dijous, 4 d’abril del 2013

CRIDA A LA SORTIDA DE PRIMAVERA 2013




ESCAPADA PEL MATARRANYA I LA TERRA ALTA
(Cap de setmana del divendres 19 al diumenge 21 d’abril)


Sovint els poders senyorials o polítics, per a posar límits als seus territoris, han fet servir clares divisòries naturals: carenes, llacs, rius,... En el cas del nostre país (o Països Catalans, clar) en tenim forces exemples: el Pirineu que separa el Principat de la Catalunya Nord; el riu Sènia que fa de límit amb el País Valencià; la Noguera Ribagorçana que deixa a l’”altre costat” les comarques, avui aragoneses, de la Ribagorça i la Llitera o el riu d’Algars que “separa” les comarques del Matarranya – a l’Aragó- de la Terra Alta –a Catalunya-.
Nosaltres pensem que, sovint, aquests elements més que separar uneixen: la carena és l’eix central dels vessants d’una mateixa muntanya; el riu és el curs d’aigua que ha format i dona vida a una mateixa vall; poca diferència hi ha entre les ribes d’un mateix llac;... Això passa en les comarques que aquesta primavera visitarem. En aquests territoris continua viva -amb els accents i característiques pròpies- una mateixa llengua, cultura, tradicions i manera de guanyar-se la vida. La millor forma de comprovar-ho és visitar -amb l’esperit i els sentits ben oberts- aquests indrets i treure’n les pròpies conclusions.
Un dels objectius de la Sortida de Primavera que us proposem enguany, a les comarques del Matarranya i la Terra Alta, podria ser aquest però n’hi ha molts d’altres. El mateix paisatge de secà, amb camps d’oliveres, de vinya i ametllers sota l’atenta vigilància dels Ports de Beseit; uns testimonis del passat comú antiquíssims: ibers, romans, sarraïns, templers i hospitalers, edificis renaixentistes, carlinades, indrets –republicans i nacionals- de la passada guerra civil; pobles i viles amb racons pintorescos –que han atret a notables artistes- i edificis molt interessants ; paratges naturals com les Roques d’en Benet, els congostos del Parrissal, els Estrets d’Arnes, la Fontcalda i els seus Estrets;  patrimoni singular com la mil·lenària olivera “lo Parot”, el castell de Vall-de-roures, el convent de Sant Salvador d’Horta, l’ajuntament d’Arnes, el celler modernista de Pinell de Brai –la “Catedral del Vi” l’anomenen-, fites importants de la Guerra Civil com la Cota 705 de la Serra de Pàndols ;  museus com el Picasso o l’Ecomuseu dels Ports a Horta de Sant Joan; delícies gastronòmiques (plats locals, dolços, vi, mel, oli,...). Tot això i més, hi ha per aquelles terres i, nosaltres –aixecant-nos “ben d’hora, ben d’hora...”- procurarem fer-ne un bon tast !!!.

Assortit de dolços del Matarranya

 
Aquí teniu el PROGRAMA que en Josep Maria, el nostre guia-natiu, ens proposa:

 
Divendres 19.- Tarda-vespre.- A mesura que anem arribant, hostalatge a la Fonda Miralles, Avda. Generalitat 19-21  www.hotelmiralles.com tel. 977 435 555 d’ HORTA DE SANT JOAN.  Mentre fem temps per a l’hora de sopar, aquells que ho desitgin podran donar un tom pel poble (la Plaça Major amb l’edifici renaixentista de la Casa de la Vila o els pintorescos carrers de l’Hospital, de Botera, de Cavallers, de la Comanda o del Bonaire).
Després de sopar farem, com ja es tradicional, una breu reunió per a comentar el Programa Previst per al cap de setmana.
 

 

Dissabte 20.- Matí: Ens dirigirem cap a Vall-de-roures, la capital de la comarca del Matarranya, on farem una visita –guiada- al castell gòtic (declarat Monument Nacional) i l’església parroquial de Santa Mª la Major d’aquest mateix estil. Passejarem per aquesta vila fins l’Ajuntament, notable edifici renaixentista del segle XVI (reproduït, com a Casa de la Vila, al Poble Espanyol de Barcelona), el Portal fortificat i el pont medieval de Sant Roc sobre el riu Matarranya. Continuarem la ruta fins a Beseit, passejarem pel seus estrets i costeruts carrers, fins a la Casa de la Vila i l’església de Sant Bartomeu amb la façana barroca. Continuarem, riu Matarranya amunt, fins el Congost del Parrissal on farem una caminadeta d’ 1 hora. Ja de retorn fins a Horta de Sant Joan, farem una breu aturada a Arnes per a contemplar la seu de l’Ajuntament, un dels edificis renaixentistes més notables de Catalunya. Arribarem a la Fonda Miralles a l’hora de dinar.

El Parrissal
 

Casa de la Vila d'Arnes

 
Tarda: Anirem a veure la mil·lenària olivera “lo Parot” considerat l’arbre més vell de Catalunya (la tradició diu que te 2000 anys. Sense entrar en hipòtesis, el fet que l'olivera pertanyi a una varietat desconeguda fa pensar en una edat mil·lenària. Les seves característiques són: espècie Oleo Europaea; volta de canó 7,45 m; alçària 8 m i capçada 9 m). Continuarem cap a les Roques d’en Benet, uns blocs monolítics de formes arrodonides visibles des de molts llocs de la comarca,  seguirem uns quilòmetres més per una pista fins a l’Àrea Recreativa del Mas de la Franqueta, situat al cor dels Ports, on de jove en Picasso hi va fer estada amb un seu amic -durant un mes- dins una cova. De retorn, ens desviarem fins a la Marbrera, una antiga cantera de marbre condicionada per a la visita  i el Mas de Quiquet, que també en Picasso va immortalitzar en un quadre i des d’on es te unes molt bones vistes sobre els Ports.Hi ha la possibilitat de fer una caminadeta d’uns 45’ pels Estrets d’Arnes, un congost on l'aigua corre pel mig de grans formacions de conglomerats formant uns paratges de gran bellesa. Un cop a Horta de Sant Joan, podem efectuar –en aquesta jornada tant Picassiana- una visita al Museu Picasso http://www.hortadesantjoan.cat/picasso/picasso-a-horta d’aquesta localitat (horari tardes d'hivern de 16 a 19h) i/o completar –aquells que ho vulguin-, abans de sopar, el tom per aquesta vila.
 
Les Roques d'en Benet
 
Els Estrets d'Arnes
 
Els Estrets d'Arnes.
 
Diumenge 21.- Matí: Després d’esmorzar (no gaire tard) anirem fins a Sant Salvador d’Horta, antic convent franciscà sota la muntanya de Santa Bàrbara. Ens arribarem, en una curta passejada, fins a la Cova de Sant Salvador amb una petita font que segons la tradició va fer brollar el sant donant tres cops amb el seu bordó. Després ens dirigirem cap a Bot, però una mica abans d’arribar-hi, ens endinsarem en el curs del riu Canaletes per anar a veure  les famoses Olles, el nom és significatiu, davant nostre apareixerà un treball de la naturalesa realitzat per l'erosió natural durant milers d'anys. Són sis olles o gorgs, a més d'altres basses, envoltades per un congost impressionant i únic ple de vegetació. Continuarem fins al Santuari de Sant Josep, situat dalt d’un turó des d’on es te una molt bona vista sobre el poble de Bot i el seu terme, al seu darrere s’alcen les imponents roques de Migdia i l’Agulla. Encara tindrem temps d’arribar-nos a veure el Forat de la Donzella (podeu imaginar, segurament sense equivocar-vos, de quin “forat” es tracta...), una deu d’aigua que neix entre unes roques de forma curiosa en un acollidor indret condicionat amb taules i bancs. Acabarem el matí a Bot on a la Cooperativa ens alliçonaran sobre un dels tresors de la comarca: el vi. Després d’aquesta visita ens dirigirem a la Fonda Miralles per a fer-hi el dinar de comiat d’aquesta Sortida.

Les Olles del riu Canaletes.

Santuari de Sant Josep
 

Cooperativa de Bot
 
Tarda.- Ja de retorn cap a Barcelona farem parada al Santuari de la Fontcalda, en un espai natural entre alzines, pinedes i engorjats de pedra calcària el lloc està documentat des del segle XIV si bé l'església actual data del segle XVIII i és d'estil neoclàssic. El riu Canaletes, al seu pas per aquest lloc, s’estreny formant un petit congost que ofereix un paisatge espectacular i un dels “secrets” més ben guardats, a l’estiu, de la Terra Alta. Les aigües, que s’obren pas entre immenses parets de pedra, van format enormes tolls i piscines naturals: els Estrets. Un caminet tallat a la roca ens permetrà fer-hi un petit recorregut. Reprendrem la ruta per aturar-nos a la histórica Cota 705 de la Serra de  Pàndols on hi podrem veure el Monument a la Pau, un cub en homenatge a l’anomenada Lleva del Biberó i als morts en aquests indrets en la Guerra del 1936-1939. Una mica més avall –seguint en direcció a Gandesa- ens desviarem fins a l’ermita de Santa Magdalena, un magnífic mirador sobre la Terra Alta, la Ribera i el Baix Ebre, així com la Serra de Cardó. Als nostres peus podrem veure la població de El Pinell de Brai on ens dirigirem tot seguit per a visitar-hi (gràcies a les “influències” d’en Josep Mª, doncs els diumenges per la tarda no obren) el Celler Cooperatiu –la “Catedral del Vi”- obra modernista d’en Cèsar Martinell, començada el 1918, i amb la façana decorada amb un fris de ceràmica fet per Xavier Nogués.

Santuari de la Fontcalda
 
Els Estrets de la Fontcalda
 
Els Estrets de la Fontcalda
 
Celler Cooperatiu de Pinell de Brai
 
A partir d’aquí, ens acomiadarem i cadascú agafarà el camí cap a casa seva amb ganes, però, de retornar per aquestes comarques per tal d’ acabar de veure tot allò que, en aquesta curta oportunitat, només hem tastat.  Com a col·lectiu tant sols ens restarà dir: fins la propera !!!

Pressupost /Inscripcions:-
Hostalatge 2 dies, 2 persones en la Fonda Miralles (habitació doble en règim de pensió complerta)............ 242 euros (IVA i Taxa Turística inclosos).
Hostalatge 2 dies, 1 persona en la Fonda Miralles (habitació individual en règim de pensió complerta)............ 131 euros (IVA i Taxa Turística inclosos).
Visita guiada, al Castell i església de Santa Mª la Major de Vall-de-roures.... 4,50 euros per persona.
Visita al Congost del Parrissal, peatge vehicles.... 3 euros per cotxe.
Visita guiada al Celler Cooperatiu de Pinell de Brai......3 euros per persona.

 
De moment som 20 persones les que ens hem inscrit a la Sortida de Primavera i, per tant, ja tenim l'habitació reservada a la Fonda. Si algú més vol apuntar-se cal que truqui o escrigui un correu electrònic -el més aviat possible-  a en Josep Maria.


Per tal de compartir, en la mesura del possible, la capacitat dels cotxes i les despeses de benzina -abans de la data de la Sortida- ja anirem quedant per correu electrònic o per telèfon.

Amics i amigues, de moment, això es tot.

Una abraçada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada