dijous, 8 de desembre del 2011

ESTADÍSTIQUES: II Aniversari Sortides Xino-Xano




DOS ANYS DE SORTIDES XINO-XANO

Amb l’excursió del passat mes de novembre va fer dos anys que fem les nostres sortides Xino-Xano. Per això, en la que efectuàrem aquest 1 de desembre, ho hem celebrat amb unes ampolles de cava. En dos anys de caminades, segurament, hem fet molta feina. Que us sembla si, aprofitant les fredes estadístiques, en fem un balanç.
PRIMER ANY O CURS.- La primera Xino-Xano la vàrem fer el mes de novembre de 2009. Amb la que efectuàrem el mes d’octubre de 2010 acomplírem, doncs, el primer any o curs.
  • Nombre de sortides: Vàrem fer, en tot el curs (de novembre de 2009 a l’octubre de 2010), 10 sortides. Els mesos de gener i d’agost, per les festes i les vacances, no vàrem fer Xino-Xano.
  • Quilòmetres totals recorreguts: En el total de les 10 sortides vàrem recórrer 113,95 km. Com si haguéssim anat a peu, per carretera, des de Barcelona fins a Tàrrega; Deu ni do !!. La Xino-Xano més curta va ser de 6 km (al Parc del Foix i la pujada al castell d’Eramprunyà) i la més llarga de 14,2 km (des de Canet de Mar a Sant Cebrià, per la Creu de Canet).
  • Desnivells superats: En aquest curs vàrem salvar, primer pujant i desprès baixant, un desnivell acumulat total de 2.767 m. Com si haguéssim pujat i baixat, des del nivell del mar (a Alacant), fins el Pic de Noucreus, que com recordareu és proper a Núria. El desnivell menys acusat d’entre totes les sortides, va ser de 60 m (per la Carretera de les Aigües del Collcerola) i el més considerable, de 550 m (al Castanyer Gros de Can Cuc).
  • Nombre d'assistents: El nombre mínim d’assistents a les sortides va ser de 7 persones i el màxim de 10. (Joan Miquel, així està millor, no ?, doncs si fem el promig -nombre total d’assistents/nombre de sortides- ens dona 8,6 i en tindríem de partir a un o a una.... tal i com tu vas fer notar, encertadament, en un anterior càlcul estadístic).
  • Lloc on dinàrem: En totes les sortides el dinar el vàrem fer de menú en un restaurant. El preu va ser d’entre 9 i 15 euros, cada menú (sense extres).


SEGON ANY O CURS.- La primera Xino-Xano, d’aquest segon curs, la vàrem efectuar el mes de novembre de 2010 i el completàrem amb l’excursió del novembre de 2011.
  • Nombre de sortides: De novembre a novembre vàrem fer un total de 10 sortides. Els mesos de gener, juliol i agost no es va fer excursió. El gener i l’agost, per les festes i les vacances, i el juliol perque coincidia, pràcticament, amb la Sortida de Primavera i el Sopar d’Estiu.
  • Quilòmetres totals recorreguts: Sumant els quilòmetres recorreguts a cada sortida ens dona un total de 115,5 km caminats en total. En aquest cas, a peu des de Barcelona, passarien de llarg Tàrrega i arribaríem fins a Anglesola; una bona caminada, en deu etapes !!. La Xino-Xano, o etapa, més curta va ser de 2 km (era una visita, amb cotxes i guia inclòs, a la Ruta dels Maquis del Bages) i la més llarga, de 21,5 km (la travessa al Pla de la Calma, des de Coll Fòrmic fins a El Figaró).
  • Desnivells superats: El desnivell total que hem superat, aquest segon curs, ha estat de 2.646 m. En aquest cas el cim que hauríem assolit seria el de Casamanya, que vàrem veure des del coll d’Ordino, en la passada Sortida de Tardor a Andorra. La sortida amb un desnivell més baix va ser de 20 m (també la de la Ruta dels Maquis) i la més accentuada, de 516 m (la pujada a la Miranda de Sant Jeroni, a Montserrat).
  • Nombre d'assistents: El mínim de companys/es que han acudit a les sortides a estat de 7 persones (igual que el curs passat) el màxim, però, ha augmentat: 11. El promig també ha pujat, 9,3. Anem millorant la participació.
  • Lloc on hem dinat: El dinar de 8 de les sortides l’hem fer de menú en un restaurant i en 2 d’elles, fonamentalment per les característiques del recorregut que així ho aconsellava, hem dinat de motxilla. Els preus als restaurants, enguany, s’han mantingut entre els 9 i els 15 euros per menú.

Fins aquí les fredes i, crec, que inapel·lables dades estadístiques. Un balanç tècnic que, penso, no ha estat gens malament. Però el que crec que de debò compta –a més de la millora física que el caminar comporta- és la satisfacció que, per a tots i totes, suposen aquestes sortides. Sempre esperem, amb ganes, que arribi la propera Xino-Xano i això és una molt bona senyal.

Permeteu-me que conclogui aquest escrit repetint els mots amb que, fa un any, valorava el primer aniversari de les Xino-Xano: "en les Sortides Xino-Xano, caminem, gaudim de la natura, xerrem, riem, mengem (amb coneixement), bevem (amb més coneixement, encara), fem cultura, esport i salut,... Però, per damunt de tot, ens ho passem d’allò més be, en un ambient de franca amistat i de companyonia. Que per a molts anys les puguem continuar fent !."

3 comentaris:

  1. Carai Pep ets un crack, estadístiques i tot!!! L’ any que be un altra dada podria ser quantes vegades agafem el transport públic. Gracies per la teva dedicació
    Joan

    ResponElimina
  2. Benvolgut Joan i amics/amigues,

    Te'ns tota la raó i és una dada important.

    Ho he mirat i et puc dir que:

    El primer curs (2009-2010), l'aproximació a 4 de les Sortides la vàrem fer amb transport públic (tren o bus) i 6 en cotxes particulars.

    El segon curs (2010-2011), va ser -justament- al revés, 6 en transport públic (tren, bus o cremallera) i 4 en cotxes particulars.

    Cal dir també, que els companys/a del nucli del Maresme, en moltes de les sortides d'aquest any -per raons de tipus pràctic- ha fet l'aproximació en cotxe.

    Gràcies per l'observació.

    Una forta abraçada a tots/es.

    Pep

    ResponElimina
  3. Amics i amigues,

    Cal fer una rectificació (s'ha de procurar ser fidels, sempre, a la veritat) sobre el nombre de menjars que hem fet de motxilla.
    Son, al llarg dels dos anys, 3 els dinars "campestres" que hem fet

    A Corbera, l'any 2010, i, aquests any 2011, a Montserrat i al Pla de la Calma.

    Dit i rectificat queda, en honor a la veritat.

    Disculpeu.

    Pep

    ResponElimina