dimecres, 26 d’octubre del 2016

CRIDA A LA 72ena SORTIDA XINO-XANO

El Montseny des dels camps de Can Miloca

XINO-XANO A LA SERRA DEL CORREDOR 
(Sant Andreu del Far, Alzina de Can Farrerons, Can Miloca i Santuari del Corredor)


Data.- Dijous 3 de novembre del 2016.

Tipus d’itinerari.- Tranquil·la i plàcida excursió per un dels indrets més assequibles i, alhora, més harmoniosament conservats del Parc del Montnegre i el Corredor. 
Des del punt de vista paisatgístic, el tret més característic és el relleu suau del Corredor, que contrasta amb el més accentuat del Montnegre. La vegetació és força diferent als dos vessants: el que mira al litoral està poblat de pins pinyers i el que està encarat al Vallès, molt més humit, el bosc esta constituït per alzines, roures, arbres de fulla caduca i, fins i tot, faigs. 
La relació de l’home amb aquestes muntanyes de la Serralada Litoral es remunta al Neolític i ha perdurat fins als nostres dies. Recordeu les nostres xino-xano al dolmen de Pedra Gentil, al Turó Gros i la capelleta de Santa Mª de Montnegre, al castell de Montpalau i a Sant Pere del Riu, a la vall d’Olzinelles amb les seves font i pous de glaç, ...
En aquesta ocasió hi tornarem (a veure si hi descobrim els primers canvis de colors de la tardor) per a fer-hi una passejada pels seus boscos visitant alguns dels seus elements patrimonials històrics i culturals (l’església de Sant Andreu del Far, antigues masies i el santuari del Corredor) i alguna de les seves curiositats naturals (l’alzina monumental de Can Farrerons). Si el dia ens hi acompanya, especialment a l'alçada de Can Miloca, tindrem unes boniques vistes sobre el Montseny.          
 
Sant Andreu del Far
Can Farrerons
Recorregut i dificultat.- La aproximació la farem en cotxes. Anirem, des dels nostres respectius llocs d’origen, fins al Coll de Can Bordoi situat a la carretera B -510 que comunica Llinars del Vallès amb Argentona, passant per Dosrius. Quan arribem al coll, continuarem per la pista asfaltada que porta fins a Sant Andreu del Far i segueix fins el Santuari del Corredor. Recorregut a peu: un cop a l’església de Sant Andreu del Far (tot i que esmentada documentalment des del 1164 l’edifici actual data del segle XV, d’estil gòtic tardà,amb un massís campanar de torre quadrada a la façana); hi aparcarem els cotxes, hi esmorzarem i, després, començarem la caminada (estem a 427 m d’alt). L'itinerari a peu s'inicia prenent la mateixa pista per on hem arribat però en direcció al Santuari del Corredor. Després de 9 min. de caminar entrarem en un magnífic alzinar. Trobarem una bifurcació, però la ruta segueix el camí principal. Al cap  d'1 min. hi ha una desviació a la dreta que davalla cap a Canyamars, no l’hem de prendre. En acabar-se l'alzinar, l'itinerari es dirigeix cap a uns camps conreats. Als 600 m de Sant Andreu, després d'11 min., en un trencall, deixarem la pista i n'agafarem una altra, a l'esquerra, que ressegueix un camp de conreu. Poc després de 20 min tindrem de deixar una desviació que se'n va cap a la dreta. El camí s'endinsa pel bosc i empitjora, es passa el torrent d'Arenes, es deixa algun trencall secundari i se segueix el camí preeminent. Després de 40 min., en passar un giravolt, divisarem Can Farrerons (439 m. d’alt). En un marge del costat de la casa hi ha una alzina gegantina, esplendorosa (2,3 km recorreguts). Continuarem camí enllà fins a una pista que prendrem cap a la dreta (2,7 km, 60 min. de recorregut) i que ens portarà fins a  Can Miloca (500 m d’alt) (3,9 km, 1 h i 30 min). Continuarem pel mateix camí fins arribar a la pista que va del Far al Corredor (517 m, 4,7 km, 1 h 45 min). Des d'on, per la dreta, retornarem al trencall -per on hem passat al anar a Can Farrerons- (6,4 km); continuarem pista enllà fins arribar, de nou, a Sant Andreu del Far (7 km, 2 h i 30 min).
Retornats a Sant Andreu del Far prendrem els cotxes i, per la pista, ens acostarem fins al Santuari del Corredor . Situat al punt més alt de la serra del seu nom, a 633 m, en un paratge molt pintoresc. La capella, del segle XVI, és un edifici d’estil gòtic tardà, de planta de creu llatina i campanar quadrat. Val la pena visitar-lo (tot i que segurament, en un dia feiner, estarà tancat: només obren els caps de setmana -de divendres a diumenge-).

Alzina de Can Farrerons

El recorregut, a peu, total és d’uns 7 km. Desnivells acumulats + 120 m i – 50 m. Temps emprat en la caminada 2h 30’ + 1h en la vista, amb els cotxes, al Santuari del Corredor. Dificultat baixa.

Santuari del Corredor

Dinar.- El dinar el farem, un cop acabada l’excursió, a les 14h, al restaurant Can Llançà a l’ Urbanització de Sant Julià d’Alfou; Avd d’Alfou s/n al terme de Sant Antoni de Vilamajor, tel 93 846 10 03. http://www.canllanca.com/index_archivos/Page3150.htm
Tenen un menú els dies feiners de 15 euros, IVA inclòs, (16 euros amb cafè).   

Restaurant Can Llançà

Equip necessari.-
Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Pep portarà la bota amb vi.
Cal dur roba i calçat adequats al temps i recorregut. Barrets i cremes protectores per al sol o el fred i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, aquells que els necessitin o desitgin, bastons.  

Lloc i hora de trobada.- Farem el recorregut d'aproximació al lloc de la caminada en cotxes. Caldrà, doncs, uns dies abans –per telèfon o correu electrònic- dir els que serem i amb els vehicles que hi anirem. El lloc de trobada a Barcelona serà a les 7h 45’ del matí a Travessera de Gràcia / Llepant. Si venen els companys/a del Maresme ens trobarem tots plegats, aproximadament, a les 9h 30’ a Sant Andreu del Far.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a mig matí del dilluns 31 d’octubre, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Josep Maria -el company que coordina aquesta sortida- més que rés per tal de poder confirmar, el dimarts (que tot i ser festiu tenen obert) al restaurant el nombre de comensals que serem el dijous a dinar. 

Una abraçada.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL
















Aquest proper dijous a la zona del Corredor de Montnegre, els mapes meteorològics ens indiquen que podem esperar un dia assolellat, escassa humitat i un contrast de temperatura extraordinari.

Serà, sembla ser, un dia típic de situació anticiclònica, de brisa suau i canviant de direcció que no permetrà massa aireació cosa que comportarà que el sol escalfi de valent un aire molt fred al matí fins a arribar als 20 a migdia.


La recomanació és portar roba d’abric fàcil de anar traient al llarg del dia.


NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada