dilluns, 7 de desembre del 2009

DUES PÁGINES WEB, FORÇA INTERESSANTS, SOBRE ESCOLTISME



Per aquells o aquelles que tingueu interès –i temps, clar- per conèixer o rememorar “tècniques”, jocs, manualitats, històries, o demés temes relacionats amb l’escoltisme us proposo que visiteu les següents webs:

Recordeu la que ja us vaig recomanar, en català:

http://www.jouscout.com/

Les que ara us proposo son:

http://www.parcelascout.es/ Una pàgina, en castellà, creada per un scout espanyol.

Tot i que encara te moltes “seccions” en preparació, es especialment recomanable visitar la “Cronologia” (feta a partir d’uns apunts d’en Enrique Genovés, antic Cap Nacional dels Scouts d’Espanya). Hi explica coses força curioses.

L’altra web, és més “internacional”. També en castellà, sembla que està feta a Colòmbia. És força interessant en tots els seus continguts i molt completa. Per a nosaltres, que ja no estem en “actiu” i no necessitem tants recursos tècnics, és recomanable llegir-hi, penso, d’altres temes més de tipus històric, sentimental o anecdòtic com per exemple:
- L’origen i el perquè de la “panyoleta”.
- El bordó scout.
- Era maçó en BP ?. Hi ha relació entre l’escoltisme i la maçoneria ?.
- Història de les guies.
- Història dels llobatons.
- Ús de l’esvàstica (creu gammada) a l’escoltisme.
- El tòtem scout.
- Qui era en Roland Philipps que tan va influir en el “sistema de patrulles”.
- Quina relació tenia en BP amb en Rudyard Kipling ?.
- A quin país s’”exportà” primer l’escoltisme desprès de la Gran Bretanya
- .....
Això, i molt més, ho podeu trobar a: http://www.manualscout.cl/

Que ho disfruteu.

2 comentaris:

  1. La pàgina www.parcelascout.es és interesant, però ignora (crec que deliberadament) quasi tota referència al que passava a Catalunya. Segurament pel greuge personal que Genovés va patir per part de Josep Sans:
    1965 - "XX Conferencia Scout Mundial. México, D. E., México. España, a través del Comité de Enlace, es invitada a enviar observadores. Participó en representación de la ASDE Enrique Genovés, y llevando la representación de la OICEC, SCE y «Escollisme Catalá», José Sans Coll. (La Conferencia Scout Europea donó al Comité de Enlace el importe de un viaje París-México y regreso, importe que el Comité de Enlace acordó distribuir entre los dos observadores enviados a México. El total de esa bolsa de viaje fue cobrada personalmente por José Sans, quien se apropió de la parte correspondiente a Enrique Genovés —casi 25.000 pesetas—, Ya que nunca fue posible conseguir que devolviese lo que no le correspondía.)"
    Com sempre, l'història Espanyola es deixa seduïr pels noms fastuosos de l'aristocràcia i ignora els que fan la feina, i com sempre la paraula federació els hi provoca calfreds.
    1961 - "Los cinco primeros celebraron una reunión con Salvador Fernández, del CIE, y el Dr. dos Santos, del Brasil, que actuaban en nombre de la Oficina Mundial, en un intento de sentar las bases de una Asociación Nacional única, no llegándose a resultados positivos por la negativa de Sans, que defendió la idea de una federación de asociaciones regionales.)"
    No en aprenem!!
    Salut.
    J.M.

    ResponElimina
  2. Benvolgut Joan Miquel i amics i amigues que seguiu el nostre blog,

    Sense ànim de polèmica, voldria afegir uns petits comentaris al que dius.

    1.- La cronologia d’en Enrique Genoves, està feta des de la seva òptica de Cap Nacional dels Scouts d’Espanya. És, clar, l’àmbit que ell coneix millor ja que, durant molts anys, va ser un destacat i important dirigent d’aquesta organització. Per això, penso, que és interessant el seu testimoniatge sobre la història de l’escoltisme a nivell de l’Estat espanyol i els seus “intríngulis” i mogudes “nacionals” i internacionals.
    Penso que diu força cosa sobre les “relacions” amb les altres organitzacions escoltes de l’Estat (scouts católics, minyons, escouts valencians, etc.). Un cop més, com tu dius, apareixen les diferents concepcions que estenen de l’Estat i les seves organitzacions (unionistes, federals, etc.), així com els primers intent d’estructurar l’escoltisme en terres de parla catalana (1947, entre scouts valencians i catalans). I, també és curiós d’observar, les “pressions” i lògic interès de les organitzacions internacionals o mundials per aconseguir allò d’ ”un estat, una organització”...

    2.- Parla de Catalunya, certament, una mica tangencialment i de forma anecdòtica (segurament, per la visió “nacional” que ell te d’ aquesta cronologia). Diu allò de que vàrem anar a les inundacions del Vallés del 1962.... que els scouts marins, d’aquí, tenien un punt de socors a la platja... etc. I, certament, ignora que –segons molts autors- l’escoltisme es va iniciar a l’estat espanyol a Barcelona pel capità Pere Rosselló (crec recordar que el 1910). Tampoc, crec, que cita que el primer grup d’scouts marins es formà Barcelona, el “Gelabert de Centelles”, per en Bermejo,.... Si que hi diu i, per a mi, es força curiós de saber, que en Enrique Vilaplana, el mateix any 1964 en que era “defenestrat” de Comissari de Districte de Barcelona (en un dels episodis més tristos que jo he viscut dins l’escoltisme), aconseguia la prestigiosa “Insígnia de Madera” i d’altres “perles” com la que, segons ell, va protagonitzar el tal Sans.... d’impresentables i “millets” aquí hi arreu n’està ple.... però tractant-se d’escoltes, si és cert, va ser una marranada.

    3.- Si visites l’altra pàgina web que us vaig dir la d’en www.JouScout.com ,aquell escolta del Bages, l’enfoc és similar però des de la “perifèria”. En l’apartat d’Història, la que s’hi explica és, segons l’autor, “la del nostre País”. On hi figuren, clar, l’Escoltisme i Guiatge a Catalunya, al País Valencià, a Mallorca i a Menorca.... quasi els Països Catalans (amb cap referència o molt poques a l’altre escoltisme de l’estat espanyol).

    4.- Sense entrar en més consideracions, cadascú pot llegir i espigolar on vulgui, penso que la lectura de les dues, la “nacional” i la de “l’escoltisme català”, pot ajudar a fer-se un bona idea de com va anar tot plegat. Penso que això val per a la història de l’escoltisme d’aquí i per a moltes altres coses.

    Una abraçada.

    ResponElimina