diumenge, 7 de febrer del 2010

MÚSICA I CANTANTS (1)



L’ALTRA “NOVA CANÇÓ”

Permeteu-me aquesta “entrada” al nostre Bloc i, també, una recomanació.
Tots reconeixem el valor i el mèrit d’aquells cantautors, molts d’ells emmirallats en la chanson francesa, que van donar forma i prestigi a la Nova Cançó. Raimon, Els Setze Jutges i molts d’altres intèrprets van tenir, en uns temps certament difícils, l’”atreviment” de cantar (i posar al dia) la cançó en català. Molts han lloat, especialment l’any passat en motiu del cinquantenari de la cançó “Al vent”, aquest fet. Plenament d’acord.
Per contra, s’ha oblidat –per sistema, per omissió o per ignorància- tota la gent que, fugint de l’etiqueta, a les dècades dels seixanta i setanta cantaven, també, en català. Ho feien amb d’altres ritmes, pop o ie-ie, en grups o conjunts de música “moderna”. Alguns ja cantaven en castellà fent versions d’altres autors, d’altres van debutar cantant en català, amb peces pròpies o adaptacions foranies.
La història de la música i la cançó, en català, l’han fet tots plegats. La nostra memòria –i si voleu nostàlgia- musical seria incompleta si oblidéssim els pioners d’aquesta Altra “Nova Cançó”.
La revista ENDERROCK, número 172, d’aquest mes de Febrer, està dedicada al POP IE-IE CATALÀ DELS ’60. Amb l’exemplar de la revista es regala un CD, amb 11 peces –algunes força conegudes-, que ens permeten muntar el nostre particular “guateque”. Tot per 4,95 euros.
No se si recordareu noms de grups o cantants com: “Els 3 Tambors”, “Els Dracs”, “Maria Cinta”, “Els Corbs” versionadors d’en Bob Dylan, “Lita Torelló”, “Els Picapedrers” i “Els Drums” i les seves adaptacions de “The Beatles”, “Els 4 Gats”, “Els Xocs”, “Els Trons”, entre d’altres.
De les cançons del CD destaco –tot i que, es clar, els gustos son molt personals-: “Què passa amb els duros” (“Get Out of My Life Woman” d’ Allen Toussaint) tocada per “Eurogrup”; “La casa del sol naixent” de “Els Dracs”; “No et puc acompanyar” d’en Pi de la Serra cantada i tocada per “Els 4 Gats”; “Un ninot penjat d’un fil”, cançó amb la qual la Sandie Shaw va guanyar el festival d’Eurovisió del 1967, molt ben interpretada i versionada per “Els de la Torre”; “Ajuda’m” (“Help” dels Beatles) de “Els Picapecrers; “Cançó del noi dels cabells llargs” d’en Jordi Batiste molt ben interpretada per “Els 3 Tambors” o “Per tu ploro” versió ie-ie d’en “Mauné i els seus Dinàmics” que va ser uns dels primers grups moderns que va incorporar la tenora al costat de la molt ben tocada bateria.....
No cal dir que us recomano, a aquells/aquelles que us agrada la música, l’adquisició de la revista ENDERROCK + el CD d’aquest mes.
Que la disfruteu (o gaudiu) força !!!
Una abraçada.

1 comentari:

  1. Per aquells/es amants d'aquest estil que amb el CD (versió reduïda, 11 cançons), que donen amb la revista Enderrock de febrer, no en tingueu prou la discogràfica PICAD ha editat el recopilatori complert "Pop ie-ié català dels 60's" amb 28 títols, al preu de 12 euros.
    Podeu veure més informació i la relació completa dels interprets i cançons a:
    http://www.actualrecords.com/mostradisc.php?order=910894
    Una abraçada

    ResponElimina