dimecres, 5 de juny del 2013

MUSEUS i COL·LECCIONISME SOBRE TEMÀTICA SCOUT-GUIA (4)


ARCHIVO-MUSEO SCOUT DE GRANADA

El 24 de febrer de 2007, més de dues-centes persones –la majoria d’elles vinculades amb l’escoltisme granadí-  assistiren, omplint la sala d’actes del Col·legi dels Escolapis, a l’ inauguració de l’ ARCHIVO-MUSEO SCOUT DE GRANADA. Una iniciativa, madurada des de feia anys, per l’Asociación Granadina de Amigos del Escultismo (AGAE / AISG-Andalucia) http://agae.aisg.es .

Aquesta entitat granadina formada, majoritàriament, per escoltes adults (antics scouts i guies, caps, ex-caps, pares de nois o noies scouts i, en general, amics de l’escoltisme) és la que, com una més de les seves activitats, ha creat, custodia i te cura d’aquest Arxiu-Museu.


Un any va estar el MUSEU SCOUT DE GRANADA al Col·legi dels Escolapis del Passeig de los Basilios doncs, el febrer de 2008, es traslladà a la Delegació de l’ASDE-Scouts de Andalucia del carrer Maestro Faus de Granada. Un nou trasllat farà, encara, el nostre itinerant MUSEU fins que, des de mitjans del 2011, quedi instal·lat en el lloc on el podem visitar en l’actualitat: la seu de l’AGAE-AISG Andalucia al Centro Cívico Municipal del Barrio de la Lancha del Genil situat al carrer Javier de Tortora s/n, planta 1ª, despacho 4 de Granada (18190).


L’ Asociación Granadina de Amigos del Escultismo, havia anat recollint i rebent –de part d’antics “exploradors” o dels seus familiars- algunes peces i documents, dels primers anys de l’escoltisme a Granada i més recents, per a incorporar-les al Museu que estaven gestant. Des del moment en que es va fer pública la inauguració de l’ Arxiu-Museu, el nombre de donacions i dipòsits s’ha incrementat notablement.  Avui a l’ Arxiu- Museu hi tenen una bona col·lecció de documents, objectes i materials scouts que van des del 1915 fins als nostres dies.


Com tots els altres museus scouts -dels quals ja hem anat parlant en aquesta “sèrie” del nostre Blog-, l’objectiu d’aquest Arxiu-Museu Scout de Granada és el de conservar i mostrar –als mateixos scouts, als estudiosos i al públic en general- el patrimoni i la història de l’escoltisme local i, per extensió, d’Andalusia i d’Espanya.

Per a visitar el Museu és recomanable concertar, prèviament, dia i hora a l’ AGAE-AISG Andalucia al telèfon 663 477 541 o enviant un correu electrònic a:  
museoscout.degranada@facebook.com  .


Si no anem equivocats, a Espanya, hi ha quatre museus de temática scout: la Selva del Kanguro a Cadiz, el Museu "Joan Charlez" a Barcelona, el Museo Scout de l'ASDE a Madrid i, aquest, el Arxivo-Museo Scout de Granada.

Ens consta, també, que l'Arxiu Nacional de Catalunya de Sant Cugat del Vallès, te un important Fons sobre l'Escoltisme català (1927-1990) *; que alguns agrupaments, antics dirigents, nuclis scouts o col·leccionistes conserven els seus propis arxius o fons històrics i documentals. Cal, però, saber on son i -si realment volem que siguin útils- donar-los a conèixer.

Conservar tot aquest patrimoni i oferir-lo a estudiosos i investigadors, és vital per a conèixer i difondre la historia i l'evolució de l'escoltisme en cadascuna de les diferents nacions i autonomies i en el conjunt de l'estat.

És, també, un trosset de la nostra historia.


NOTA: * Aquest Fons està bàsicament format per les cessions, a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), dels arxius o fons documentals de les següents organitzacions escoltes catalanes: Germanor de Minyons de Muntanya, Boy Scouts de Catalunya, Germanor de Noies Guies, Noies i Nois Escoltes (NINE) i Minyons Escoltes i Guies de Sant Jordi de Catalunya. L'any 2005, el Servei de Publicacions del ANC edità un  primer llibre, de 538 pàgines, sobre aquest Fons: "Fons de l'escoltisme català de l' Arxiu Nacional de Catalunya. Volum 1"  de Amèlia Castan Ranch.


Fotografies.- Museo Scout de Granada tretes del seu arxiu a Facebook. Els agraïm la seva cessió .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada