dissabte, 12 de gener del 2013

MÚSICA I CANTANTS (9)




DONES QUE CANTEN I FAN MÚSICA

Un cop més, parlant de música i cançons, permeteu-me que faci una certa publicitat –al nostre Bloc- de la revista ENDERROCK.

“Les dones som protagonistes de la història que vivim ?”... es preguntava Maria Aurèlia Capmany al disc DONES, FLORS I VIOLES, un elapé de l’any 1980 molt popular, sobre la dona a la cançó catalana (que alguns de nosaltres encara tenim, ja que pràcticament va arribar a totes les cases distribuït -no recordo si per un Sant Jordi o per Nadal- per una entitat d’estalvi). L’àlbum incloïa cançons de la Bella Dorita, Núria Feliu, Maria del Mar Bonet, Guillermina Motta, Maria Cinta, Teresa Rebull, Carme Sansa i Rosa Mª Sardà.
Denunciava aleshores Maria Aurèlia Capmany en la presentació del disc, que “...la història de la dona sempre discorre entre bastidors” i  hi reclamava “un lloc en la Història, amb majúscula”.

Des de llavors, evidentment, hi ha hagut –sortosament- moltes i molt bones aportacions femenines en les veus o autories de la cançó i la música catalanes. Avui podem afirmar que, com en molts altres camps –amb normalitat, al costat dels seus col·legues barons-, les dones son també un  referent  en el món de la música i la cançó d’aquí i d’arreu. Fins i tot hi afegiria que, en molts casos, elles han sabut afegir a la música i la cançó aquella sensibilitat, pulcritud i tendresa que només les dones hi saben posar.

El mèrit del número 207, d’aquest mes de gener, de la revista ENDERROCK és el de tornar a fer explicita, en un article especial, una recopilació amb la visió actual que, sobre la seva obra i la manera d’entendre la música, tenen 25 dones cantants i compositores de casa nostra. Des de la Nova Cançó fins al nou pop català. D’algunes de les cantants o cantautores de sempre -com Salomé, Núria Feliu, Teresa Rebull, Mª del Mar Bonet, Guillermina Motta, Maria Cinta, Marina Rossell...-, de més actuals i, fins i tot, d’emergents –com Eva Dénia, Beth, Sílvia Pérez Cruz, Carme Canela, Franca Masu, Lídia Pujol, Maria Rodés, Anna Roig, Big Mama, Marta Rius, Ivette Nadal, Meritxell Gené, Bikimel, Rosa Pou, Clara Andrés, Joana Serrat, Maria Coma i Andrea Motis-.

La revista complementa les entrevistes amb fotografies i un CD Dones i cançons amb 16 cançons, entre peces inèdites i temes recopilats, de Sílvia Pérez Cruz, Maria Rodés, Ivette Nadal, Anna Roig, Rosa Pou, Clara Andrés, Marina Rossell, Bikimel, Joana Serrat, Meritxell Gené, Esther Condal, Marta Rius, Montse Castellà, Franca Masu, Névoa i Carme Canela.


Amb aquest número especial ENDERROCK inaugura el vintè aniversari de la revista, l’Any de les Dones i la Cançó, la programació del Festival BarnaSants 2013 amb l’actuació de bona part d’aquesta nova generació de cantautores i la commemoració dels 50 anys de la mítica cançó “Se’n va anar”, popularitzada per Salomé, la primera dona de la cançó moderna en català.

Un número, amb CD inclòs, del tot recomanable.

Una abraçada.

Revista ENDERROCK núm. 207 gener 2013
+ CD “Dones i Cançons”   4,95 euros.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada