dissabte, 27 de setembre del 2014

UNA BONA GUIA PRÀCTICA DE LA NATURA DE CATALUNYA








GUIA PRÀCTICA PER CONEIXER LA NATURA DE CATALUNYA.


Tot sovint a les nostres sortides a la natura, davant un formós arbre, bolet, flor o matoll (d’animalons n’ entenem més... he,he)  hem preguntat als companys que ens acompanyen quin és el seu nom, quina mena d’arbre o planta és. A partir d’ara, segurament, no ens caldrà. A començament d’estiu s’ha fet la presentació d’una pràctica –manejable i fàcil d’entendre- guia total de la natura del Principat: la GUIA PRÀCTICA PER CONÈIXER LA NATURA DE CATALUNYA.

Aquesta GUIA PRÀCTICA és una realitat gràcies al treball de l’entitat ecologista IPCENA (Institució de Ponent per la Conservació i Estudi de la Natura http://ipcena.org/ipcena ) que també n’és l’editor.

La GUIA pretén, d'una banda, satisfer la demanda d'informació per a les persones amb escassos coneixements previs sobre la naturalesa i, en segon lloc, resoldre llacunes més o menys importants que puguin tenir els especialistes. 

Amb el format i les mides d'un "llibre de butxaca", té 576 pàgines, ha estat elaborada –en molts casos de manera altruista- per una trentena de persones entre redactors, dissenyadors i dibuixants. El coordinador general d’ IPCENA, Joan Vázquez, contactà amb el naturalista i biòleg Joan Maluquer-Margalef –coordinador científic i cap de redacció- i tots dos, amb la col·laboració de Josep Germain, van tirar endavant l’ obra. 

Dotada amb un total d'1.570 il·lustracions en color –cada fitxa d’espècie està il·lustrada-, la GUIA recull de forma didàctica i cuidada una àmplia informació sobre el medi físic, la biodiversitat i el patrimoni natural de Catalunya.

L'obra posa especial èmfasi en aquells grups i temàtiques que desperten més interès (aus, papallones, orquídies, qualitat dels rius, mitjà marí, arbres i arbustos, bolets), encara que sempre busca un equilibri entre el rigor científic i el contingut divulgatiu sintètic. En un únic volum, la GUIA PRÀCTICA PER CONÈIXER LA NATURA DE CATALUNYA, és un compendi de 15 guies específiques diferents: guies de roques i fòssils; de plantes i arbres; de flors; d’ orquídies, de falgueres, de fongs, d’insectes, d’aràcnids, de mol·luscs, de miriàpodes, de macro-invertebrats, de peixos continentals, d’amfibis i rèptils, d’aus, de mamífers i de flora i fauna marina.   

Entre altres aspectes interessants, el llibre inclou 53 fitxes amb rutes o itineraris de gran interès natural i paisatgístic, en la seva majoria situats en espais d'interès natural protegits. Hi ha, com a mínim, una ruta per cada comarca de Catalunya. N’hi ha per parcs naturals, parcs propers a zones urbanes –com el de Collserola- muntanyes i rius. Es tracta, diuen els seus autors, de sortir al camp i veure-hi alguna cosa més que verd, blau i marró: descobrir que a l’aigua, el bosc i a terra hi ha d’altres ser vius i aspectes interessants. Això dona satisfacció i et vincula al territori.

Pel fet que l’editora és una entitat ecologista també s’ha afegit a l’obra un capítol original en una guia d’aquesta mena, els “Espais naturals salvats per l’acció popular”, les campanyes que han aconseguit èxits hi son totes: des dels aiguamolls de l’Empordà fins a la Platja llarga i la punta de la Mora a Tarragona. Una informació –una síntesi en quaranta pàgines- que tampoc no trobarem enlloc aplegada. És important donar a conèixer i saber que l’acció social sovint també dóna resultats.

Una GUIA, doncs, del tot recomanable.


TAULA DE CONTINGUTS DE L’OBRA:


I.- MEDI FÍSIC.


II.- FLORA I VEGETACIÓ.


III.- ELS FONGS.


IV.- ELS INSECTES.


V.- INVERTEBRATS NO INSECTES.


VI.-INVERTEBRATS EXÒTICS INVASORS.


VII.- ELS MACROINVERTEBRATS I LA QUALITAT DELS RIUS.


VIII.- VERTEBRATS.


IX.- EL MEDI MARÍ.


X.- ELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS.


XI.- ESPAIS SALVATS PER L’ACCIÓ POPULAR.


XII.- RUTES D’INTERÈS NATURAL.


El preu de venda al públic de la GUIA és de 39,50 euros.

Es pot adquirir a les botigues d’ ABACUS o demanar-ho directament a IPCENA  al telèfon 973 263 793 o al correu electrònic forest@ipcena.org .



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada