dilluns, 21 de març del 2016

CRIDA A LA 67ena SORTIDA XINO-XANO


Voltans del Molí d'en Cabot
PASSEJADA PELS PEUS DEL MONTALT I LES RIERES DE SANT ANDREU DE LLAVANERES (llegit al revés: serena vall)

Data.- Dijous 7 d’abril del 2016.

Tipus d’itinerari.- Del turó de Montalt (594 m d’altitud), fins el Coll de Can Xerrac a Mataró, arrenca la serra de Polseruc o de la Polseruda que marca la divisòria d’aigües entre la riera de Can Llibre (afluent de capçalera de la d’ Argentona) i la riera de Montalt o de Llavaneres. Aquesta darrera, passant pel poble de Sant Andreu, desemboca directament al mar. El vessant muntanyós del terme de Sant Andreu de Llavaneres, és un excel•lent mirador sobre el litoral. Estava antigament poblat per masies i, al costat de la riera, nombrosos molins com el Molí d’en Cabot que visitarem. S’hi ha mantingut una bona massa forestal (sobretot pinedes i alzines) que les urbanitzacions d’aquest sector, en general de bona qualitat, no han degradat. La passejada que us proposem s’enfila suaument des de l’estació del ferrocarril, a tocar de la platja, per la riera de Llavaneres fins arribar al nucli de Sant Andreu. Vorejarem el poble (amb interessants edificis modernistes) i passant per la Font de Llorita ens endinsarem vers la riera de Montalt que remuntarem fins arribar al Centre Eqüestre, un bon mirador sobre la plana i el mar.
Una passejada, pels vessants de la Serralada de Marina que miren al mar, tot aprofitant les xarxes de transport o camins més antics que la natura ofereix als pobles del litoral mediterrani: les rieres. 

Font de Llorita
Recorregut i dificultat.- Sortirem de l’estació de Rodalies–Renfe de Sant Andreu de Llavaneres (32 m d’alçada). Remuntarem, pel passeig que hi ha a la seva riba, la riera de Llavaneres fins al nucli de Sant Andreu de Llavaneres (125 m d’alt). Continuarem cap el nord fins arribar a l’àrea d’esbarjo de la font de Llorita (147 m d’alt) on, al costat de la riera amb alzines i d’altres arbres centenaris, hi esmorzarem. Seguirem per la riera de can Cabot de Munt (riera de Montalt), ben aviat, trobarem un indret excepcional: el Molí d'en Cabot. Aquest molí formava part d'una xarxa de quatre molins fariners més que hi havia en aquesta riera, l'existència dels quals es remunta a l'edat mitjana. Hi podrem veure part de les parets i la teulada del molí amb algunes portes i finestres de pedra picada, el pou i la bassa. D'altra banda, és un espai natural de primer ordre on es conserven, encara, la vegetació típica de ribera poc abundant al municipi i diverses espècies d'ocells i insectes. Per allargar una mica més l’excursió continuarem, riera de Montalt amunt, fins al Centre Eqüestre de Llavaneres (230 m d’alçada), “la Hípica”, com la coneixen la gent del poble. Un espai en un indret privilegiat dedicat a aquesta activitat i a organitzar, en el seu restaurant i instal•lacions, casaments i cerimònies “de categoria”. El nostre guia ens portarà fins a un mirador on tindrem l’oportunitat de veure un bon panorama de Llavaneres i el litoral. Retornarem fins al Port del Balís, on dinarem, desfent el mateix camí d’anada.

Restes del Molí d'en Cabot
El recorregut total serà d’uns 10 km. Els desnivells acumulats son de +/- 198 m. I el temps que calculem emprarem per a fer la caminada (sense pauses ni aturades) d’unes 2h 30’. La dificultat la valorem com de mitjana-baixa.

Dinar.- Tenim encomanat lloc per a dinar, a les 14h , al restaurant “Las Palmeras” de la carretera Nacional II, km 652 (davant del port esportiu “el Balís”) de SANT ANDREU DE LLAVANERES el telèfon és 937 930 044 i podeu veure, també aquests enllaços:
www.restaurantlaspalmeras.com i http://losalmuerzos.blogspot.com.es/2015/12/comida-en-buffet-libre-las-palmeras.html  
El preu del menú (bufet lliure amb begudes -vi, aigua i cervesa- il•limitades) és de 12,95 euros.

Restaurant "Las Palmeras"
Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Llorenç, l’Antonio i en Zac –si poden venir- portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives, en Jaume el termo amb cafè i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola. 
No cal dir -si fa fred- que cal dur roba d’abrigar (barrets, “buffs” o tapaboques tubulars, guants, bufandes ...); calçat adequat al temps i recorregut i crema protectora del sol i del fred, per a la pell i els llavis i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, aquells que els necessitin o desitgin, els bastons.  

Lloc i hora de trobada.- El viatge el farem amb el tren de Rodalies-Renfe de la línia R1 que surt de la Plaça de Catalunya a les 8h 21’ i arriba a Sant Andreu de Llavaneres  a les 9h 08’. L’hora de trobada serà doncs, sota del rellotge de davant les taquilles de Rodalies-Renfe, de l’estació de Plaça de Catalunya, a les 8h. Recordeu portar, aquells que la tingueu, la “Tarja Daurada de Renfe” per al descompte.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dilluns 4 d’abril, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Josep Surdé -el company que coordina aquesta sortida- més que rés per tal de poder confirmar al restaurant (dimarts al matí) el nombre de comensals que serem, el dijous, a dinar.

Una abraçada.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

Aquest proper dijous 7 a Sant Andreu de Llavaneres sembla ser que les pluges repetidament anunciades que aniran fent la guitza al llarg de tota la setmana us respectaran i fins i tot podria ser que gaudiu de ulls de sol cap a mig dia.
I dic “us” i “gaudiu” perquè aquesta vegada no podré aplegar-me amb vosaltres per motius de visites de metges, un al matí i una a la tarda (els especialistes són encara un 80% mascles i els metges de família són ja el 80% femelles).
El vent a les 8:00 serà molt fluix de Mestral i anirà rodant cap a Ponent a l’hora de dinar i es convertirà en un vent de força 7, és a dir, dels que remenen els arbres. Com que serà de ponent i baixarà per la falda de la muntanya serà sec perquè haurà perdut la seva humitat al remuntar la cadena prelitoral.
A partir d’aquesta hora continuarà girant a Tramuntana primer i Llevant després cosa que propiciarà el descens de les temperatures i l’augment de la humitat ambient amb el corresponent risc de que caiguin algunes gotes mal comptades cap el tard.
Hi ha una dada quasi segura. La temperatura que s’espera a les vuit del matí és de 8ºC i anirà baixant progressivament cap els 4º a l’hora de tornar.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.



ACTUALITZACIÓ


Del dimarts 5 d'abril



Bones notícies.
La previsió de circulació atmosfèrica que vaig pronosticar anteriorment s'ha avençat i durant la matinada del dijous haurà bufat de tramuntana força temps enduen-se tota la nuvolositat del front que quedava.
Així les coses, el que s'espera pel dijous és un dia solejat i conseqüentment unes temperatures considerablement més altes.

J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada