diumenge, 17 de juny del 2012

ART I ESCOLTISME (16)




CRISTÒFOL GASTÓ  “Tòfol”

Campament a Can Valls d'Olzinelles. Setmana Santa 1968

En Cristòfol Gastó i Ferrer va néixer a Barcelona l’any 1950.
Entrà als scouts a primers del 1965. L’agost d’aquell mateix any, acudí amb l’Agrupament al Jamboree que, amb motiu de l’Any Sant Compostelà, es celebrà a Vigo en el qual hi participaren prop de 1000 scouts i noies-guies de tot l’estat i d’Alemanya, França, Bèlgica, Anglaterra, Portugal i Veneçuela.
Scouts catalans –entre ells en “Tòfol” (el segon, asegut a primera fila, a la dreta de la fotografia)- de Barcelona i Terrassa, al Jamboree celebrat a Vigo l’agost de 1965.
 Al campament que l’Agrupament va efectuar a Taradell, la Setmana Santa de 1966, en Cristòfol efectuà el seu compromís (“promesa” en dèiem aleshores) escolta.
L’octubre de 1966, amb els altres companys de la seva unitat –els “escultes”-, passà  a formar part del Clan Ós Gris. A finals de 1967, començà a retre servei com a “scouter” (cap d’unitat) en un altre agrupament del districte de Barcelona, concretament -com a Baloo- als llobatons de Santa Mª del Mar. El desembre de 1968, en el decurs de les festes de Nadal, el  nostre Clan organitzà –als locals del carrer Calaf de Barcelona- una exposició, que resultà tot un èxit, amb un bon recull dels seus dibuixos scouts.
Amb d'altres membres del Clan -a primera fila, amb els braços oberts- al comiat
d’un company que marxava a fer “la mili”. Barcelona, desembre 1968.

Els dibuixos d’en “Tòfol” han quedat sempre gravats en la nostra memòria. En totes les trobades que hem anat fet aquests darrers anys, al parlar dels vells companys, gairebé sempre recordem en Cristòfol Gastó i els seus “ninots”: les originals “caigudes” on hom s’agafa al que pot i on pot...; les escenes de les sortides (on, potser, ironitzava sobre un fet real: perduts al bosc, una proposta de bivac, la corredissa per a no perdre el tren o davant d’un gos...); els moments “tendres” al voltant del foc o tot esperant el sopar...; la seva “experiència” com a Baloo...; la crida al valor de l’amistat... Tenim la sort d’haver pogut aplegar, en aquesta entrada del Bloc, una mostra ben representativa de les seves il·lustracions dels anys de noi-escolta.


Amb una gran facilitat per al dibuix, en “Tòfol”, utilitzava qualsevol suport (un tros de paper, un full, un tovalló) per a -amb un rapit però precís traç- estampar-hi una escena o fet -joiós o dramàtic- ple de gràcia, d’expressió, de detalls, d’ironia i, sempre, amb un cert “missatge”. Tot un artista i, alhora, un eficaç comunicador.

Col·laborà, també, amb les seves il·lustracions en alguna de les publicacions scouts de l’època com, per exemple, el Programa de la Festa de Sant Jordi de l’any 1968 amb el disseny de la portada i un original i simpàtic dibuix a l’interior: un scout vist per l’esquena (on només es veu, tot caminant, una motxilla amb barret, bordó i potes...)
En Cristòfol Gastó, el 1977, es llicencià en Medicina i Cirurgia especialitzant-se en Psiquiatria. És, també, catedràtic de la Universitat de Barcelona.
Serveixi aquest espai dins del nostre Bloc, com a record i homenatge al bon i vell company.

Una forta abraçada.














(a)

(b)







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada