dimecres, 24 d’octubre del 2012

EL TEMPS QUE CAL ESPERAR


Bon dia colla, encara que aquest bon dia no passa de ser un bon desig. Les convencions que gastem en la nostra cultura ens manen saludar d’aquesta manera, alguns s’ho prenen com una afirmació i senten la temptació de respondre iradament quan la realitat del temps atmosfèric mostra el contrari.

Si atenem als darrers correus, sembla que hi ha hagut una mena d’acord tàcit per anomenar-me Home del temps del Clan Os Gris, ja us ho agraeixo, perquè és un tema que m’apassiona, però també he de reconèixer que estic força espantat. M’he introduït en aquesta afecció per influència del meu consogre que és una autoritat en la matèria, però estic comprovant fins a quin punt m’estic ficant en un “jardí”.

Ara entenc el malestar que els provoca als homes i dones del temps del país, les critiques irades quan erren una previsió. El problema rau en un malentès filològic, ens entestem en dir previsió (pre-visió, visió per endavant) quan hauríem de dir pronòstic (pro-gnòstic, pel que sabem). Fixeu-vos que és el terme que usen els metges, el malalt te un pronòstic lleu si després hi ha complicacions, no els aneu amb reclamacions!

Dic tot això perquè m’he proposat deduir el temps que ens farà a Sant Llorenç de Morunys el proper cap de setmana i no me’n surto. No me’n surto, cal dir-ho, perquè no soc un expert en llegir els mapes de les isòbares i dels fronts càlids, ni dels freds ni dels ocults. El que faig jo, he de confessar-ho, és consultar diferents serveis meteorològics (alguns de pagament), donar un cop d’ull al satèl·lit i fer un balanç per el lloc en concret en que ens mourem. Però clar, estem en plena tardor, i que al igual que en la primavera, la atmosfera es mou per paràmetres molt subtils però amb conseqüències sovint espectaculars. Llavors cada servei meteo, que es basa en el seu mapa numèric favorit, dona resultats discrepants, i així estic jo, que acabo estràbic de tant mirar a un mapa i a un altre.

Bé, segons tot el que he consultat, el pronòstic per Sant Llorenç de Morunys i pel dies 26, 27 i 28 és:
Cal agafar el paraigües i/o la capalina perquè s’esperen pluges de fluixes a moderades (xim-xim-marieta, txiri-miri, o calabobos) el divendres.

Sembla ser que el dissabte veurem el sol, sobre tot al migdia i a la tarda, però això farà que l’amplitud tèrmica augmenti i passarem de una mínima de 4º al matí a una màxima de 16º a l’hora de dinar.

El diumenge repetirem la pauta, núvols al matí i sol a la tarda.

La cota de neu estarà situada a 3.000m pel que no és d’esperar que les precipitacions del divendres siguin en forma de neu.

Però, és clar, no podem fer gaire cas de lo dit, perquè hi ha serveis meteorològics que “aposten” per temperatures el dissabte de fins 21º i vent de mestral de fins força 5 tot al mateix temps. El vent de mestral a Sant Llorenç significa de bufa dels Pirineus, costa d’entendre que aquest vent que haurà passat pels cims nevats arribi allà tant “calentet”.

Això és tot amics, i com ja vaig dir:
NO S’ADMETEN RECLAMACIONS
J.M.




















ACTUALITZACIÓ
Divendres 26, pronòstic a les 10:00 (hora local)

Aparentment podrem fer l'aproximació a Sant Llorenç de Morunys sense mullar-nos pel camí.

Mapa de núvols a l'hora majoritària de sortir de BCN
I també aparentment, arribarem a la Coma ennuvolats però sense pluja.

Mapa de núvols a l'hora de l'arribada a l'hotel
Pel que fa al pronòstic del passat divendres, no s'albiren grans diferències, tret del tema de la temperatura.


L'amplitud tèrmica del dissabte serà menor durant el dia, que oscil·larà entre els 5º al matí i els  9º a la tarda. Al vespre la temperatura caurà en picat i ens llevarem l'endemà sota zero.
El diumenge tindrem una mínima de 5º negatius a les vuit del matí i arribarem a una màxima de 1º sota zero a la tarda a l'hora del comiat.

Abrigueu-vos!!

Joan Miquel

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada