diumenge, 1 d’abril del 2012

TROBADA AMB UN DELS FUNDADORS I PRIMER CAP DEL CLAN ÓS GRIS


OSCAR DEL VALLE


El passat 27 de març, en Josep Lluís, un dels membres del COMECLOG (Comissió per a la recuperació de la Memòria del Clan Ós Gris) tingué una trobada amb en Oscar del Valle, fundador i primer cap del nostre Clan.
Ens ha comentat en Josep Lluís, que va ser una retrobada molt emotiva pel fet de que feia més de quaranta anys que no es veien. Asseguts en una terrassa de la plaça de Eivissa tingueren l’oportunitat de rememorar vells records i reviure, amb molta precisió, detalls d’aquells primers anys del Clan.
En Oscar va néixer fa 67 anys a l’Argentina, concretament a Buenos Aires. Visqué la seva joventut a Mèxic (Districte Federal) fins que, l’any 1963, es traslladà a Barcelona. En la seva estada a Mèxic havia estat membre dels scouts d’aquell país i, per aquesta raó, un cop aquí contactà ben aviat amb el scouts d’Espanya, amb l’agrupament Santíssim Redemptor. Recorda que el Cap del “Grup” era en Sebastià Saperas i que  el de la “Tropa” era en Joan Charlez...
El record que jo tinc d’en Oscar (cal pensar que quan teníem 14 o 15 anys als nois de 18 o 19 els veiem “molt grans”) és el d’un xicot alt, ben plantat, seriós... que ens parlava meravelles sobre l’organització i recursos tècnics i materials dels scouts mexicans,... Un cap responsable però, alhora (segons recorda en Josep Lluís) extravertit i amic de la gresca i el sarau... quan n’era el moment.

El Clan l'any 1963. En Oscar, el Cap, és qui ocupa l'espai central; en Josep Lluís és qui porta el banderí

A Barcelona en Oscar hi estudià medicina i ha exercit, com a metge, a l’Hospital de la Vall d’Hebron des del 1974 fins a la seva recent jubilació.
En Josep Lluís diu que la memòria i el testimoniatge d’en Oscar confirmen l’origen del nom del nostre Clan: “Ós Gris”, en aquells anys fundacionals el nom, però, era en castellà “Oso Gris” (1). La capacitació i experiència escoltista d’en Oscar, ben segur, determinaren que l'octubre de 1963, fos un dels principals promotors i el líder triat per a posar en marxa dins l’agrupament una nova unitat –el Clan- capaç d’aglutinar i mantenir dins del Grup als scouts més ganàpies. Repte que assumí i aconseguí sobradament.

L'agrupament Santísssim Redemptor l'octubre de 1964. L'Oscar és l'abanderat al costat del pare Gamissans

El mes d’octubre del 1964, cedí la responsabilitat de Cap de Clan a en Ramón López i començà a gestar –amb en Enric Ribas- la creació d’un nou agrupament escolta: el Moctezuma II , malauradament, de curta vida.
L’Oscar viu al districte d’Horta-Guinardó, te tres fills (un d’ells actualment -això de l’escoltisme es deu portar als gens- és el Cap de Clan de l’Agrupament Roland Philips) i gaudeix, com molts de nosaltres, d’una ben guanyada jubilació.
Tot i que sabem continua molt ocupat amb nombroses tasques confiem que, el disposar d’una mica més de temps lliure, li permeti aportar –un cop més- la seva experiència en alguna de les activitats o iniciatives que des del Clan puguem, en aquesta nova etapa, portar a terme. Segur que hi podem comptar.
Gràcies Oscar pel teu exemple i bon fer.
Una forta abraçada.

 
NOTA.-
1 .- Podeu veure les entrades publicades a aquest mateix Bloc, EL PERQUÈ D’UN NOM del dia 2 d’agost del 2010 i ENCARA SOBRE EL PERQUÈ D’UN NOM del 20 d’agost del 2010.



2 comentaris:

  1. Molt bones a tots!

    Sóc el Ruben Ruiz, cap de l'AE Roland Philipps, i ja fa temps que vaig descobrir aquest blog, cosa que em va sobtar i alegrar moltíssim alhora. Enguany l'Agrupament farà 60 anys d'història, amb el qual muntarem una gran festa, exposició/museu... i estem recopilant tots aquells contactes d'exmembres que en un major o menor grau vulguin rememomar amb nosaltres la història d'aquest mític agrupament. Us agrairiem que ens feu arribar les vostres dades de contacte al mail: aerolandphilipps@gmail.com i així poder estar en contacte amb vosaltres i totes aquelles persones que conegueu que puguin enriquir la memòria del pas dels anys de l'agrupaments, ja sigui amb fotografies, documentació, publicacions.. i òbviament amb la vostra presència als actes que durem a terme per a celebrar-ho.

    Orgullós que l'esperit escolta continui viu en vosaltres, em despedeixo i espero el vostre mail. Una abraçada!

    Rubén Ruiz

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut Rubén,

      Estem molt contents pel vostre interès en el nostre Bloc.

      Enhorabona pels 60 anys de l'Agrupament... tant vell com nosaltres !!!!...je,je.

      Ja t'hem escrit pel correu electrònic que ens has donat. Continuem en contacte.

      Una cordial salutació escolta.

      Elimina