oferir com a voluntari per a l'exèrcit, però la seva petició va ser rebutjada per motius de salut. Tingué més èxit en la seva segona sol·licitud i es convertí en membre dels Escopeters de Westminster de la Reina. El 1916 va ser comissionat al Vuitè Batalló, Els Buffs, del East Kent Regiment, com a tinent.

El tinent Ernest Stafford

A començament del 1917, ja al front -en la regió d’Artois, al nord de França-, Ernest ompli diversos quaderns amb nombrosos dibuixos, amb ploma i aquarel·les, sobre la vida dins i fora de les trinxeres.

A la fi de maig, la seva divisió va començar el moviment cap a Ypres (Flandes), en preparació per a una ofensiva, temps durant el qual va efectuar una vintena de dibuixos més. 

Morí en acció durant la Batalla de Messines, el 14  de juny 1917, prop de Zillebeke a Flandes.


Tomba d'en Ernest Stafford al cementiri militar de les
víctimes de la Primera Guerra Mundial a Zillebeke (Bèlgica)


"Si jo fos infant de nou..." quadre pintat el 1911. Representa al
scout Bob Blackett amb el seu pare, en segon terme, reflexiu
però alhora orgullós del camí que ha seguit el seu fill.

"L'aspirant" pintat el 1914. Representa a un noi que vol ingressar als boy scouts amb els membres de la que serà la seva patrulla.

"Bona Obra amb una família necessitada de Londres" obra del 1912.

"Una història fantàstica" pintat el 1910. Interessant conversa dins la tenda
"Scout amb el seu cap"

"Temps de reflexió" obra del 1911. Representa a un scout, en un moment de descans al campament, potser escrivint uns apunts al seu "Quadern de Ruta"
 
"Sempre apunt" pintat el 1912. Representa a un scout instruint, damunt un mapa, a un aspirant o "peu tendre" (observeu que no porta encara el fulard) abans de l'excursió.  

"Somnis matiners". Amb el seu tradicional efecte de llum, Stafford, sembla
 voler representar a un scout que, dins de casa, enyora no haver pogut anar
 amb els seus companys d'excursió o a fer alguna altra activitat.

"Preparant la hissada de la bandera".

"Vigilant la costa" pintat el 1915. Representa a uns scouts marins vigilant la costa britànica.



NOTA.- 

1.- Aquesta pintura va ser reproduïda, en forma de vidriera emplomada, a l'església de la Santa Creu del barri londinenc d' Hornchurch. La vidriera va ser realitzada a la fabrica William Morris i donada per la mare i família d'Ernest Stafford (el germà d'Ernest va ser el primer vicari d'aquesta parròquia), després de la seva mort, en record i homenatge. Aquest vitrall, pel que hem sabut, va ser venut (l'any 2017) a una església de Minnesota (https://ici.radio-canada.ca/nouvelle/1027820/vitrail-unique-saint-george-minnesota-etats-unis).