dissabte, 28 de gener del 2012

Covocatòria de la XXIII ena XXR

Passejada nostàlgica per les platges de la nostra infantesa,
o la ruta de l’arqueologia industrial de Catalunya. 



Data – Dijous 2 de febrer del 2012

Itinerari – Aquest Xino Xano Raid transcorre des de Montsolís fins la Barceloneta seguint la línia de costa, te ben poca biodiversitat, per no dir cap, però passarem per la llotja de pescadors artesanals de Montgat, i pel costat del primer túnel ferroviari de la península, pujarem al turó fundacional del Centre Excursionista de Catalunya, travessarem el solar que ocupava l ‘antiga fàbrica del àcid sulfúric de can Barrau més tard adquirida per la CROS, i les restes de la popular “Lejia Conejo”.
Entreveurem la façana de la primera cordellería industrial d’Espanya especialitzada en cordatge nàutic, retrobarem els últims supervivents dels establiments de banys de Badalona, admirarem la fàbrica del Anís del Mono, visitarem el pantalá de descarrega d’hidrocarburs de CAMPSA més conegut a Badalona pel popular nom de El Pont del Petroli, caminarem a l’ombra de la imponent mola de la tèrmica del Besos ara en desús y travessarem el riu pel nou pont del Trambesos.
Sobrevolarem el Port del Fòrum per mitjà del seu pont, caminarem sota la gegantina placa solar, seguirem per l’Avinguda del Litoral fins al Complex Esportiu de la Mar Bella a on empalmarem amb el seguit de Passeig Marítims que tot passejant (és clar) ens duran a la Barceloneta després de passar per les restes de la fàbrica del gas i travessar  (de sortida) l’arcada de la porta principal de La Maquinista Terrestre i Marítima.

Dificultat – La altimetría de l’itinerari és insignificant perquè transcorre paral·lel a la costa a uns dos metres sobre el nivell del mar i com que pujarem al Turó de Montgat podríem dir que el desnivell acumulat serà de +40 m. –40 m.
La distància total serà de 13 – 14 Km, tots planers, per tant sense cap mena de dificultat i el temps estimat de caminada serà de 5,5 h a pas xxh.(1)

Dinar – El farem al restaurant Pasa Tapas www.pasatapasrestaurantebarcelona.com a on ens espera un menú de Calçotada. El preu del Menú és de 18 € sense extres.
Després de dinar, qui vulgui i en sàpiga podrà fer unes caramboles simples o a tres bandes en les taules de billar que hi tenen a la rebotiga.

Equip necessari Cal portar l'esmorzar i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Se suposa que en Pep portarà la bota amb vi, els Serena/Bosch el cafè, en Llorenç "les gotes" i en Carles les tasses de “disseny” i el sucre.
Això, és clar, si tothom confirma la seva assistència, que està per veure.
Roba i calçat adequats al dia que faci, els bastons seran de poca o nul·la utilitat. En funció del temps no oblideu la capalina i/o el paraigua.

Lloc i hora de trobada – Vestíbul de l’estació de Rodalies de Catalunya de Plaça Catalunya (sota del rellotge) a un quart de nou del matí és a dir les 8h 15min (el tren que hem d’agafar, de la línia R1, surt a les 8h 21min i arriba a Montgat Nord a les 8h 45min)

Pressupost – 20 € sense les tradicionals cerveses ni els extres del dinar. Recomanem portar el títol de transport integrat perquè la targeta T-10 servirà a Rodalies car Montgat Nord és al límit de la zona 1.

Inscripcions –  Es prega que confirmeu la vostra assistència a en Joan Miquel que és l’organitzador per telèfon o per correu-e jm.cortes@telefonica.net abans del 1 de febrer, per reservar lloc al restaurant.

ÚLTIMA HORA!!
Edició d'avui dilluns 30 de gener
He fet avui la sortida sencera. Rectificació No son 13 - 14 els quilòmetres sinó 17 - 18 Km.
I per tant a pas xxh(1) serien 7 h i quart. Cal dir però que jo ho he fet en 4 hores exactes, com que és pla, segurament trigarem menys que el previst.
En tot cas, si ens cansem abans, tenim solucions de transport públic en gaire bé tot el recorregut.


(1) – Xino Xano Homologat, és a dir 2,5 Km/h

dimarts, 24 de gener del 2012

ART I ESCOLTISME (10)




GASPARE DE FIORE

Gaspare de Fiore va néixer a Roma el 24 de Juliol de 1926.

Aquest humanista italià (que era, a més d’il·lustrador, publicista, escultor, arquitecte i professor universitari) va ser, els anys quaranta i cinquanta del segle passat, el principal dibuixant –especialment de les portades- de la revista “JAU !!!”, suplement de L'Esploratore, adreçada als   llobatons (lupettis) de l’Associació dels Scouts Catòlics Italians (ASCI).

Gaspare de Fiore va començar la seva carrera com a professional de la publicitat l’any 1948, obtenint el títol d’arquitecte l’any 1950. Exercí com a professor de disseny a la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Roma i realitzà també, com arquitecte, nombrosos projectes i treballs en l’arranjament i nova construcció de places, monuments i edificis públics (museus, palaus, facultats, etc.). Va ser, així mateix, president de la Unió Italiana de Disseny i fundador i director de les revistes "Didattica del Disegno" i “Indice per i beni ambientali e architettonici della Liguria”; essent professor emèrit de la Universitat de Gènova.

En el camp de l’ il·lustració, independentment de la seva aportació a la revista “JAU !!!” (que amb aquest títol reproduïa el crit clàssic dels llobatons), realitzà els dibuixos de diversos llibres com Le belle storie de l’Editorial Paravia (1956) o, del 1980 al 1983, la col·lecció de còmics Capità Fantasma creat per l’estudi Creazioni Rosi.

Els  dibuixos que en Gaspare de Fiore va fer per a les revistes scouts tenen, tot i la seva senzillesa i ingenuïtat, un encant especial; podem descobrir-hi uns nens feliços, un pel trapelles, però sempre a l’aguait de les ordres dels seus caps. Unes il·lustracions que ajudaven a fer el que els editors es proposaven, educar tot jugant.

Gaspare de Fiore va morir a Roma el 28 de gener de 2010, als 84 anys d’edat.