dimarts, 4 de setembre del 2012

DEL NOSTRE FONS DOCUMENTAL (2): EL NOSTRE CANÇONER


Aquelles cançons...

…que cantàvem fa més de cinquanta anys. Cantàvem al local, al caminar; al tren; a l’autocar i, sobretot, els vespres -davant les tendes o dins del refugi- al voltant del foc.

 
Cantant fèiem sentir la nostra alegria, la nostra amistat i la força de tot allò que ens unia. El cant, diuen, calma els excitats, desperta els adormits, fa caminar els qui quasi ja no poden, agermana i omple de felicitat els qui canten.

 
Certament, cantar ens agradava i ens feia sentir be. Diuen que les cançons, igual que la cultura i la llengua, són imprescindibles per a comunicar-nos. Molts pobles les han utilitzat (i ho segueixen fent) per a expressar els sentiments, les pors, les alegries, les penes o les esperances,... Tots coneixem cançons que, en el que podríem considerar la màxima expressió de la generositat, han deixar de ser patrimoni del seu autor per a passar a ser-ho de la gent, del poble.

 
Teníem cançons per a totes les ocasions i moments: per a les cerimònies, per a les caminades, per a riure i fer gresca, per a les estones “tendres” al costat del foc, per als comiats…


Amb l’ajuda d’uns vells cançoners (“Cançons a flor de llavi”, “Espirituals negres” i “Uel-lé”) que encara conservàvem i la bona memòria de alguns i algunes de nosaltres, hem aconseguit aplegar, en aquest treball, prop de cent-quaranta cançons. Segur que mai havíeu pensat que, en el nostre repertori, en tinguéssim tantes  i  això que és molt probable que ens en hàgim oblidat d’alguna…

Tampoc és la nostra intenció fer un “cançoner” exhaustiu ni “tancat”; ho hem centrat –més o menys- en el període de més “activitat” del nostre Clan,  és a dir, des dels primers anys seixanta als primers setanta del passat segle (1960 -1970).  Després vindrien els anys de “La Trica” i el Canet Rock; els recitals i les cançons de la Transició amb en Lluís Llach, l’Ovidi Montllor, en Sisa, Al Tall, Esquirols, Sau,... uns anys també amb cançons ben emblemàtiques i destacades però, per a tot això, caldria una nova recopilació.
Aquí teniu, doncs, un bon recull de cançons per a rememorar –amb records i emocions- els vells temps (o, al menys, el d’un bon període d’anys) i, també, per a refrescar la memòria en el moment en que, ara de nou, les vulgueu tornar a cantar. Us hi atreviu ?


Diuen que recordar, escoltar o cantar cançons col·lectivament o en solitari – fins i tot sota la dutxa- és una de les teràpies més antigues i efectives que existeixen per a treure’ns tota mena d’angoixes, preocupacions o “mals de cap”... ja ho diu el vell refrany: “Qui canta el seu mal espanta”.

 
Endavant, doncs. Podeu veure les "nostres" cançons clicant sobre el mot CANÇONER a l'apartat UN PASSEIG NOSTÀLGIC PER LES NOSTRES CANÇONS situat a l'angle inferior dret de la pàgina principal d'aquest mateix Bloc.


COMECLOG, setembre del 2012.


3 comentaris:

  1. Un amable comunicant ens ha fet arribar una cançó, que segurament ja cantaven els antics Exploradores, però que nosaltres els primers anys seixanta també cantavem. La seva lletra és:

    POR VALLES Y POR MONTAÑAS

    Por valles y por montañas,
    va el alegre explorador.
    Sin aterrarle los hielos,
    ni el viento ni el sol.

    Siempre atento y vigilante,
    sin dejarse sorprender.
    Prosigue, siempre adelante
    y cumpliendo su deber.

    MARCHAD, MARCHAD,
    SEMBRANDO PAZ Y AMOR,
    MARCHAD, MARCHAD,
    Y A VUESTRO DIOS AMAD.

    España, patria querida,
    tierra donde yo nací,
    te ofrezco alegre mi vida,
    y no pienso más que en ti

    Los laureles de tu historia,
    quisiera reverdecer,
    dándote, días de glorias
    y cumpliendo mi deber

    MARCHAD, MARCHAD,
    SEMBRANDO PAZ Y AMOR,
    MARCHAD, MARCHAD,
    Y A VUESTRO DIOS AMAD.

    Moltes gràcies, en una nova edició del Cançoner ja la hi posarem.

    ResponElimina
  2. Encara una altra cançó. Aquesta un pel infantil i innocent (però que nosaltres també cantàvem...)

    LA MAR ASTAVA SALADA...

    La mar astava salada, salada astava la mar (bis)

    i s'anava substituint les vocals, successivament, amb la "e", la "i", la "o" i la "u"

    Le mer esteve selede, selede esteve le mer (bis)

    Li mir istivi silidi, silidi istivi li mir (bis)

    Lo mor ostovo solodo, solodo ostovo lo mor (bis)

    Lu mur ustuvu suludu, suludo ustuvu lo mur (bis)

    ResponElimina
  3. Una cançó més... la recordeu ? (tot i que, crec, nosaltres la cantavem amb alguna altra lletra: "Ni a les pedres, ni a l'herbada, no tinguem cap relliscada"...)


    Hop,hop,hop ¡

    Popular alemanya.

    Hop, hop, hop! ves a tot galop!.
    Ni a les pedres, ni a la prada,
    no tinguem cap relliscada;
    ves a tot galop!
    hop, hop, hop, hop, hop!

    Trap, trip, trap! ai si caic de cap!
    si el galop no atures ara,
    sentiràs fiblar la vara;
    ai si caic de cap!
    trap, trip, trap, trip, trap!

    Bre, bre, bre! passa, tret el fre!
    ja la cursa és acabada
    i t'espera la civada;
    passa, tret el fre!
    bre, bre, bre, bre, bre!

    ResponElimina