dijous, 16 de maig del 2013

CRIDA A LA 38ena SORTIDA XINO-XANO


Original emplaçament de Sant Pere de Casserres.


PER L’ESPAI NATURAL DE LES GUILLERIES:
SANT FELIUET DE SAVASSONA I SANT PERE DE CASSERRES

Data.- Dijous 6 de juny de 2013.
 
Tipus d'itinerari.- L’itinerari que us proposem en aquesta sortida  ens porta a visitar tres dels conjunts històrics més emblemàtics d’aquest espai natural: l’ermita de Sant Feliuet de Savassona, els grans blocs de pedres prehistòriques gegants –entre elles, la “dels Sacrificis” i “el Dau”- i el monestir de Sant Pere de Casserres. El recorregut passa pel costat d’un tram del riu Ter, poc abans que aquest desemboqui a l’embassament de Sau. És un paisatge caracteritzat per un seguit de meandres molt pronunciats, al mig dels quals arriben a formar-se petites illes i envoltats de verdor per tot arreu. Al darrer d’aquests meandres, la Serra de Casserres forma una mena de península a l’extrem de la qual hi ha l’antic monestir benedictí de Sant Pere de Casserres, punt final de la nostra excursió. Farem, també, una visita guiada (3 euros per persona) a aquest interessant monestir.
Sant Feliuet de Savassona

"La Pedra dels Sacrificis" del Pla de Savassona

Recorregut i dificultat.- Començarem la caminada al petit nucli de Savassona, on hi ha l’església romànica de Sant Pere i el castell de Savassona. Passarem per l’ermita preromànica de Sant Feliu (o Feliuet), voltada de tombes antropomorfes, i el pla on hi ha els sorprenents blocs de gres, anomenats “el Dau” i la “Pedra dels Sacrificis”, amb gravats que daten del neolític. Seguirem els senyals -groc i blanc- del PR 40 que ens portaran, primer a Fussimanya –un petit nucli de cases disperses situades a la vora del Ter-, i després, passant per uns miradors excepcionals, fins al Monestir de Sant Pere de Casserres http://www.santperedecasserres.com .

"El Dau" al Pla de Savassona

El recorregut total és d’ uns 9 quilòmetres i el temps estimat per a fer-lo, sense parades, d’ unes 2 h 30’. El desnivell acumulat és de +/- 140 m. La dificultat de la sortida és baixa.
Amb un cotxe que prèviament haurem deixat al final de la caminada (Sant Pere de Casserres), desprès de dinar, els xofers aniran a Savassona (el lloc on haurem començat l'excursió) a buscar els altres vehicles i així poder retornar tota la colla –cotxes i gent-, cap a Barcelona.
 
Claustre del Monestir de Sant Pere de Casserres.

Dinar.- El dinar el farem, un cop acabada l'excursió, al Restaurant que hi ha al Monestir de Sant Pere de Casserres http://guiacat.cat/restaurant/monestir-masies-roda . El preu del menú (4 primers + 4 segons  a escollir-ne un de cada + postre, pa, vi i aigua mineral) és de 12,50 euros (IVA inclòs).
Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Cal pensar, com ja és tradicional , que –si poden venir- en Llorenç i l’Antonio portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena les olives, en Josep Mª i la Montse la llet i el cafè,  en Carles les tasses de “disseny”, les culleretes i el sucre, la Montserrat el pastís artesà i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.
Roba, calçat adequat al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui). No oblideu, barrets i protecció solar i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.

Lloc i hora de trobada.-  Farem l’ “aproximació”, fins al lloc on iniciarem la caminada, en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per internet, en funció dels qui hi anem, el nombre de vehicles que necessitem i la distribució i “repartiment” dels xino-xaners/es en els mateixos. Per tant, sisplau, confirmeu el més aviat possible l’assistència i –si és el cas- la disponibilitat de vehicle per tal de que el coordinador organitzi la logística de transport.
L’hora de trobada-sortida des dels diferents “punts de concentració”, a Barcelona, serà les 7h 45’ del matí.  Tots els cotxes confluirem a les 8h 30’ a la Benzinera de “Les Quatre Carreteres” de Tona (C-17 km 58) per a seguir plegats fins a l’Eix Transversal (direcció Girona), que deixarem a la Sortida 183, que va a Roda de Ter, continuant per la C-153; abans d’arribar a Roda de Ter agafarem, a la dreta, la BV-5213 direcció Tavèrnoles i el Parador de Turisme Vic-Sau; passat Tavèrnoles, a 1km, s’arriba a Savassona.
Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins el matí del dimarts 4 de juny, trucant o escrivint un correu a en Josep Mª, el company que coordina aquesta sortida, més que rés per tal de  confirmar, al restaurant, el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar.
 
 

EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

PRONÒSTIC PER LA 38ena XXR

Us demano d'entrada disculpes per no haver preparat prou el pronòstic per aquest dijous. Se que encara que sembli mentida hi ha qui l'espera.
Us prego la vostra indulgència perquè el fet es deu a la preparació del viatge a vela de creuer a Almeria, circumstància que m'ocupa força temps.

Sense poder aportar-vos documentació gràfica, us resumiré que el proper dijous 6 a les rodalies del pantà de Sau el pronòstic és que el cel serà entrenyinat en general i que pot ser s'obrirà una mica cap a l'hora de dinar. La temperatura pujarà des dels 15º al matí fins els 20º a migdia. No s'esperen pluges i el vent serà de ponent, molt fluix.

Conclusió: Pot ser una jornada agradable per caminar. Però no se sap mai. 

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS
J.M.

1 comentari:

  1. Moltes gràcies, Joan Miquel, pel teu pronòstic.

    Que tingueu, també, un temps favorable en el vostre viatge a vela -des de Mataró fins a Almeria (anar i tornar- i especialmente, en el vostre cas, que els vents i la mar us hi ajudin...

    Una molt forta abraçada.

    ResponElimina