dijous, 21 de maig del 2015

CRIDA A LA 58ena SORTIDA XINO-XANO


CAMINADA DES DEL FIGARÓ FINS AL SALT DEL PRAT (pel Sot del Bac) I A SANTA EUGENIA DEL CONGOST (per la riba d’aquest riu)

Aprofitarem que en Charly està navegant per anar al

“poble innombrable”…

  

Data.- Dijous 4 de juny 2015.

Tipus d’itinerari.- El que us proposem en aquesta sortida és un doble recorregut per uns itineraris que creiem son adequats per als mesos de calor. Son dues rutes d’anada i tornada –per a poder veure, des de perspectives diferents, els detalls del camí...- que tenen el seu origen i final al poble del Figaró.
La primera transcorre pel Sot del Bac. Una petita vall que baixa des dels Cingles de Bertí cap al riu Congost. El nom ens recorda que es tracta d’un indret força obac -i per tant, suposem, fresc-. El camí travessa un alzinar, amb algun roure martinenc i on el marfull també hi predomina, pel fons de la vall hi baixa el torrent. A mesura que anem avançant el Sot s’estreny i ens acosta les parets de l’altre vessant. Passem per una gran balma i arribem al Salt del Prat, un espectacular salt per on s’hi estimba l’aigua –confiem que en baixi- del Torrent del Bosc Negre. Sota seu un gorg d’aigües tranquil·les és la llar de barbs de muntanya i, potser, d’alguna inofensiva i espantadissa serp d’aigua. Acompanyant la cascada hi ha l’Agulla del Salt i, més avall, les Dues Germanes. No en va el Sot del Bac ha estat hi és –fins i tot per a molts de nosaltres- amb les seves agulles i parets, una molt bona escola on hi fèiem pràctiques d’escalada i -el que més ens agradava- ràpel.


L’altra ruta que proposem, un cop haguem tornat –desfent el camí- a El Figaró (per a fer una mica de temps fins l’hora de dinar i allargar, uns quilometres més, la caminada) és agafar l’antic camí ral que tot vorejant el riu Congost, passa per Cal Sant, i ens porta fins a la masia i parròquia de Santa Eugenia del Congost (d’origen romànic però molt modificada). Si aconseguim localitzar -i que ens deixin- les claus, en podrem visitar l’interior.

Recorregut i dificultat.-  Començarem la caminada des de l’estació de Rodalies Renfe de El Figaró. Agafarem el carrer Verge de Montserrat fins a sortir de la població. Travessarem la via ferroviària (per un pas a nivell sense barrera) i entrarem a la vall del Sot del Bac. El camí –amb els senyals blancs i grocs del PR-C 33- pujarà, pel mig del bosc, deixant uns metres més avall el torrent del Bosc Negre que baixa fins el riu Congost. La ruta va guanyant alçada oferint bones vistes sobre el Sot del Bac. Passarem per una petita balma, a partir d’aquí la vall es va estrenyent i els cingles de Bertí es van apropant. Al arribar a una cruïlla, deixarem el PR-C 33 i prendrem un corriol que baixa, uns 50 m, fins el torrent on hi ha el gorg i salt del Prat pel qual el torrent del Bosc Negre, al estimbar-se, forma una cascada d’uns 15 m d’alt i un petit gorg. Contemplant aquest escenari hi ha l’ Agulla del Salt i la Germana Gran i  la Germana Petita. Els qui ho vulguin, un cop retornats al PR-C 33, podran continuar -pujant uns metres més- fins al Mirador del Sot del Bac (no hi ha baranes) des d’on es te una molt bona panoràmica sobre la vall i els seus entorns. Retornarem fins a El Figaró. El recorregut d’aquesta primera part de l’excursió és de 5,24 km amb uns desnivells acumulats de +197m i -202 m. El temps estimat (anar i tornar), sense pauses ni aturades, és de 2h.
La segona part de la sortida és més planera. Transcorre, pel costat del riu Congost, per un tros del vell camí que ja existia molt abans que la carretera. Un cop retornats, des del Sot del Bac, a El Figaró ens caldrà travessar el riu pel primer pont que trobem al poc d’entrar a la població (doncs el camí que hem d’agafar puja suament, contra corrent, pel l’altra riba del Congost). Un cop a l’altre costat, prendrem un camí carreter que –amagant-nos del brogit de la carretera per una pantalla d’arbres- passa, ja dins del terme municipal del Tagamanent, per Cal Sant i ens porta fins a l’església i petit veïnat de Santa Eugenia del Congost (a aquest lloc s’hi pot accedir en cotxe des de la carretera). Un cop visitada aquesta parròquia desfarem el mateix camí, ara aigües avall, fins al restaurant Ca la Consol de El Figaró on prendrem les cerveses de ritual i hi dinarem. El recorregut d’aquesta segona part (anar i tornar) és de 3,2 km i el desnivell acumulat de +/- 15 m.
El recorregut total de la sortida serà, doncs, de 8,44 km; els desnivells acumulats, en total, +212 m de pujades i -217 m de baixades. El temps total estimat, sense pauses ni visites, calculem que serà d’ unes 3h. La dificultat, tot i els desnivells del Sot del Bac (si és que no ha plogut el dia abans doncs, en aquest cas, el camí es pot tornat relliscós), és baixa. Després de dinar agafarem el tren a l’estació de El Figaró -que és molt propera al restaurant- fins a Barcelona.

Dinar.- El dinar el farem a les 14h, un cop acabada l'excursió, al restaurant “Ca la Consol” (el mateix on vàrem dinar a la 1ª Sortida Xino-Xano) de la Carretera de Ribes, 60 (a uns 5’ de l’estació) de EL FIGARÓ, tel. 938 428 092 www.calaconsol.cat  . El preu del menú és de 12,90 euros.

Equip necessari.-   Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar, com ja és tradicional, que –si poden venir- en Llorenç, l’Antonio i en Zac  portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.
Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). Barrets i crema protectora per al sol i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.

Lloc i hora de trobada.- El viatge d’anada el farem amb el tren de Rodalies-Renfe de la línia R3 que surt de la Plaça de Catalunya a les 7h 57’ i arriba a El Figaró a les 8h 54’. L’hora de trobada serà doncs, sota del rellotge de davant les taquilles de Rodalies-Renfe, de l’estació de Plaça de Catalunya, a les 7h 40’. Recordeu portar, aquells que la tingueu, la “Tarja Dorada de Renfe” per al descompte.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del diumenge 31 de maig, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep -el company que coordina aquesta sortida- més que rés per tal de poder confirmar al restaurant (dilluns al matí –els dimarts tenen tancat-) el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada