diumenge, 27 de novembre del 2011

ART I ESCOLTISME (2)






MÁRTON LAJOS (LOUIS MÁRTON)


Márton va néixer el 18 d'octubre de 1891 a Székelyudvarhely, Transilvània, dins de l'antic imperi austrohongarès territori que, el 1920 (després de la Primera Guerra Mundial) passà a formar part de l'actual Romania. Márton, segons va comentar ell mateix en una entrevista, va començar a dibuixar, quan tenia quatre anys, als mobles i les parets de casa seva i, segons va dir, la primera “paga” va ser una garrotada del seu pare... Va estudiar a l'Escola d'Arts Aplicades de Budapest i, el 1907 quan tenia 16 anys, publicà el seu primer dibuix a la revista Zaszlonk (La nostra bandera).



Ingressà als scouts hongaresos, poc després de la fundació d’aquestos. Amb una petita delegació de 48 membres assistí al II Jamboree Mundial de Dinamarca de l’any 1924. Pal Teleki, Cap Scout d'Hongria i més tard Primer Ministre del país, n’era el màxim representant. No feia gaire que la Primera Guerra Mundial havia acabat i Hongria, recordem-ho, era un dels països del bàndol perdedor. Per això, tot i la germanor escolta, els scouts hongaresos no es sentien, al principi, gaire ben vistos pels altres scouts (la majoria de països aliats o neutrals). Els hongaresos, no tenien molts recursos i anaven força mal equipats. Tot i això, van guanyar diverses competicions i acabaren classificats en tercer lloc entre els trenta-tres equips nacionals. Ben segur que la facilitat que tenia Márton per al dibuix devia originar que molts dels apunts improvisats, que sobre el Jamboree feia i que els scouts d’altres països es degueren endur com a record, contribuïren a millorar aquesta relació. Fins a l’extrem que Márton sempre va dir que, aquest Jamboree i aquest primer contacte amb scouts de tot el món, va ser una de les experiències més memorables de la seva vida.

El número de febrer de 1927 de la revista Zaszlonk, vinculada als Scouts hongaresos i a l’Església catòlica, edità un llarg article commemoratiu del 20è aniversari del primer dibuix de Márton publicat el 1907, en el mateix s’hi reprodueix un autoretrat infantil del que ja anomenen “mestre Márton” vestit d’escolta.



Publicarà també, en aquesta època, dibuixos seus a la revista Cserkész Magyar (El Scout Hongarès). Márton, que no era molt alt, signava inicialment com a "Martonkaj" (Petit Márton); desprès utilitzarà la forma “Marton L”.




Márton també va assistir, el 1929, al III Jamboree Mundial celebrat a Anglaterra, en aquesta ocasió, la delegació hongaresa va ser ja de 800 participants. Aquest mateix any 1929, l’Associació Scouts d’Hongria va editar un àlbum amb molts dels dibuixos fets per Márton en les trobades escoltes internacionals dels anys anteriors. En l’ introducció es deia que "el pintor Louis Márton va ser un dels pioners del Moviment Escolta a Hongria i actual membre del Comitè Executiu, de l’Associació Scouts d’Hongria".



Així arribem al 1933, Hongria és l’encarregada d’organitzar, a la ciutat de Gödöllo, el IV Jamboree Mundial. Des dels inicis, l’Escoltisme ha fet servir la ma dels artistes per a difondre –primer amb postals i desprès amb calendaris, pòsters i d’altres sistemes gràfics- el seu ideari i difondre, així, aquest moviment. Hongria, en el Jamboree del 1933, ho va fer amb Márton i aquest hi col·laborà amb molt d’encert i entusiasme. Es calcula que va fer, per aquesta ocasió, uns 200 dissenys diferents de postals. Son dibuixos molt nets i simpàtics, gairebé sempre amb algun animalet, que mostren uns scouts riallers, servicials i feliços. Totes aquestes postals tenen un romàntic encant.


Márton, a més dels dibuixos scouts, va il·lustrar nombrosos llibres especialment per a infants i creà diversos cartells publicitaris. Molts col·leccionistes de la seva obra afirmen que la seva darrera postal scout data de l’any 1938. A finals de l’estiu de 1939 esclata la Segona Guerra Mundial. Hongria va poder mantenir el seu propi govern fins el març de 1944 quan els alemanys, aliats d'Hongria, van ocupar el país. Després serien els russos els qui ho farien després de sotmetre Budapest a un llarg setge.

Acabada la guerra, el VI Jamboree Mundial es celebrà a França el 1947. Márton tenia 56 anys, hi ha qui diu que la seva estrella s’apagà després de la Segona Guerra Mundial i les seves conseqüències. Acudiren al Jamboree de França uns 200 scouts hongaresos, però Márton –evidentment- no hi va anar, ni ens consta que hi fes cap dibuix. El 1948, el govern comunista d’Hongria prohibí l’escoltisme al país i aquest no hi tornà a aparèixer, legalment, fins l’any 1989.




Márton va morir a Budapest, als 62 anys, el 26 de gener de 1953. Després de la caiguda del comunisme, en el centenari del seu naixement –l’any 1991-, les seves restes van ser trasllades, del cementiri on reposaven, a la cripta del Monestir Franciscà de Budapest. Diu el seu obituari que Márton era un artista-pintor, restaurador, dissenyador, dibuixant de segells,... i que te frescos seus en nou esglésies d’Hongria, així com pintures al Vaticà de Roma. I era també, a més de tot això, un entranyable i bon scout.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada