dimecres, 13 de novembre del 2013

CRIDA A LA 42ena SORTIDA XINO-XANO




PASSEJADA TARDORAL PER L’ ALT PENEDÈS: RIERA DE PONTONS, SANT JOAN DE LA MUNTANYA I CONJUNT MONUMENTAL DE SANT MARTÍ SARROCA.

 
 
Data.- Dijous 21 de novembre de 2013.

Tipus d'itinerari.-  L’Alt Penedès és sinònim de vinyes, vi i –sobretot- cava. El seu paisatge és viu i muda quatre vegades l’any al ritme de les estacions. Per la tardor els pàmpols de les vinyes es vesteixen amb tots els matisos dels ocres, agafant el color de la terra i del vi que –després de la verema- va envellint als cellers. Per això, en aquesta època, us hi proposem anar-hi.
 
 

La vall de la riera de Pontons és, per la seva configuració i vegetació, una de les joies paisatgístiques d’aquesta comarca. I més, repetim, a la tardor.
Després de passar, amb els cotxes, per l’estret congost que ha format la riera arribarem a la pintoresca vila de Pontons. El terme, força muntanyós, s’estén en els límits de l’Alt Penedès amb l’Anoia i l’Alt Camp. És un entorn rural equilibrat, amb masies, alguna segona residència, boscos vinyes i conreus. La parròquia de Pontons, fora de la població i dedicada a Santa Magdalena és un edifici d’origen romànic, que va ser reconstruït al segle XIII i modificat posteriorment.
 
 
Santa Magdalena de Pontons

El primer objectiu és pujar -després d'esmorzar, clar-, caminant, fins l’ermita romànica –restaurada el 1968- de Sant Joan de la Muntanya que, enfilada a la punta d’un cingle, sembla vigilar l’estret pas de la riera i és un molt bon mirador sobre la comarca.
Anirem després a Sant Martí Sarroca on dinarem -segon objectiu-  i visitarem –tercer objectiu- el Conjunt monumental de la Roca, format pel castell dels Santmartí dels segles XI-XII i l’església romànica del S XII, monument historico-artistic restaurat per Puig i Cadafalch.
 
 
Conjunt Monumental de Sant Martí Sarroca

Confiem que “el programa” uns agradi i engresqui.
 
 
Recorregut i dificultat.-  Amb els cotxes anirem – per les carreteres BP-2121 i  BV-2122- fins a Pontons (a uns 23 km de Vilafranca del Penedès). Un cop a aquest lloc, ens arribarem fins l’església de Santa Magdalena una mica apartada -com ja hem dit- del nucli de la població, on hi esmorzarem. Retornarem al centre de la vila per a aparcar-hi els vehicles al pàrking –gratuït- municipal.
 
 
Sant Joan de la Muntanya

La caminada comença al pont d’entrada a Pontons (579 m d’alçada) desfent camí per la carretera per on hem vingut. Deu minuts després ens enfilarem, per un camí senyalitzat, deixant el fons de la vall i entre feixes i alzinars anirem guanyant alçada vers el cingle que forma les Roques de Sant Joan. El corriol desemboca, passats uns 20 minuts i aproximadament 1km des de l’inici, en una pista que va a parar al mas de Sant Joan (596 m d’alçada). Des d’aquest lloc ja s'albira la punta de l'ermita de Sant Joan de la Muntanya. Deixant la pista i el mas a pocs metres per sota i a l'esquerra, passarem els edificis, inclosa una petita ermita (es diu que la va fer construir la propietària d’aquesta masia davant la dificultat que tenia per a accedir a la de Sant Joan). Després de prop d’una hora d’haver començat la caminada i d’haver fet 2,10 km, arribarem a l’ermita de Sant Joan de la Muntanya (705 m d’alçada), ermita romànica del segle XI amb arcuacions llombardes a l' absis i amb un mirador sobre la vall de la riera de Pontons. El retorn el farem per la pista que permet l’accés rodat a l’ermita fins arribar a un coll situat a uns 250 m de la mateixa (722 m d’alçada), on deixarem la pista i agafarem un trencall que surt per la dreta. Cent metres més enllà arribarem a una típica barraca de pedra, que deixarem a l’esquerra. Continuarem baixant fins a sortir a una pista (prop de la cova del Batlle Vell) que ens portarà al punt quilomètric 9 de la carretera que va a Pontons i, després d’haver fet 4km de recorregut i un temps de caminada de 1h 30’ (sense pauses, ni aturades), arribarem al punt on hem iniciat l’excursió.


Panorama des del Mirador de l'ermita de Sant Joan de la Muntanya.

Resumint, el recorregut total és d’ uns 4 km i el temps estimat per a fer-lo, sense parades, d’ 1h 30’. El desnivell acumulat és de +/- 165 m. La dificultat de la sortida és, tot i que cal valorar la sobtada pujada fins a l’ermita de Sant Joanbaixa.

 

Dinar / Pressupost.- El dinar el farem, un cop acabada l'excursió, al Restaurant “El Rebost”, Avda. Anselm Clavé, 112 de SANT MARTÍ SARROCA telèfon 635 294 802. El preu del menú  és de 8 euros (cafè i IVA inclòs).
Tenim concertada la visita guiada al Conjunt Monumental de Sant Martí Sarroca ( Castell, Església i Museu) a les 16h de la tarda (després de dinar), la visita te una durada aproximada d’1hora. El preu de la visita és –els jubilats/des-  de 1,7 euros per persona.

 


Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar, com ja és tradicional , que –si poden venir- en Llorenç, l’ Antonio i en Pepe Luí portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives, en Josep Mª i la Montse la llet i el cafè,  l’Elena S. i en Carles les tasses de “disseny”, les culleretes i el sucre, la Montserrat i/o la Mª Rosa el pastís artesà i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola. Tot i que, en el tema de pastissos, no hi ha cap obligació reglamentària que us obligui a fer-los... però sempre seran ben rebuts !!!
Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). No oblideu, barrets i protecció solar i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.

 
Lloc i hora de trobada.-  Farem l’ “aproximació”, fins al lloc on iniciarem la caminada, en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per internet, en funció dels qui hi anem, el nombre de vehicles que necessitem i la distribució i “repartiment” dels xino-xaners/es en els mateixos. Per tant, sisplau, confirmeu el més aviat possible l’assistència i –si és el cas- la disponibilitat de vehicle per tal de que el coordinador organitzi la logística de transport, els “punts de concentració” a Barcelona i l'hora de trobada. El "repartiment" final l'anirem comunicant directament als assistents per correu electrònic.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dimarts 19 de novembre, trucant o escrivint un correu a en Josep Mª o en Pep, els companys que coordinen aquesta sortida, més que rés per tal de  confirmar, al restaurant (on tindrem de trucar-hi el dimecres) el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar i organitzar el transport fins al lloc de l’excursió.

EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

PRONÒSTIC PER LA 42ena XXR

El temps que ens farà el proper dijous 21, amb molta probabilitat és:

Mapa de pressions



Que per la estretor de les isòbares que mostra el mapa, el vent de Mestral (Nord Oest) serà considerable, arribant a força 9 (90Km/h) a primera hora de la tarda.









Mapa de precipitacions





Que possiblement no plourà, i si ho fes seria en quantitat minsa (1 litre per metre quadrat).









Mapa de temperatures




Que les temperatures seran del ordre de 6º a 8º i no es d’esperar que augmentin perquè amb tota probabilitat el sol no arribarà a lluïr








Resum de temperatures, humitat, pressió i precipitació

Aquí tenim la projecció de dades meteorològiques pels dies 18 al 26 de novembre referides a Pontons segons el model numèric de l'agència Meteosim.
Cap el centre del gràfic podem veure resaltades les marques de les 6:00 i les 22:00 hores del dijous 21.

Conclusió: Caldrà anar ben abrigats.

.NO S’ADMETEN RECLAMACIONS


J.M.


ACTUALITZACIÓ
A tres quarts de dotze de la nit del dia dinou:

Dues son les novetats que obliguen a actualitzar el pronòstic anterior:

1. El vent que si arribarà a força 9 però ho farà a les quatre de la matinada, amainant una mica a partir d'aquesta hora, que restarà de força 7 (60 Km/h) gaire bé tota la resta del dia.

2. El sol, que finalment farà acte de presència cap a mig dia travessant les capes del núvols alts i lluïnt a la tarda. Tot i així les temperatures a la tarda no pujaran més enllà dels 9º.

Però mai se sap!!
J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada