dimarts, 24 de gener del 2012

ART I ESCOLTISME (10)




GASPARE DE FIORE

Gaspare de Fiore va néixer a Roma el 24 de Juliol de 1926.

Aquest humanista italià (que era, a més d’il·lustrador, publicista, escultor, arquitecte i professor universitari) va ser, els anys quaranta i cinquanta del segle passat, el principal dibuixant –especialment de les portades- de la revista “JAU !!!”, suplement de L'Esploratore, adreçada als   llobatons (lupettis) de l’Associació dels Scouts Catòlics Italians (ASCI).

Gaspare de Fiore va començar la seva carrera com a professional de la publicitat l’any 1948, obtenint el títol d’arquitecte l’any 1950. Exercí com a professor de disseny a la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Roma i realitzà també, com arquitecte, nombrosos projectes i treballs en l’arranjament i nova construcció de places, monuments i edificis públics (museus, palaus, facultats, etc.). Va ser, així mateix, president de la Unió Italiana de Disseny i fundador i director de les revistes "Didattica del Disegno" i “Indice per i beni ambientali e architettonici della Liguria”; essent professor emèrit de la Universitat de Gènova.

En el camp de l’ il·lustració, independentment de la seva aportació a la revista “JAU !!!” (que amb aquest títol reproduïa el crit clàssic dels llobatons), realitzà els dibuixos de diversos llibres com Le belle storie de l’Editorial Paravia (1956) o, del 1980 al 1983, la col·lecció de còmics Capità Fantasma creat per l’estudi Creazioni Rosi.

Els  dibuixos que en Gaspare de Fiore va fer per a les revistes scouts tenen, tot i la seva senzillesa i ingenuïtat, un encant especial; podem descobrir-hi uns nens feliços, un pel trapelles, però sempre a l’aguait de les ordres dels seus caps. Unes il·lustracions que ajudaven a fer el que els editors es proposaven, educar tot jugant.

Gaspare de Fiore va morir a Roma el 28 de gener de 2010, als 84 anys d’edat.

































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada