![]() |
El Gorg Negre del Gaià a Querol |
ANIREM FINS AL GORG NEGRE DEL RIU GAIÀ, A
QUEROL (ALT CAMP)
Data.- Dijous 6 de febrer del 2025
Tipus d’itinerari.- Passejada hivernal per la part alta del riu Gaià. Aquest riu, de 59 km de llarg, podria correspondre al Maius dels romans, citat per Pomponi Mela entre les poblacions de Subur i Tolobi (d'emplaçament desconegut, però situades entre Tarragona i Barcelona), o al Subi, mencionat per Plini el Vell com a un riu pròxim a Tarragona.
Neix, prop de Santa Coloma de Queralt als contraforts de la Depressió Central i recull les aigües de les serres de Brufaganya i de Queralt. Creua la Serralada Prelitoral Catalana, més concretament el Bloc del Gaià, i passa pel conjunt cistercenc del monestir de Santes Creus. Travessa, una mica més avall, la Serralada Litoral per l'estret del Cardenal, en el qual s'hi ha construït el pantà del Catllar. En conseqüència, els seus últims 11 km els baixa sec majoritàriament durant tot l'any, ja que aquest pantà reté tota l’aigua, destruint en gran part l'ecosistema que albergava espècies amenaçades com el barb cua-roig. En l'actualitat, es destinen projectes per a la seva recuperació tot i que segueix, pràcticament, sense flux d'aigua.
Desaigua al Mediterrani, a la platja de Tamarit prop d’Altafulla. A la desembocadura forma una llacuna separada del mar per una barra de sorra, tot i que en els últims anys, en algunes èpoques de l'any, s'allibera aigua des del pantà del Catllar per aconseguir proporcionar un cabal regenerador al riu i, en aquests episodis puntuals, l'aigua arriba al mar. Aquesta llacuna i els seus voltants formen part de la Reserva Natural de Fauna Salvatge de la Desembocadura del Gaià.
La vall del riu Gaià conté una altíssima densitat de fortificacions medievals, construïdes als segles X i XI, quan la zona feia de frontera entre el Comtat de Barcelona i Al-Àndalus. Només dins el terme municipal de Querol hi ha 3 castells: Querol, Pinyana i Saburella.
![]() |
Restes del Castell de Querol |
La caminada que us proposem, en aquesta sortida, és una excursió circular que surt i retorna del petit poble de Querol (de 595 habitants, el 2024) per la zona natural protegida del riu Gaià. És una ruta fàcil -per pistes i corriols- seguint el riu (que travessarem per dues passarel·les de fusta) envoltada de boscos de ribera -pollancres, salzes, àlbers i oms-, pinedes i alzinars, que ens portarà, aproximadament en una hora i mitja, al Gorg Negre. Un gorg, en un racó envoltat de penya-segats de roca calcaria, on es projectà -el 1909, amb algun nou intent durant la II República- construir-hi un petit embassament com a reserva d’aigua per a les necessitats de la zona.
![]() |
El Gorg Negre |
De retorn a Querol, passarem per L’Hort de les Salamandres. El lloc que havien ocupat molts dels antics horts dels habitants de Querol, actualment acull un projecte de custodia del territori per tal d'afavorir l'hàbitat dels amfibis com ara la salamandra, la granota verda i el tòtil. L'espai també funciona com a centre d'educació ambiental, per sensibilitzar a les persones -i especialment als infants- sobre la necessitat de preservar la biodiversitat i fomentar el voluntariat a través de la Xarxa d'Observacións Ambientals de la conca del riu Gaià. El passeig per l'Hort de les salamandres, amb les seves basses i camins, és ideal per fer un tomb tot observant la natura en el seu ambient. Cal dir, però, que quan hi passem nosaltres -a primers de febrer- molts dels animalons que hi habiten estaran hivernant (en funció de la temperatura ambient, a partir de la tardor, s’enterren a terra o al llot del fons de les basses) fins la primavera.
Recorregut.-
0,00 km.- Agafarem la pista encimentada que surt, de Querol (545 m d’alçada), des de davant del Restaurant Sant Jordi i que baixa fins al riu.
0,15
km.- El camí es bifurca en dos (tots dos porten al Gorg
Negre).
Nosaltres seguirem pel de l’esquerra, que porta al Molí
de Querol
(nosaltres però, al molí -molt enrunat-, no hi arribarem) i
deixarem -per
passar-hi de tornada- el que continua per la dreta i que va al Hort
de les
Salamandres.
0,80 km.- Travessarem el riu Gaià per una passera de fusta de cinc cossos.
![]() |
1,00 km.- Continuarem recte i deixarem a l’esquerra el camí que ens portaria al castell de Saborella i al poble de Vallespinosa.
1,50 km.- Arribarem al cartell explicatiu del Gorg Negre (450 m d’alçada), en aquest indret hi podrem visitar les restes del patrimoni fluvial. Tornarem en direcció al torrent d’Esblada.
![]() |
Panell explicatiu al Gorg Negre |
Detall del Gorg Negre |
![]() |
Passera al Grog Negre |
2,30 km.- Travessarem el torrent d’Esblada, que neix al vessant occidental de la Serra de Brufaganya i agafa el nom del petit agregat, depenent del municipi de Querol, per on passa.
2,60 km.- A la dreta trobarem unes escales amb les quals podrem entrar al circuit adaptat de l’Hort de les Salamandres (479 m d’alçada) -on l’Associació Mediambiental «La Sínia» intenta recrear, amb basses (naturals i artificials), uns indrets on els amfibis hi tinguin el seu hàbitat- i on hi ha, també, la Font de la Tous i un petit espai de pícnic amb bancs i taules. Retornarem, per les escales, al camí per on veníem.
![]() |
Detall de l'Hort de les Salamandres |
2,85 km.- Arribarem a la bifurcació de camins (el que va al Molí de Querol i el que venim nosaltres) que hem trobat al començament del recorregut. Agafarem el que ens retorna al poble.
3,00 km.- Tornarem al punt de sortida, davant del Restaurant Sant Jordi.
Recorregut: 3 km. Desnivell acumulat: +/- 130 m. Temps estimat, sense pauses ni aturades: 1h 30’. Dificultat: Baixa.
Esmorzar.- En funció del dia que ens faci, tenim dues opcions o llocs on esmorzar -sobre les 10 h 15', un cop siguem tots a Querol- abans de fer la caminada.
a) Si fa bon dia.- Podem estacionar els cotxes a l’Aparcament Municipal que hi ha (a l’esquerra de la carretera C-37) a l’entrada del poble de Querol, venint des de Pont d’Armentera. A la dreta hi veurem un antic abeurador i safareig; agafarem el carrer (Passeig de la Font) que surt del seu costat i que ens portarà a l’Àrea de Lleure de la Font de Querol, on -a més de la font- hi ha taules i bancs. És un lloc ombrívol però tranquil.
![]() |
Antic abeurador i safareig de Querol |
b) Si ens fa un dia «rúfol».- Mirarem d’aparcar els cotxes al Restaurant Sant Jordi, on hi tenim emparaulat el dinar i esmorzarem, demanant la beguda i els cafès o cafès amb llet, a cobert i -si tenen la llar de foc encesa- més calentons.
![]() |
Detall de l'interior, amb la llar de foc, del Restaurant Sant Jordi |
Dinar.- El dinar el tenim emparaulat, a les 14 h, al Restaurant Sant Jordi, Carretera Valls - Igualada 11, 43816 QUEROL, tel. 977 63 84 62
https://www.tripadvisor.es/Restaurant_Review-g2424813-d7346098-Reviews-Restaurant_Sant_Jordi-Querol_Alt_Camp_Costa_Dorada_Province_of_Tarragona_Catalon.html
Tenen un menú diari amb vi, aigua i gasosa, amb l’IVA inclòs a 14 euros. Hem quedat que, pocs dies abans, ens faran arribar el menú de dijous, per a que en triem els plats i així -ells i nosaltres- tindrem un millor servei.
A l'hora dels cafès sortejarem, entre els assistents/es, una ampolla de bon vi de la DO Terra Alta, amb l'etiqueta commemorativa de la sortida.
![]() |
El Restaurant Sant Jordi de Querol, a la dreta de la foto, l'espai d'aparcament. |
![]() |
Interior del Restaurant Sant Jordi amb les taules preparades per a l'àpat d'una bona colla. |
Equip necessari.- Roba, barrets/gorres, fulards o bufandes i calçat adequats a l’època i recorregut i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. I qui ho desitgi o necessiti, bastons. Porteu aigua per a la caminada i, qui vulgui, gel hidroalcohòlic.
Lloc i hora de trobada.- Farem el viatge fins a Querol en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet o el WhatsApp del grup, els qui hi anem en el propi cotxe i/o els qui compartirem vehicle. També ens aniria be saber aquells que hi acudiran, directament, des dels seus domicilis o llocs de residència.
El lloc i hora de trobada (independentment, clar, del que hagueu quedat els qui compartiu cotxe) serà el tradicional de Travessera de Gràcia/Lepant, puntuals, a les 8h 30’ del matí del dijous 6 de febrer.
De Barcelona a Querol hi ha, segons el Google Map, tant si es va per la AP- 7 i el Pla de Santa Maria -113 km-; com si ho fem per la A-2 i la C-37 (per Igualada i Santa Mª de Miralles) -94 km- i un temps estimat, en ambdós casos, de 1h 30’.
Per tant, calculem que l’hora de trobada -de tots els cotxes- a Querol podria ser sobre les 10h 15’ del matí.
Inscripcions.- Ens aniria be saber els qui vindreu, abans del vespre del dilluns 3 de febrer per a poder confirmar, el dimarts 4, als del restaurant el nombre de comensals que serem i els menús triats per al dinar del dijous 6.
Ho podeu fer contestant "respondre a tots" el correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida o, per qualsevol altre mitjà: e-mail o el WhatsApp de la colla.
Gràcies per la vostra atenció, col·laboració i, si podeu, participació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada