dissabte, 7 de setembre del 2013

CRIDA A LA 40ena SORTIDA XINO XANO




CAMINADA PELS SALTS I ELS GORGS DEL TORRENT DE LA CABANA (CAMPDEVÀNOL)


Data.- Dijous 19 de setembre de 2013.
 
Tipus d'itinerari.- L’itinerari que us proposem en aquesta caminada ressegueix el fresquívol torrent d’Estiula, conegut popularment com el torrent de la Cabana, on podrem gaudir de la bellesa visual dels seus salts d’aigua i gorgs d’aigües transparents.
Durant el recorregut podrem observar diferents comunitats vegetals que es disposen segons els condicionants ambientals i l’acció modificadora de l’ésser humà, com és el cas del bosc de ribera, format principalment per verns, que hi ha a la llera del riu Merdàs; la pineda de pi roig, plantada amb finalitats productives, que va substituir les rouredes, i els boscos caducifolis originaris que ocupen la major part de la vall d’Estiula. També hi ha zones obertes, formades per feixes amb prats i matollars, que ens recorden que totes aquelles valls s’havien conreat i que actualment resten abandonades o tan sols aprofitades com a terrenys de pastura per al bestiar.
La presència de l’activitat humana en aquestes valls és present en les restes d’una antiga teuleria i d’un possible antic molí sota el mas del Colomer, en alguns masos encara avui en dia actius, com cal Paraire (on, amb la marca “Mas d’Estiula”, fan i venen iogurts i formatges artesans) o el mas Baussacs i en l’activa explotació forestal que ha obert amples i fangosos camins i ha deixat petja en les zones d’aclarida dins del bosc.
Finalment, en els punts més alts de l’itinerari gaudirem de la vista cap a la Serra de Montgrony i la Serra Cavallera, les dues grans serralades del Prepirineu al Ripollès.
 


 
Recorregut i dificultat.- Començarem la caminada a l’estació de Campdevànol. Cal anar, uns 1,5 km, per una pista-camí que voreja la carretera GI-401 que va a Gombrèn, fins a l’àrea de lleure de la Font del Querol (on esmorzarem). Pràcticament davant de Cal Paraire surt el camí, senyalitzat, que porta als gorgs i salts del Torrent de la Cabana. El recorregut  serà:

0,00 km. 0h 00’ .- Area de lleure de la Font del Querol.

1,35 km. 0h 25’.- Cal Paraire. El camí surt de davant l’accés al mas.

2,52 km. 0h 55’.- Gorg de la Cabana.

2,70 km. 1h.00’ – Gorg de la Tosca.

3,10 km. 1h 10’.-  Gorg de l’Olla.

3,35 km. 1h 15’.-  Gorg de la Bauma.

3,80 km. 1h 25’.-  Mirador del Gorg del Forat.

4,10 km. 1h 35’.-  Gorg Petit del Colomer.

4,77 km. 1h 45.-  Gorg del Colomer.

5,10 km. 1h 50’.- Cruïlla de pistes

5,85 km. 2h 00’.-  Mirador sobre la Vall d’Estiula i la Serra de Montgrony.

6,17 km. 2h 05’.-  Collet del Colomer. Màxima alçada del recorregut (978 m).

6,45 km. 2h 10’.-  Mirador sobre la Vall de Baussacs, el Pirineu i la Serra Cavallera.

7,75 km. 2h 20’.- Collet Daguí.

7,85 km. 2h 35’.- Mas Baussacs.

8,40 km. 2h 45’.- Avellaneda (antic conreu d’avellaners).

9,25 km. 3h 00’.- Àrea de lleure de la Font del Querol.


Retornarem, desfent els 1,5 km, fins al poble de Campdevànol on dinarem. Així doncs el recorregut total de l’excursió -a peu- serà de 12,25 km. El temps estimat per a fer-los, sense pauses ni aturades, és d’unes 4h. El desnivell acumulat és de +/- 218 m.  La dificultat, tot i la distancia recorreguda, és baixa.


Aquells que no vulguin fer tot el recorregut circular i estalviar-se uns 2km de caminada i uns 100 m de desnivell, un cop al Gorg del Colomer, poden retornar a l’ Àrea de lleure de la Font del Querol desfent el camí per on hem anat (mireu aquest gràfic).



Dinar.- El dinar el farem al restaurant de l’hotel La Sèquia Molinar del carrer de la Fulla, 12 (carretera Nacional 260), tel 972 712 836 de Campdevànol
 

on ens faran un menú de 14 euros amb el cafè i l’ IVA inclòs. Dinarem a les 15h (el restaurant està a uns 0,5 km de l’estació) i desprès agafarem el tren de tornada a Barcelona que surt a les 18h de Campdevànol i arriba a les 20h a Barcelona.

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Cal pensar, com ja és tradicional , que –si poden venir- en Llorenç i l’Antonio portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives, en Josep Mª i la Montse la llet i el cafè,  en Carles i l’Elena S. les tasses de “disseny”, les culleretes i el sucre, la Montserrat (si pot fer-lo) el pastís artesà i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.

Roba, calçat adequat al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui). No oblideu, barrets i protecció solar i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.




Lloc i hora de trobada.-  El desplaçament fins a Campdevànol el farem en tren. Agafarem el tren de Rodalies-Renfe de la línia R 3 que va de l’Hospitalet fins a Ribes de Fresser. Passa per l’estació de la Plaça de Catalunya a les 7h 57’ i per l’estació de La Sagrera-Meridiana a les 8h 05’. Arriba a Campdevànol a les 10h 02’.

Els qui el vulguin agafar a la Plaça de Catalunya es trobaran, sota el rellotge de davant les taquilles, a les 7h 40’ i els qui ho facin a l’estació de La Sagrera-Meridiana l’hora de trobada, davant les taquilles, serà a les 7h 45’. Per a facilitar el “control d’embarcament” s’agrairà digueu a en Josep Maria, en el moment d’inscriure-us a la sortida, en quina de les dues estacions agafareu el tren.

No oblideu de portar la “Targeta Dorada” de Renfe, penseu que amb ella ens fan un 40% de descompte en el preu del bitllet (i el jubilats no estem per a regalar rés !!).

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins el matí del dimarts 17 de setembre, trucant o escrivint un correu a en Josep Maria, el company que coordina aquesta sortida; més que rés per tal de  confirmar, al restaurant, el nombre de comensals que serem a  dinar.
 
Recordeu dir-li en quina de les dues estacions (“Plaça de Catalunya” o “La Sagrera-Meridiana”) agafareu el tren d’anada.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada