dimarts, 27 de maig del 2014

CRIDA A LA 49ena SORTIDA XINO-XANO



PEL SUD-OEST DEL COLLSEROLA: DEL BAIXADOR DE VALLVIDRERA A MOLINS DE REI


Data.- Dijous 5 de juny de 2014.

La Santa Creu d'Olorda
Tipus d’itinerari.- Aquesta excursió per un dels contraforts –el que entre les rieres de La Salut i la de La Rierada- baixa de la carena principal del Collserola fins al Llobregat i que inclou diversos cims: els turons de Can Pasqual (467m) –el tercer més alt de la serra, desprès del Tibidabo (516m) i el Turó del Puig (477m)-, el Turo d’en Serra (397m), el puig d’Olorda (434m) o –ja damunt de Castellciuró- el Turó de Mulei (227m) discorre, també, per les fondalades –per on s’escolen nombrosos torrents-, els boscos i les petites valls interiors que omplen de vegetació tot el massís. Tot això converteix la zona –com tota la Serra del Collserola- en un espai de gran valor ecològic, paisatgístic i natural.
El poblament humà ha estat, així mateix, un altre dels factors importants d’aquesta serra: petits nuclis urbans –com Vallvidrera o Les Planes-; urbanitzacions; masies –algunes encara en funcionament i d’altres reconvertides en restaurants, hípiques o centres del Parc-; ermites –com Santa Creu d’Olorda, la Salut del Papiol, Sant Bartomeu de la Quadra, Sant Medir, Sant Adjutori, Sant Iscle de les Freixes,...-; fonts –més d’un centenar-; castells –Valldaura o Castellciuró- ; velles pedreres –com la dels Ocellets-;...
El Castell Ciuró
Tota aquesta riquesa patrimonial i cultural, generada per la presència humana, afegida als seus valors naturals ha motivat que el Collserola estigui classificat i protegit com a Parc Natural Metropolità i esdevingui, per la seva situació prop d’una de les zones més densament poblades de Catalunya, el pulmó i el gran contenidor de flora i fauna més proper -però alhora força desconegut- de molts de nosaltres.
Per això us oferim la possibilitat de que ens acompanyeu, en un recorregut pel sud-oest de la serra, des del Baixador de Vallvidrera fins a la població de Molins de Rei. Caminarem pel mig de masses forestals, sentirem el refilar dels ocells i el suau murmuri dels rierols, gaudirem de bones panoràmiques i descobrirem (o redescobrirem) interessants i tranquils racons com Santa Creu d’Olorda, 
La Pedrera dels Ocellets


la pedrera dels Ocellets i les restes de Castellciuró. I, si no ens perdem (que no ho farem, doncs, ja hem comprat el mapa actualitzat del Parc Natural de Collserola...), al final de l’excursió, prendrem les cerveses i dinarem en un bon restaurant de Molins de Rei. Ja ho sabeu, apunteu-vos-hi !!!


Recorregut i dificultat.-  El recorregut que farem a peu serà:


0,00 km. 0h 00’- Estació “Baixador de Vallvidrera” dels FGC  (230 m).


1,26 km. 0h 30’- Collet de Can Sauró (400 m).


2,45 km. 1h 00’- Turons de Can Pasqual (467 m).


2,80 km. 1h 05’- Can Casademont (ruïnes) (440 m)


3,20 km. 1h 10’- Carretera BV-1468 (Sarrià a Molins de Rei) (426 m). La seguim a la dreta passant per davant de Mas Pins (Equipament del Parc de Collserola)


4,40 km. 1h 35’ – Coll de Can Mallol (375 m)


5,20 km. 1h 50’- Santa Creu d’Olorda (380 m), la “Pedrera dels Ocellets”. Pujada, opcional, al Puig d’Olorda (434 m)


6,55 km. 2h 20’ - Can Ribes (280 m)


8,00 km. 2h 55’ – Castellciuró (120 m)


9,30 km. 3h 35’ – Molins de Rei (Dinar de restaurant i estació de Rodalies Renfe) (37 m)


El recorregut total de l’excursió és d’uns 9,5 km el temps estimat per a fer-la, sense visites ni aturades, d’unes 3h 35’Els desnivells acumulats  son de + 260 m. de pujades i de - 410 m. de baixades (els qui vulguin pujar al Puig d’Olorda tindran d’afegir-hi uns 55 m més de pujada i el mateix de baixada i prop d’un km més de recorregut). La dificultat de la sortida és –tot hi el recorregut i els desnivells-  baixa,

Restaurant de l' Hotel Calasanz



Dinar.- El dinar el farem a les 14h 30', un cop acabada l'excursió (hem previst començar la caminada a les 9h 30’ del matí), al restaurant  de l’hotel Calasanz, Avda. Barcelona 36 - 38, tel. 93 668 16 39 de MOLINS DE REI 
http://www.hotelcalasanz.com/ca/restaurant.html El preu del menú (7 primers plats, 7 segons i 7 de postres, a triar-ne un de cada) a 14 euros (IVA  i begudes –aigua i vi- inclòs).

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar, com ja és tradicional , que –si poden venir- l’ Antonio, en Llorenç, en Jaume i en Pepe Luí portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l’Elena I. les olives, en Josep Mª la llet i el cafè i l’Elena S. les tasses de “disseny”, les culleretes i el sucre i el nostre socorrista, en Joan, la farmaciola.
Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). Barrets i cremes protectores per al sol i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.

Lloc i hora de trobada.-  Estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de la Plaça de Catalunya, al vestíbul que hi ha sota del bar-cerveceria Zurich –on hi ha l’oficina dels FGC-, davant de les taquilles, a les 8h. Si algú acudeix a aquest lloc per mitjà dels mateixos FGC i ja ha marcat la tarja multi-viatges per a que no li torni a marcar –podem anar fins al “Baixador de Vallvidrera” amb aqueta targeta- que ens esperi a aquest vestíbul però a la part de dins de les màquines de control d’accés (en un lloc on ens veiem)-.  Per agafar el tren de la línea S2 (“Sabadell-Rambla”) que surt a les 8h 11’ i arriba al “Baixador de Vallvidrera” (no ho confoneu amb el “Peu del Funicular”) a les 8h 26’.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dilluns 2 de juny, trucant o escrivint un correu a qualsevol dels tres companys que coordinen aquesta sortida (en Joan Miquel, en Josep Mª o en Pep), més que rés per tal de concretar al restaurant el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar.




EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL


PRONÒSTIC PER LA 49ena XXR


Aquest dijous s'albira un canvi radical de vent durant el matí. Al començar l'excursió el vent serà de Mestral, és a dir del quadrant nord, i anirà rodant cap al sud a mig dia, si be que sempre serà moderat tirant a fluix.
Encara que haurà plogut durant a la nit, no son de esperar pluges en tot el dia i les estones de sol superaran a les estones ennuvolades. La temperatura oscil·larà entre els 12º del matí a les 8:00 i els 15º a les 5 de la tarda.




Si no m'erro això és el que passarà a Collcerola el dijous!!

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada