dilluns, 24 de novembre del 2014

CRIDA A LA 52ena SORTIDA XINO-XANO


CAMINADA TARDORAL PEL PARC NATURAL DEL CASTELL DE MONTESQUIU

Data.- Dijous 4 de desembre 2014.

Tipus d’itinerari.- El recorregut d’aquesta sortida transcorre entre la muntanya prepirinenca i la plana, pel Parc Natural del Castell de Montesquiu caracteritzat per uns relleus suaus, amb densos boscos de roure, pi roig i arbres de ribera –tenyits molts d'ells, en aquesta època de l’any, amb els colors de la tardor-, aquesta visió juntament amb un patrimoni cultural que ens portarà fins a l’edat mitjana i un paisatge ple de tresors amagats confiem que ens faci gaudir al llarg d’aquesta caminada.  

Recorregut i dificultat.-  Sortirem de l’estació del tren de Sant Quirze de Besora-Montesquiu, sobre les 10h del matí, per una pista asfaltada -el GR-210 o “camí vora Ter”- arribarem, després de 2 km, al castell de Montesquiu i la oficina d’informació del Parc –la Masoveria- (tancada els dies feiners). Podem esmorzar a la font del Roure situada a l’entrada del Parc al costat del pont que travessa el riu Ter o una mica més endavant a l’àrea de la font del Castell Xic.
L’itinerari, de 5,6 km de recorregut per dins del Parc Natural, té com a punt d’inici i final el castell de Montesquiu (documentat des de l’any 1285) a 655 m d’alçada. Passarem prop de la font del Castell Xic (sinó hem esmorzat a la font del Roure o podem fer aquí) i seguirem la ruta per l’anomenada “Obaga del castell”, a través d’un bosc –de pi roig i roures-
fresc, ombrívol i majestuós. Creuarem una torrentera que baixa del serrat del Castell i que va a parar a la riera de la Solana que travessarem, una mica més endavant, per un petit pont de fusta. Ens endinsarem a la zona de la Solana, també pel mig del bosc. Passarem per la casa de la Solana, que actualment és una escola forestal. Per una suau pujada la pista forestal ens portarà fins el coll de la Solana, el punt més alt de tot l’itinerari. De baixada tindrem una bona panoràmica del poble de Montesquiu, el riu Ter i la seva plana.  Travessarem de nou, per un pont, la riera de la Solana; en una de les seves ribes hi ha la font Codineta, ara eixuta però situada en una raconada fresca i agradable. Seguirem, a l’esquerra, aigües amunt, entrant de nou a l’obaga. Aquí el bosc que ens envolta està format per arbres de ribera: oms, salzes, freixes i verns -segurament tota una paleta de colors-. Val la pena desviar-se una mica per anar a veure el gorg del Pla de l’Hort. Tot seguit ens allunyarem de la riera i, per una pista, pujarem fins a trobar el camí de l’obaga d’abans que ens durà de nou al castell de Montesquiu i al restaurant de la Casanova del Castell, on dinarem.

L’itinerari per dins del Parc Natural està senyalitzat –per l’obaga- amb indicacions de color taronja i –passant per font Codineta i el gorg del Pla de l’Hort- amb senyals de color vermell.
Desprès de dinar tindrem de fer, de nou, els 2 km de pista que separen Montesquiu de l’estació del ferrocarril.

El recorregut total és, dons, de 9,6 km. El desnivell acumulat és de +/- 200 m. El temps que tenim estimat per la caminada –sense aturades, ni pauses- és de 3h. La dificultat, tot i que no ens podem allargar massa en el temps per a fer la caminada, és mitjana-baixa.


Dinar.- El dinar el farem a les 14h, un cop acabada l'excursió (una mica més d’hora que el que és habitual, per poder fer-ho amb comoditat i poder agafar el tren de les 16h 21’ que arriba a Barcelona a les 18h o, si fem una mica més de sobretaula, el de les 17h 22’ que arriba a Barcelona a les 19h). Dinarem al restaurant  LA CASANOVA DEL CASTELL,  a tocar del castell, 08585 MONTESQUIU tel 938 529 022. http://www.paisatgesdelter.com/articles-mostra-1653-cat-restaurant_la_casanova_del_castell.htm . El preu del menú és d’11 euros.

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar, com ja és tradicional, que –si poden venir- en Llorenç i en Pepe Luí portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives, en Josep Mª la llet i el cafè, en Carles i l’Elena S. les tasses de “disseny”, les culleretes i el sucre i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.
Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). No oblideu portar roba d’abric, guants, “bragues” per al coll, barretines i barrets per al fred (és un recorregut per llocs ombrívols). Cremes protectores per a la cara i els llavis i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.

Lloc i hora de trobada.- Estació de Rodalies Renfe de la Plaça de Catalunya, sota el rellotge de davant de les taquilles, a les 7h 40’. Per agafar el tren de la línea R 3 que surt a les 7h 57’ i arriba a Sant Quirze de Besora-Montesquiu a les 9h 48’.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dilluns 1 de desembre, trucant o escrivint un correu a en Joan S. el company que coordina aquesta sortida, més que rés per tal de poder confirmar (dimarts al matí) al restaurant el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL




PRONÒSTIC PER LA 52ena XXR


Aquest dijous a Montesquiu tindrem un dia rúfol.
El terra el trobarem mullat perquè haurà estat plovent fins poc abans d'arribar nosaltres, la baixa ja estarà desplaçada cap al est pel que el vent, tot i que molt moderat, serà del nord i així la temperatura serà baixa i no passarà dels 4º. D'altra banda, fruit de les restes del front que hem patit aquests dies, romandrà encara una altíssima humitat que entollada a les muntanyes farà que els núvols baixos no ens abandonaran en tot el dia. A sobre (literalment sobre nostre) tindrem una massa d'aire fred que depenent de quin sigui el moviment del aire pot fer que aquesta humitat el converteixi de nou en pluja.
O sigui que la sortida la tenim crua.


Recomanacions: Abrigar-nos bé i portar estris per guardar-nos de la pluja.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS


J.M.



ACTUALITZACIÓ


































Ho sento, sembla ser que ens mullarem.

Joan Miquel


ACTUALITZACIÓ
Del dimecres 3 a les nou del matí.

Encara ho sento més. Ens mullarem, poquet, però ens mullarem tot el dia. No hi haurà pràcticament canvi de vent, de fet no n'hi haurà de vent. Però l'alta humitat ambient i el fred farà que les gotes d'aigua condensin i, sigui per la boira ploranera, o per que caiguin des de capes més altes, el fet és que ens mullarem.

O sia, roba d'abric i capalina o paraigües, ah! i guants!!

Joan Miquel


1 comentari:

  1. Joan Miquel i amics, si només ens plou de les 13 a les 16h, jo ja hi firmaria !!!. Aquest interval de temps és quan, sinó ens perdem..., estarem sota cobert al restaurant. De tota manera -i no és una qüestió de falta de confiança, Joan Miquel- jo portaré la capelina i procuraré anar ben calçat i abrigat !!!. Una abraçada i fins demà.

    ResponElimina