dimarts, 24 de gener del 2017

CRIDA A LA 75ena SORTIDA XINO-XANO


El Roure Gros de Can Bacs

PELS SERRATS, RIERES I MASIES DE SANT PERE DE VILAMAJOR 
(AMB UNA VISITA AL ROURE GROS)


Data.- Dijous 2 de febrer de 2017

Tipus d’itinerari.- El recorregut que us proposem en aquesta excursió, pels voltants de Sant Pere de Vilamajor, transcorre per la zona en que els contraforts del Montseny contacten amb la plana del Vallès. 

La majoria ja coneixem, per una altra sortida xino-xano, el nucli històric de Sant Pere de Vilamajor, la Força, on ara hi ha l’església però que antigament havia ocupat un palau comtal i reial (es creu que el campanar romànic, anomenat abans la Torre Roja pel color de la seva pedra, era la torre de l’antic palau). 
En aquesta ocasió farem un recorregut per una part del seu gran terme municipal (Sant Pere de Vilamajor, després de Tagamanent, és el municipi més extens del sector del Montseny). Veurem, després de passar per Can Biel i Can Romaníens enfilarem fins a la Creueta –un bon mirador sobre la població-; passarem a tocar del Roure Gros un majestuós exemplar de roure; després vindran Can Mets i Can Bacs; la Serra del Secà –amb boscos i camps de conreu-; més masies com Can Panxa, Can Gras d’Avall i, ja a l’altre costat de la Riera de Canyes, pujarem pel “camí de Sant Elies” fins a Can Saltimbanqui i Can Vidal; passarem per el Collet, important cruïlla de camins; planejant arribarem a els Tres Termes -punt de trobada dels límits de tres veïnats: el Pla, les Canyes i el Sot de l'Om- des d’on baixarem -entre la Serra d’en Sunyer i la Serra Llarga- cap el Vilar i la Riera de Vallserena; ja al pla passarem prop de les masies de Can Gol del Bosc, Can Gol Nou i Can Tona i travessant –pel carrer "Sant Bernat"- l’ urbanització de Can Derrocada retornarem a la “Plaça del Dret a Decidir”, a tocar de l’església de Sant Pere de Vilamajor. 
Si el bon temps ens hi acompanya, farem una plàcida caminada pels voltants d’una població, Sant Pere de Vilamajor de la subcomarca del Baix Montseny, que lluita per fer possible el creixement urbanístic (principalment de les urbanitzacions) i el progrés amb el respecte a l’entorn i els recursos agrícoles i mediambientals.

Recorregut i dificultat.- La aproximació fins a Sant Pere de Vilamajor, la farem en cotxes. Podem arribar-hi anant, des de Barcelona per la C-33 i la AP-7 deixant-la, a la Sortida 12-A (“Cardedeu-La Roca del Vallès”), per agafar la C-35 -i els companys del Maresme per la C-60 des de Mataró- fins a Collsabadell i un cop allà, desviar-se per la C-251 i la BP-5107 fins a Sant Antoni de Vilamajor; agafant, en aquesta població, la BP-5109 fins a Sant Pere de Vilamajor.

Descripció del recorregut a peu:
Campanar i indicador del Punt d'Informació
 de Sant Pere de Vilamajor
0,00 km, 0h 00’.- Sortim de Sant Pere de Vilamajor del punt d'informació La Mongia, al peu del campanar de l'església. Enfilarem per l'avinguda de Quatre Camins.
0h 05’.- Deixem enrere el cementiri municipal i passem pel costat de Can Biel
0h 12’.- Passem per Can Romaní, a l' esquerra. Quan arribem a la Creueta (magnífic mirador sobre el poble) l'avinguda es convertirà en pista de terra. Aquí hi trobarem una cruïlla, seguirem el camí de l'esquerra. Seguint uns metres per la carena trobarem una altra cruïlla, agafarem el camí que baixa a la dreta “a Can Safont”. El camí s'endinsarà en un bosc.
0h 20’.-  Som al Sot Sord trobem una altra cruïlla on tornarem a triar el camí de la dreta. 
0h 22’.- Després d’un curt tram de pujada ja veurem el Roure Gros –el tronc del qual te un perímetre, a 1,5 m del terra, de 3,5 m- i, indicat, el caminet que porta a la Font. En aquest lloc hi esmorzarem.

La Font del Roure Gros

0h 25’.- Conjunt de masies: Can Mets i Can Bacs. Seguim per la pista principal.
2,20 km, 0h 40’.- Els Quatre Camins. Creuament de camins, en realitat s’hi uneixen cinc pistes. Seguim pel segon que neix a l’esquerra que indica a “Can Panxa”. Pugem de manera molt suau i poc significant pel mig del bosc. Comença aquí la travessia de la Serra del Secà. Aviat deixem a la nostra esquerra un gran dipòsit de ciment.
0h 54’.- Continuem tot recte per l’ample pista vers al nord, deixant els camins de la dreta i de l’esquerra.
0h 56’.- Nova bifurcació perpendicular que neix a la nostra esquerra i que ignorem. Tot seguit passem pel costat d’una bassa. 
0h 59’.- Deixem a l’esquerra la nova casa de Can Huesca. Sortim del bosc i entrem en terreny obert amb camps de conreu. Seguim, direcció nord, per l’ample i planera pista.
1h 03’.- Creuament de camins. Seguim la pista de l’esquerra, en direcció NO, seguint les indicacions del rètol: “camí de Can Panxa”.
1h 08’.- Bifurcació. Continuem, planerament, l’ample pista de la dreta en direcció nord.
1h 10’.- A ma esquerra neix una pista secundaria que perd alçada i que obviarem per seguir tot recte vers al nord.
3,80 km, 1h 12’.- Can Panxa. Conjunt de cases. Bifurcació. Seguim vers a la nostra dreta en direcció NE.
1h 14’.- Un camí se’ns incorpora des del bosc de la nostra esquerra. Coincidim aquí amb el PR C-139. Seguim tot recte per la pista que ara comença a perdre alçada.
1h 16’.- Bifurcació vers a la nostra esquerra que ignorem, ja que es l’accés a Can Pau Filbà, la pista ara voreja pel costat de les construccions i la bassa de Can Gras d’Avall. Curiosament les marques de PR ens conviden a passar pel ben mig dels masos, però una cadena amb un rètol que ens recorda que entrem en propietat privada ens farà ser prudents i seguir per la pista ample que voreja el conjunt de les construccions, per tornar a trobar-nos a l’altre costat amb les marques de PR.
1h 18’.- Bifurcació. Seguim vers la dreta en direcció sud. Indicadors del PR.
1h 20’.- Pont per sobre de la Riera de les Canyes. Tram planer amb tendència a una suau pèrdua d’alçada.
1h 23’.- Nova bifurcació. Seguim el camí que surt en diagonal per l’esquerra i que segons el rètol indicador es el “camí de Sant Elies”. Deixem, doncs, el traçat del PR i comencem a guanyar alçada.
1h 25’.- Cruïlla. Estem davant de Can Saltimbanqui. Seguim la nova pista transversal, a l’ esquerra, en direcció nord.
1h 26’.- Brancal secundari que surt a la nostra esquerra i que obviem per continuar per l’ample pista.
1h 30’.- Can Vidal. Gran masia a la nostra esquerra. Bifurcació de pistes. Seguim tot recte en direcció nord. Suau pujada.
5,30 km, 1h 33’.- El Collet. Important cruïlla amb 4 pistes. Es el moment d’abandonar el “camí de Sant Elies” per seguir la pista de la dreta que s’orienta vers al SE i que passa per sobre d’un bassa enfonsada, a la nostra dreta, en mig de l’espessa vegetació.
1h 36’.- Erms d’en Vidal.  Creuament de camins. Seguim tot recte ignorant aquest curiós trencall triple.
1h 40’.- Ignorem el camí de la dreta per seguir per la pista principal.
1h 41’.- Obviem una pista descendent que neix a la nostra dreta per continuar tot recte en direcció est. Tram planer.
6,50 km, 1h 45’.- Els Tres Termes. Bifurcació en forma de “T”. Seguim tot recte vers a l’est, tendència NE encara per terreny planer en mig del bosc, seguint per l’ample pista.
1h 47’.- Per la nostra dreta, donant-nos l’esquena, s’incorpora un corriol amb taques grogues. Seguim tot recte per la pista.
1h 50’.- A ma esquerra de la pista neix un nou corriol amb unes marques de pintura de color magenta. Ignorem també aquesta drecera i seguim per la pista que gradualment s’orienta vers al SSE i comença a perdre alçada.
1h 53’.- Pista secundaria que neix en perpendicular a la nostra dreta i que ignorem.
1h 56’.- Nova pista secundaria, aquesta neix en diagonal descendent a la nostra esquerra i que també obviem. Seguim fins a trobar un creuament amb dues pistes, continuem, en direcció a "el Sot de l'Om" i " la Vallserena", per la pista de l'esquerra en direcció SSE.  A partir d'aquí, amb una forta baixada, no hi ha pèrdua possible.
8,60 km, 2h 33’.- Mas el Vilar. Anem a parar a una pista transversal. Seguim cap a la nostra dreta en direcció sud baixant al costat del llit normalment sec de la Riera de Vallserena. Al poc comença l’asfalt i ja entrem a l’ urbanització de Vallserena.
Cal Gol
2h 53’.- Passem per davant de la pista d’accés a Cal Gol Vell o del Bosc, masia que deixem a la dreta. Continuem pel carrer de l’urbanització en direcció sud.
2h 55’.- Passem per davant de la pista d’accés a Cal Gol Nou, a la  dreta. Continuem pel carrer de l’urbanització en direcció sud.
2h 56’.- Bifurcació de vials. Aquesta es l’entrada principal de l’urbanització. Ignorem el carrer ascendent de la nostra esquerra i seguim pel de l’accés principal direcció sud, just al costat de la riera que acostuma a estar eixuta.
2h 59’.- Passem per davant de la pista d’accés a Can Tona, que deixem a la dreta. Continuem pel carrer de l’urbanització en direcció sud.
3h 05’.- Bifurcació. A la dreta neix un ample vial pavimentat que seguirem en sentit ascendent vers l’oest. Hi ha un lateral  reservat pels vianants i ciclistes.
3h 13’.- Torrent de l’Abellar (que acostuma a estar sec) a l’alçada d’aquest sot o vall secundària deixem el vial asfaltat i prenem, a la dreta, una planera pista de terra en direcció nord.
3h 16’.- Coincidim amb un nou camí asfaltat. Estem a l’urbanització la Derrocada. Seguim a l’esquerra en sentit ascendent per pujar pel “carrer Sant Bernat”, el qual ja no deixarem fins a sortir de l’urbanització. Passem per davant d’un gran mas transformat en restaurant.
3h 25’.- Un cop haguem sortit de l’urbanització, seguint el carrer de “Sant Bernat”, anirem a parar a la carretera d’accés a Sant Pere -ja dins del nucli urbà- que rep el nom de Passeig Lluis Companys. Seguim aquest carrer-passeig urbà cap a la dreta i ens durà, de nou, al punt de partida.
10,24 km, 3h 30’.- Ja som a la "Plaça del Dret a Decidir", just davant de l’església de Sant Pere de Vilamajor, donant per finalitzada la caminada.

El recorregut, a peu, total és de 10,24 km. Els desnivells acumulats son de +/- 175 m. El temps emprat en la caminada (sense pauses ni aturades) és de 3h 30'. Dificultat mitjana-baixa.

Dinar.- El dinar el farem, un cop acabada l’excursió, a les 14h 30', al restaurant “El Refugi” carrer Flamicell, 20 tel. 938451391 SANT ANTONI DE VILAMAJOR. Tenen un menú els dies feiners a 10 euros, amb begudes i IVA inclòs.  

Qui no recorda les torrades, per anar obrint gana,
del restaurant "El Refugi"... !!!!

Equip necessari.-
Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Pep portarà la bota amb vi.
Cal dur roba i calçat adequats al temps i recorregut. Barrets i cremes protectores per al sol o el fred i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, aquells que els necessitin o desitgin, bastons.  

Lloc i hora de trobada.-  Farem el recorregut, fins el lloc on començarem l'excursió, en cotxes. Caldrà, doncs, anar confirmant uns dies abans –per telèfon o correu electrònic- els qui serem i amb els vehicles que hi anirem. El lloc de trobada dels de Barcelona serà a les 7h 45’ –puntuals- a Travessera de Gràcia/Llepant i la concentració dels diferents vehicles a SANT PERE DE VILAMAJOR sobre les 9h 30’ al punt d’Informació La Mongia, a la plaça que hi ha sota l’església, des d’on començarem la caminada.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, abans del dimarts 31 de gener 2017, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Llorenç -el company que coordina aquesta sortida-, per a poder confirmar al restaurant el nombre de comensals que serem el dijous a dinar.

Una abraçada i fins el dijous dia 2 de febrer.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL







El proper dijous 2 a Sant Pere de Vilamajor, no lluirà el sol.

Els mapes consultats mostren clarament unes línies de isòbares molt atapeïdes que indiquen que el vent serà més que lleuger (del ordre de 20Km/h). Això normalment significa cel clar, però no en aquest cas, car el vent que es mostra al mapes serà de garbí (és a dir paral·lel a la costa) i que presumiblement entrarà per la vall del Besós, el Congost i el Mogent, i aportarà la humitat que farà que el dia estigui ennuvolat. I sobretot després de migdia, que rodarà una mica més a sud.

Pel que fa a les temperatures, al matí a Vilamajor es llevarà entre 4º i 8º i potser pujarà fins els 14º a migdia, però segurament no a més per la manca d’insolació.


Conclusió: Haurem d'estar al aguait de les actualitzacions, perquè podria ser que plogués.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS
J.M.



ACTUALITZACIÓ

Del diumenge 29 de gener

No sembla que hagi d'haver canvis rellevants del pronòstic de fa tres dies. La circulació atmosfèrica s'ha avençat unes hores, però els núvols (mitjos i alts) encara estaran encallats al Montseny i no ens deixaran veure el sol,  o potser una estona i una mica entrenyinat. Però sembla que no plourà.

COM SEMPRE, NO S’ADMETEN RECLAMACIONS
J.M.



ACTUALITZACIÓ

Del dimarts 1 de febrer


Definitivament el pronòstic per demà ens indica que no plourà. Com us deia aquest diumenge, hi hauran núvols alts que filtraran els raigs del sol i que disminuiran cap a mig dia. Les temperatures seran prou agradables, des dels 8º al mati fins els 16º a l'hora de dinar, es a dir, dos graus més del que vàrem pronosticar de bon principi.





Conclusió:
La bona nova és que no plourà.
La dolenta és que minvaran les reserves d'aigua perquè ja s'ha iniciat els desglaç.

Recomanació:
Abrigats però no massa,
capelina perquè no se sap mai.






NO EM CANSARÉ DE REPETIR-HO: NO S’ADMETEN RECLAMACIONS
J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada