dissabte, 25 de gener del 2020

CRIDA A LA 104ena SORTIDA XINO-XANO


Sant Guillem de Campins i el seu entorn



NOTA IMPORTANT

Com a conseqüència dels danys provocats per la tempesta “Gloria” aquests darrers dies a tot el país, els responsables del Parc Natural del Montseny s’han vist obligats a tancar diversos itineraris de senderisme en aquesta muntanya, entre ells el que preteníem fer nosaltres, el dijous 6, al SOT DE L’INFERN.

Per aquesta raó ens hem vist obligats -per a no descartar del tot i haver de triar una nova zona on anar- a improvisar una passejada alternativa prop del lloc on ja teniem previst fer el dinar, la localitat de CAMPINS.

Hem parlat amb l’Ajuntament d’aquest poble i després de visitar la seva web, hem trobat una passejada que pot acomplir, pensem, les nostres expectatives. Un recorregut -apartat de torrents i fondalades, per evitar els danys provocats per l’aigua- que ens permet fer una mica d’exercici i amb prou atractius paisatgístics, de natura i culturals. Amb aquesta caminada matinal, ben segur, que agafem gana per al dinar.

L’itinerari és el següent:


PASSEJADA FINS A SANT GUILLEM DE CAMPINS
                                                            
Campins (Església parroquial de Sant Joan) – Can Pitarra – Can Bruguera – Creu de la Missió – Ermita de Sant Guillem – Cal Teixidor – El Figueral – Campins.

És un recorregut, principalment per pistes, per indrets solejats entre camps, masies, arbredes i alguna casa d’estiueig. Son uns 3,5 km de tranquil·la passejada, amb poc desnivell (+/- 60 m) que podem fer, sense comptar les pauses i les aturades en poc més de 1h 30’. La dificultat la qualifiquem de fàcil.

Un cop a Campins, anirem a l’Ajuntament (obren a les 9h) on ens facilitaran un fulletó amb més informació sobre l’itinerari.


Llocs d’interès al llarg del recorregut:

Parròquia de Sant Joan de Campins.- L’església de Sant Joan de Campins apareix documentada l’any 1231, però té elements romànics del segle XII i conserva una pica baptismal romànica que podria ser, com a molt, d’inicis del segle XIII. De l’estructura original conserva la base del campanar i l’antiga porta d’entrada. L’any 1895 va capgirar-se el sentit de l’església, s’obrí una nova façana on abans hi havia el presbiteri i el portal primitiu romànic va ser tapiat. Des del mes de desembre de 2007, el campanar de l’església de Sant Joan llueix un carilló amb dotze campanes que toca per les festivitats i cada dia, just després de les dotze campanades de migdia, fa una melodia que recorda a l’Àngelus.



Can Pitarra.- De fet son dues cases, Can Cullell i la casa que al seu costat hi construí el dramaturg i poeta Frederic Soler i Hubert, ”Serafí Pitarra”, l’any 1886. Can Pitarra, està adossat a la cara de migdia de la masoveria . A la casa es van fer diferents ampliacions, amb un estil similar a la casa original; només, la façana té un estil colonial, amb les columnes i el porxo.
En el frontis de l'edifici, al primer pis, hi ha dos marcs de rajoles blanques, amb lletres blaves. Al primer diu: “Aquesta casa, coneguda per “Mas Collell”, fou comprada per en Frederic Soler  i Hubert (Serafí Pitarra) el dia 21 d'abril de 1886”. A l'altre posa:  “Pertanyent aquest mas a la seva filla Blanca Soler de les Cases, s'hi calà foc el dia 25 de setembre de 1907 i el feren reedificar ella i són marit Carles Serra Clarà, l'any 1908, en què s'hi col·locà el bust del seu inoblidable pare per honrar sa memòria”.
Actualment és propietat de la família Tohà.



La Creu de la Missió.- Aquest és el nom “oficial” i el de la Creu de Sant Guillem, el “popular”. Es tracta d’un monument commemoratiu de la Santa Missió de l’any 1929. És de base circular, construït amb pedra mig desbastada i suporta vuit contraforts que acaben de manera fusiforme. Aquest cos superior té vuit elements de pedra, dels quals els quatre de dalt sostenen a manera de mènsules, els extrems del ferro forjat que surt dels peus de la creu, la qual corona el conjunt. La creu, pròpiament dita, té decoracions amb claus i cintes sinuoses de forja. Es diu que va ser obra de seguidors arquitectònics d’en Antoni Gaudí.



Ermita de Sant Guillem Confessor.- La primera notícia d’aquesta ermita és de l’any 1488, quan es donà llicència per a captar diners destinats a la seva construcció o reparació. L’any 1581 es diu que feia poc que s'havia construït; alguns autors, però, daten la construcció de l’ermita els primers anys del segle XVI. D’altres arriben a afirmar  que ja hi havia una temple més antic, del segle VIII, que es va ampliar i reformar (com sembla ho confirmen la volta de canó del sostre del presbiteri i d’altres detalls de l’edifici). Els altres tres trams del sostre de la nau són de volta d'aresta. Hi ha dos ulls de bou oberts en els trams segon i tercer. Té un petit campanaret d'espadanya, amb un sol ull de mig punt, per a la campana. 
A l’interior hi ha un cor amb balustrada de fusta i a la façana, protegint l’entrada, hi ha un porxo -amb un embigat de fusta- que es recolza sobre la paret de pedra i suportat per dos pilars d’obra. L’interior de la capella, es pot visitar si els masovers de la casa que hi ha, paret per paret de l’ermita, hi son i se’ls demana la clau.
El segon diumenge de maig s’hi celebra l’Aplec, amb una missa, ballada de sardanes i un esmorzar popular.



Pel demès tota la resta de la sortida es farà tal i com havíem previst: Dinar, a les 13h 30’, al restaurant La Terrassa de Campins; el lloc i hora de trobada, un cop siguem tots al punt on començarem l’excursió,  en lloc de l’aparcament de la Plana del Coll (tal i com havíem dit al principi) serà al pàrquing del Restaurant La Terrassa de CAMPINS sobre les 9h 45’. La data límit d’inscripció,  recordem, és fins el vespre del dilluns dia 3 de febrer.


Nota publicada el 29 de febrer 2020 a les 12h.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

El dijous 6 de febrer, sembla que ens farà bon dia. Però com sempre, mai se sap.



Ela mapes que vaig començar a mirar ahir em deien que ens plouria pràcticament tot el dia, i així li vaig dir a algú de la colla quan vàrem coincidir en una visita cultural. Però ara la cosa ha canviat, i és que tot i que ahir marcaven una mica d’altes pressions, un front procedent del atlàntic amenaçava amb pluges poc intenses. Avui els mapes presenten un potent anticicló a les Illes Balears, concretament centrat a Eivissa, que constitueix una tanca probablement insalvable per el front que us deia, i les pluges regaran molt més al nord.

He dit tot això per significar que amb només un dia d’interval, les coses meteorològicament parlant poden canviar moltíssim (i políticament parlant, ni us ho explico).

Bé, si no canvien gaire els paràmetres, el proper dijous pels voltants de Campins gaudirem del sol fins després de dinar, moment en que el cel poc a poc s’anirà poblant de núvols alts. A l’hora d’arribar és possible que encara hi hagin boires d’inversió tèrmica que s’esvairan poc després de les nou. El vent serà molt fluix de ponent de Força 1-2 i les temperatures que esperem seran de 1º al arribar, pujarà a 6º tot seguit i a 10º cap a migdia, baixant després de dinar a 2º.

Repeteixo la conclusió de la convocatòria del mes passat: No oblidem els barrets, gorres i capells no només pel fred sinó també pel sol i la roba d’abric en funció de les sensacions de cadascú.


NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.

L'ITINERARI D'AQUESTA EXCURSIÓ HA ESTAT SUBSTITUIT PEL QUE HI HA DINS DEL REQUADRE

La "perxada"

A L’OMBRA DEL TURÓ DE L’HOME: EL SOT DE L’INFERN


També, en aquesta ocasió, repetim excursió. Ja havíem anat al Sot de l’Infern, l’abril del 2012. Llavors va ser a l’arrencada de la primavera, ara ho farem en ple hivern. Segurament el paisatge serà diferent però, segur, tindrà també el seu encant i interès. Confiem, això si, que el (bon) temps ens hi acompanyi.


Data.- Dijous 6 de febrer de 2020


Tipus d’itinerari.- Ben amagat, en un racó ombrívol als peus del turó de l’Home es troba el Sot de l’Infern, un paratge especialment tranquil, regat per un rierol i envoltat de vegetació. S’hi arriba en només una hora i mitja des de la Plana del Coll, el punt de sortida, on hi ha un aparcament per a deixar-hi els cotxes, una font i taules per a l’esmorzar. L’itinerari -senyalitzat- segueix camins de pendents suaus i permet contemplar alguns dels elements paisatgístics i patrimonials més típics del Montseny, amb diferents tipus de bosc: un conjunt de castanyers vells, una castanyeda explotada en règim de “bosc menut” o de perxada i un gran alzinar amb una fidel reproducció d’una antiga barraca de carboners.

Passera per damunt del torrent del Sot de l'Infern


Recorregut i dificultat.- El recorregut és una ruta circular, (senyalitzada amb fites de color groc) de 3,5 km que surt i retorna de l’aparcament i font de la Plana del Coll. El desnivell acumulat es de +184 m / -179 m. La dificultat  baixa. El temps de caminada, sense comptar les aturades, és d’1h 45’. L’itinerari comença, com ja hem dit, a la Plana del Coll (936 m) on deixarem els cotxes i esmorzarem.


Pàrquing de la Plana del Coll 

El camí, desprès de passar pel costat del càmping de Fontmartina, puja suaument fins arribar al lloc conegut com “els castanyers vells”, una clariana amb tres vells castanyers de troncs curts, buits i gruixuts. El camí s’endinsa dins un espès alzinar tot travessant un parell de torrents. De sobte el paisatge canvia, les alzines van deixant pas als castanyers, senyal que arribem a “la perxada”, una castanyeda explotada tal i com es feia antigament per a obtenir-hi “perxes”.


Un dels vells castanyers

Continuarem  fins al Pla de la Pomera, lloc on s’ha reconstruït una vella cabana de carboners (en planes com aquesta, els bosquerols feien les piles de llenya que, després d'una lenta combustió, es convertien en carbó. El carboner, obligat a controlar dia i nit el procés, bastia amb els materials que tenia al seu abast aquests pràctics i sòlids aixoplucs). Baixem tot seguit, passant per un antic forn de pega, fins el Sot de l’Infern. En aquest obac indret les falgueres i la molsa entapissen el sol i les roques a la vora del torrent tot formant, amb l’aigua i el frondós bosc de ribera, un ombrívol i harmònic paratge. L’itinerari continua, en suau pujada, fins arribar de nou al punt de sortida.



Cabanes de carboners al Pla de la Pomera


Dinar.- El dinar el farem, a les 13h 30', al restaurant La Terrassa de Campins, carretera de Sant Celoni a Santa Fe, km 5,3, CAMPINS, telèfon 938 47 53 29, https://www.laterrassadecampins.es/es/ .Tenen un menú diari a un preu de 14 euros.




Visita a l'esglèsia de Sant Esteve de la Costa del Montseny.- Abans de dinar, ja de camí cap al restaurant, ens aturarem per a fer una visita a l'interesant esglèsia de Sant Esteve de la Costa del Montseny. Guarda encara restes de l'edifici del segle XII, així com un magnific comunidor del segle XVII. La seva situació privilegiada permet contemplar unes molt bones vistes de la vall.




Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Si poden venir, en Jaume i la Mª Rosa portaran el cafè; en Llorenç i en Zac “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena i en Pedro les olives i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.

Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). Barrets, “boes”, bufandes, passamuntanyes i crema protectora per al sol o el fred i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.


Lloc i hora de trobada.- Farem l’ “aproximació”, fins al lloc on iniciarem la caminada, en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet, en funció dels qui hi anem, el nombre de vehicles que necessitem i la distribució i “repartiment” dels xino-xaners/es en els mateixos.

Per tant, si us plau, confirmeu quan us sigui possible l’assistència i –si és el cas- la disponibilitat de vehicle per tal de que els coordinadors organitzin la logística de transport.

L'hora de trobada, per als qui sortim de la Travessera/Llepant de Barcelona, serà a les 7h 45’ del matí. Per als qui veniu d’altres llocs (Mollet o el Maresme) el segon lloc de trobada serà, ja al punt on esmorzarem i hi iniciarem la caminada, a l’aparcament de la Plana del Coll, sobre les 9h 30’ del matí.

Aproximació.- Per anar fins la Plana del Coll, cal sortir de Sant Celoni per la carretera BV-5114, que va a Santa Fe i a Mosqueroles. Al cap d’uns 15 km, en una rotonda, deixarem aquesta carretera (que segueix cap a Santa Fe) i a la tercera sortida agafarem la BV-5119 que va cap a Mosqueroles i La Costa del Montseny. Al punt quilomètric 10,2 de la carretera que va de Sant Celoni al Turó de l’Home, després de passar l’entrada del càmping de Fontmartina hi ha l’aparcament de la Plana del Coll. 

Hi ha dos pàrquings. El primer està situat a la mateixa carretera BV-5119, està destinat al autocars i es pot aparcar en ambdós costats; des d'aquí podríem accedir, per una amplia pista, al càmping FontmartinaEl segon pàrquing també està situat a la carretera però més amunt, a uns dos-cents metres aproximadament. Hi ha un àrea de lleure, taules i una font. Nosaltres ens trobarem en aquest segon. Aquí hi trobarem panells informatius de la ruta.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins al vespre del dilluns 3 de febrer contestant ("respondre a tots") el correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep -el company que coordina aquesta sortida-; més que res per tal de poder confirmar al restaurant (dimarts al matí) el nombre de comensals que serem el dijous a dinar.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada